5.3.07

Delirium hämmentää


Kuka tahansa voi saada akuutin sairastumisen yhteydessä äkillisen sekavuusoireyhtymän eli deliriumiumin.
Yleisin delirium on vanhuksilla tai pikkulapsilla. Se ilmenee esimerkiksi niin, että ihmisestä tulee hyperaktiivinen tai hidas; nämä tilat voivat vuorotellakin. Häiriön taustalla ovat muutokset aivojen välittäjäainepitoisuuksissa. Mitä sairaampi, hauraampi ja muistamattomampi on potilas, sitä herkemmin hän saa akuutin sairautensa yhteydessä deliriumin. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa asuvan vanhuksen kohdalla deliriumin usein laukaisee virtsatieinfektio. Saattaa olla, että kyseessä on vaikkapa sydäninfarkti; hyvin iäkkäillä ihmisillä sekin voi ilmetä lähinnä sekavuutena.
Delirium on vakava tila ja vaatii välitöntä lääkärin hoitoa.

Vanhusten deliriumista prof. Kaisu Pitkälän artikkeli täällä.
Terveyskirjaston artikkeli, psytiatrian erikoislääkäri Matti Huttusen teksti deliriumista täältä.

6 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Hienoa että levität kaikenlaista tietoutta. Meillä on ollut yhdellä sukulaisella aivoinfarkti, ja juuri luin jostain että siihen voi liittyä kiukkuisuutta. Pienoinen helpotus ympäristölle saada tietää että se johtuu sairaudesta eikä heistä/meistä :) Tieto on valttia.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Aivohalvaukseen liittyy tietääkseni monenlaisia mahdollisia käytösmuutoksia. Joskus ihmisen persoonallisuudessa saattaa tapahtua aika isojakin muutoksia. Asiasta on tarjolla tietoa esimerkiksi Terveyskirjastossa
http://www.terveysportti.fi/
sekä Aivohalvaus- ja dysfasialiiton sivuilla
http://www.stroke.fi/
Aivohalvauspotilaan kuntoutuksesta on tullut hiljattain tärkeitä käypä hoito suosituksia.
http://www.kaypahoito.fi/

Mutta tosiaan tästä deliriumista: se saattaa aiheutua iäkkäälle ihmiselle esimerkiksi virtsatietulehduksesta. Diagnoosi ja hoito on siis lääkärin heiniä. Jos joku läheinen äkisti muuttuu täysin, on syytä ottaa pikaisesti yhteys lääkäriin.

Kaisa kirjoitti...

En väitä että olisin potenut deliriumia, mutta olen huomannut että vähän pelottavissa lääketieteellisissä tilanteissa minusta tulee rupattelija. Esim. viime kevään endo-leikkaukseen mennessä rupattelin mahdottomasti (eikä syynä ollut pelkästään esilääkitys :) ja samoin rupattelin koko ajan (? :) nyt keuhkokokeissa. Kai se on yritykseni laukaista jännitystilanne kodikkuudeksi tai jotain...

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kaisa lähetti äskeisen kommentin sähköpostitse, koska ei saanut kommenttiaan läpi Bloggerissa. Itselläni on joskus ollut samoja ongelmia, ettei Blogger näytä tarkistuskirjaimia.
Olen pahoillani, Kaisa. Joskus olen itse luovuttanut, kun kommentti ei millään mene läpi. Joskus olen yrittänyt lähettää ilman kirjaimia ja se on seuraavaan yritykseen näyttänyt sitten kirjaimet.

Niin, asiaan. Taitaa olla niin, että ihmiset käyttäytyvät myös jännittävissä tilanteissa joko ylivilkkaasti tai muuttuvat perin hiljaisiksi.
Tällainen ei välttämättä ole kuitenkaan sekavuutta.

Rita kirjoitti...

Monet kiitokset lisätiedoista. Linkitin sinut eilen Arkiterapeutti Kops-blogiini. Kivaa tiistaita :)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Päivällä kävi niin, etten kyennyt kommentoimaan omaa blogiani, kun olin toisaalla ja vieraan koneen ääressä, joten näin, millaisessa tilanteessa Kaisa oli eilen. Katson, voisinko tehdä jotain tuolla työkalupuolella.
Ja Arkiterapeutti Kopsille paljon kiitoksia :)