7.8.08

Akateeminen työttömyys syynissä

Helsingin Sanomat kertoo, että akateemisesta työttömyydestä on tehty laaja tutkimus. Vihdoinkin. Poliitikkojen hokema oli pitkään sellainen, että työttömät ovat vähän koulutettuja ja että yksilö varustautuu työttömyyttä vastaan parhaiten hankkimalla korkeampaa koulutusta. Tällainen puhe on paljastanut ainakin minulle, että työllisyyspolitiikka ei ole laman jälkeen ollut ainakaan tähän mennessä yksilöiden kannalta katsoen kohtuullista eikä oikeudenmukaista. Itsekin tunnen henkilöitä, joilla on useampia akateemisia tutkintoja, mutta jotka vaivoin elättävät itsensä "työllistyen omassa työssään". Edit. klo 11.45 No, tässä jo mennään akateemisen piilotyöttömyyden ja vajaatyöllistymisen puolelle, mitä ilmiötä tuskin kukaan on tutkinut vielä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

... tai sitä ei halutakaan tutkia, koska koulutus-mantraa hoetaan ja halutaan ajatella, että vain siten ihinen on jotakin, kun sillä on "kunnon" koulutus. Se koulutuksen "kunnollisuus" tulee sitten punnittua työnhaussa.

KirsiMy kirjoitti...

Tällainen akateemisen työttömyyden tutkiminen ja eritteleminen murentaa toivoakseni syvään juurtuneita poliitikkojen selityksiä ja tekosyitä, joiden varjolla moni on onnistunut vuosikymmenen ajan luistelemaan vastuusta.
Kun itse 90-luvun puolimaissa olin multimediakoulutuksessa, tärmäsin seuraaviin pinttymiin, joita mikään tosiseikka ei järkyttänyt: työttömät ovat kouluttamattomia, työttömät pakoilevat työtä ja nostavat vain perusteettomia etuuksia, työttömät ovat lihavia, työttömät ovat alkoholisoituneita, työttämät eivät osaa käyttää uutta tietotekniikkaa, työttömät ovat liian vanhoja palkattaviksi. Varmaan oli vielä muitakin poliitikkojen kykenemättömyyttä ja työnantajien tarkoitusperiä peitteleviä leimoja. Siinä moni akateeminen työtön kärsi, paitsi työttömyyden kiroja, myös ympäristön ennakkoluulojen paineista. En kovasti hämmästele, että moninaiset mielenterveyden ongelmat rassaavat nykyisin kansalaisia.
Työttömiin kohdistuvat ennakkoluulot vaivaavat edelleen arjen ongelmien yläpuolella olevaa luokkaa.