Uskonnon- ja mielipiteenvapaus kuuluvat yleisinhimillisiin ihmisoikeuksiin.
Täällä ei tarvitse pälyillä ympärilleen astuessaan kirkoon. Tänäkään päivänä tällainen vapaus ei ole itsestään selvää kaikille maailman kristityille. Erityisen kalliiksi saattaa tulla uskonnon vaihtaminen uskontoon totalitaarisesti suhtautuvissa maissa.
Valokuvatorstain tämän päivän haaste on Ihmisoikeudet.
18 artikla. Kaikilla henkilöillä on ajatuksen, omantunnon ja
uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vallan uskonnon tai va-
kaumuksen vaihtamiseen sekä vallan uskonnon tai vakaumuksen
ilmaisemiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä jul-
kisesti että yksityisesti, opettamisella, hartausmenoilla,
palvonnalla ja uskonnonmenojen noudattamisella.
9 kommenttia:
Olen huomannut, että tämä YK:n Ihmisoikeuksien julistuksen 18. artikla on yllättävän vähän tunnettu Suomessakin. Oletko tutustunut Islamin Ihmisoikeuksien julistukseen? Sekin on mielenkintoista luettavaa.
Tärkeä artikla. Hyvä aiheeseen sopiva kuva.
Tärkeä artikla, mutta kumpa toteutuisi kaikkialla. Liian paljon raakuuksia ja sotia, uskonnon varjolla monessa maassa. :( Puhutteleva kuva ja teksti.
Jokseenkin kaikki uskonnot omaavat ainakin verisen historian - kristinusko ei ole mikään poikkeus siinä.
Mutta niin totta: Suomessa on suloisen merkityksetöntä uskotko vai et, kirkkoon kuulutaan jos vanhemmat kuuluvat, vaikkei siellä (kirkossa) koskaan käytäisikään. Itse en tosin kuulu kirkkoon eikä silläkään Suomessa ole merkitystä - jossain muualla voisi olla...
Tärkeä ja hyvä kannanotto aiheeseen. Jossakin voi kuolla uskonnollisen vakaumuksensa puolesta, toisaalla taas menettää perheensä ja sukunsa kun löytää uskon, toisen uskonnon. Ihmisoikeudet ei toteudu tässäkään asiassa.
MM, Suomessa harvoin tulee asiassa ongelmia, mutta kovin kauas ei tarvitse ajassa mennä taaksepäin, kun esimerkiksi Tallinnassa pyhäkoululiset hiiviskelivat seinänvieriä pitkin ihan hiljakseen kirkkoon ohi KGB:n sellien, jotka olivat kirkon naapurissa. En ole tutustunut islamin kyseiseen julistukseen. Mistähän syystä ovat tehneet oman?
Hilkka, myös minusta asia on tärkeä.
Tarjuska, sanos muuta. Tänä aamuna juuri uutisissa kerrottiin Keniaan paenneista somalialaiskrisityistä, jotka eivät uskalla olla muiden somalialaisten kanssa samalla pakolaisleirillä väkivallan pelosta. Uskonnon varjolla ja uskonnonvastaisuuden varjolla maailmassa tehdään, ja on tehty paljon pahaa.
Elegia, olet oikeassa. On ikävää ja surullista, jos uskonnosta tulee poliittisen kiihotuksen väline – olipa uskonto mikä tahansa.
Savisuti, juuri mainitsemasi asiat ovat niitä, joiden tähden itse nyt otin esiin tämän 18. artiklan.
Tärkeä artikla...
Tärkeä ihmisoikeus. Artiklassa on tosin se puute, että uskonnonvapauteen ei selvästi sanota kuuluvan myös oikeuden olla uskomatta mitään ja kokonaan uskonnosta luopumisen. Toki sekin sanamuotoon implisiittisesti sisältyy
Hallatar, :)
Kari, mielenkiintoinen huomio. En tiedä, onko tämä nykymaailmassa ongelma. Luultavasti on - olihan asia Suomessa uskonnonvapauslakiin saakka suuri ongelma, josta muutamat kriittiset ateistit hermostuivat kovasti. Suomi on nykyisellään niin maallistunut maa, että täällä asia ei enää tuota ongelmia, uskoisin ;)
Lähetä kommentti