9.3.07

Kelaa vähän


Kela on erikoinen laitos. Se tahtoisi hoitaa kaikki meidän sosiaaliturvaamme liittyvät asiat yksin. Se tuottaa oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa perääviä tutkimuksia, mutta kohtelee murjottuja asiakkaitaan epäoikeudenmukaisesti antamatta aina edes mahdollisuutta valittaa väärin perustein tehdyistä päätöksistään.
Hämmästelin taannoin Kelan teettämän imagotutkimuksen tulosta. Sen mukaan ihmiset ovat tyytyväisiä Kelan palveluihin. Tunnenko minä vain kielteistä väkeä, kun tunnen opiskelijoita, jotka ovat joutuneet suuriin vaikeuksiin Kelan tukien tähden ja pienituloisia yksinhuoltajia, joilta peritään Kelan laskuvirheiden takia liikaa maksettuja etuuksia, masentuneita potilaita, jotka eivät pääse kuntoutukseen, ihmisiä, joilla ei koskaan ole kaikkia vaadittavia papereita...
Vammais- ja ihmisoikeuskysymyksiin perehtynyt juristi Jukka Kumpuvuori on perustanut blogin nimeltä KELAilua. Sinne kaikki, joilla on asiaa Kelalle. Taustatiedoksi: Kumpuvuori on vihreiden eduskuntavaaliehdokkaana.

6 kommenttia:

Kutuharju kirjoitti...

Kirsi, nyt vasta luin muutaman sivullisen postauksiasi: täyttä asiaa, nasevia tietoiskuja, tekstejä napakassa muodossa, sain muutaman hyvän linkin sinulta, kiitos! Minusta tuntuu että olen tavannut sinut kerran, luulisin niin :)

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kutuharju, kiitos.
Tavannut? Meinaatko noin ihan oikeasti.

Kaisa kirjoitti...

Minulla ei (ainakaan vielä) ole pahempia ongelmia Kelan kanssa ollut, ilmeisesti olen lapsesta asti ollut niin kanta-asiakas että Lapuan toimistossa nyökyttelevät melkein kaikelle... :D Mutta tiedän, että tuo kirjoittamasi on monelle liiankin totta!

Kommentointikin onnistuu Bloggerissa, kun avaa blogit Operassa eikä Mozillassa... Kerrankin Opera on jossakin parempi!

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Kaisa, olen asunut muutaman vuoden pienemmällä paikkaunnalla (Nykyään sekin on kaupunki). Siellä ihmiset tunsivat tosiensa. Kelan virkailijatkin käsittelivät asioita, joiden taustat olivat jotenkin tutut. Sellaisessa tapauksessa ei synny kohtuuttomia päätöksiä yhtä helposti kuin näissä isojen kaupunkien toimistoissa. Tämä on oma näkemykseni eikä minulla ole antaa sen tueksi muuta kuin havaintoja.

Tosiaan itsekin törmäsin ongelmaan henkilökohtaisesti viime tiistaina, kun yritin opetuksen tauolla kommentoida omaa blogiani kirjautumatta sisään. No, kahdella selaimella itsekin operoin, koska Macin Safariin saa kätevästi rss-syötteen, mutta Safari ei toimi aina oikein postatessa.

Viivi kirjoitti...

Sammaa jaapausta se on täällä turskalassaki. Paitsi, että sillon ku vielä asuin suomessa, luulin että suomi on byrokratian luvattu maa, heti venäjän jäläkeen... Joutupa miettiin uusiks ku muutti tänne... Suomen byrokratinen jäykkäily on PARATIISI siihen verrattuna miten ne saa asiat sotkettua täällä.
Enivei, ootko Kirsi kattonu että vieläkö se mun pohoja kettuilee sulle? Yritin laittaa koko koodituksen uusiks, mutta....

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Viivi, ei kettuile pohja enää. Kävin kommentoimassa Valokuvatorstain kuvaasi.
Hyvä muuten että varoitit, ettei tässä kukaan pakkaa kamssujaan Kelan tähden, ei ainakaan mene Norjaan asti. Ruotsista en sitten tiedä, jos vaikka siellä olisi asiat paremmin. No, opetamme Kelan väen täällä tavoille, niin Suomesta tulee parempi maa.