11.3.07

Turhaa kitinää?

Helsingin Sanomat otsikoi tänään A-osansa näyttävimmällä paikalla: Kuntien terveysmenot ovat kasvaneet nopeasti. Seuraavan, vaalisivun, pääjuttu on otsikoitu Terveydenhuollon kulut kasvavat nopeimmin kuntien käyttömenoista. Jutun kärjessä sanotaan, että kahdeksassa vuodessa menonlisäys on 50 prosenttia.
Lääkäri Pekka Nykänen ei blogissaan purematta niele toimittaja Päivi Revon esittää näkemystä.
Suomessa terveydenhuolto tuotetaan OECD-maiden vertailussa tosi halvalla, mikä ei välttämättä mairittele suomalaisia päättäjiä.
Suosittelen lämpimästi Pekka Nykäsen blogijuttua aiheesta.

3 kommenttia:

muoriska kirjoitti...

Niin tässä taas nähdään se että luvut saadaan siten miten ne halutaan tulkita ( lähinnä siis toimittajaa meinaan).. miksiköhän sitä sitten sanotaan vielä että vale, emävale, tilasto ??

Obeesia kirjoitti...

Miksi HS esittää väärää tai tarkistamatonta informaatiota?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

En osaa vastata asiaan, Obeesia. Nykäsen blogissa on Suomen tilannetta verrattu muiden maihin tilanteisiin. Hesarin jutussa Suomen lukuja ei verrata muihin maihin.
Lähetin Hesarin toimittajalle tiedon tästä keskustelusta joka tapauksessa. On ikävää, että juttua ei ole netissä (en ainakaan löytänyt). Se antaisi ehkä tasoitusta tässä keskustelussa Hesarille.

Sen tiedän, että terveysmenomme ovat läntisen Euroopan alimmalla tasolla, siellä Portugalin kanssa samoilla viivoilla. Tämän ei suinkaan pitäisi olla kunniaksi Suomelle, päinvastoin se nähdäkseni kertoo juuri sen, minkä me muutenkin havaitsemme: osa hommista jää kokonaan hoitamatta tai hoidetaan luokattoman huonosti. Jos terveyskeskukset eivät kykene järjestämään edes yleisimpiä sairauksia sairastaville potilaille hoidon jatkuvuutta ja jos niiden valmiudet diagnoosien tekemiseen ovat vahvasti puutteelliset, ei ole syytä käydä karsimaan kustannuksia, vaan päinvastoin on syytä kiinnittää ongelmiin vakavaa huomiota – lasku tulee perässä.
Oma kasvava ongelmansa on vielä alueellinen eriarvoisuus, josta kovin vähän kannetaan huolta. Säälin Utsjoen ihmisiä, mikäli he edelleen ovat nettivideoyhteydenb päässä lääkäristä.