3.4.07

Puoli kiloa päivittäin


Ravitsemussuositusten mukaan suomalaisten pitäisi syödä enemmän vihanneksia, marjoja ja hedelmiä; käytännössä tämä merkitsisi puolta kiloa päivässä.
Tutkijat ovat seuranneet jo pitkään sitä, että paremmin toimeentulevat noudattavat ohjetta muita paremmin. Miksiköhän?

10 kommenttia:

Äiti -Punatukat- kirjoitti...

Olen miettinyt, että tarkoittaako tuo suositus puolta kiloa raakoja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja vai lasketaanko siihen puoleen kiloon kuuluvaksi myös kypsennetyn ruoan mukana tulevat kasvikset?

Jari kirjoitti...

Aina parempi syödä raakana, jolloin suojaravinteet pysyvät mahdollisimman hyvin tallella. Painonhallinnassa auttavat kuumennetutkin yhtä lailla.

Joku on arvellut, että paremmalla toimeentulolla ja paremmalla syömisellä on yhteinen tekijä: parempi motivaatio.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Äiti-punatukat, raakapainosta ne ymmärtääkseni ovat tosiaan sen laskeneet. Kyllä toki kypsennetyn ruoan mukana tulevat vihannekset lasketaan mukaan tähän määrään.
Kotimaisten kasvisten
http://www.kotimaisetkasvikset.fi/
ja arktisten aromien sivuilta
http://www.arctic-flavours.fi/
saa paljon hyviä ideoita marjojen, vihannesten ja hedelmien käyttöön.

muoriska kirjoitti...

Yksi syy voi olla se että paremmin toimeentulevat syövät useammin ulkona, ja heillä on varaa mm. työpaikkalounaaseen ( tai työskentelevät paikassa jossa on työpaikkalounas mahdollisuus).
Loppujen lopuksi vihannekset ovat suhteessa hyvinkin kalliita ja usein, liian usein kuvittelee ostavansa hyvän tuotteen ja se onkin mätö sisältä.
Talviaikaan kotimaiset kurkut ja tomaatit ovat.. sika hinnoissa, jauhelihaakin saa halvemmalla kilo, ja espanjalaiset.. niissä ei ole makua ja jos ostaa valmiita rasioita.. tulee äkkiä sama kilohinta kuin kotimaisillekin.
Ja pakasteen vihannekset.. kalliita nekin. :(

Paperivuorineuvos kirjoitti...

Artikkelisi Nonossa on mainio. Siitä tuli mieleen, kun vuosia sitten luin
muistaakseni lähinnä netissä ns. glukowatchista, joka mittaisi jatkuvasti diabeetikon verensokerin tasoa. Sen piti olla kelloa muistuttava ranneke, jota pidetään jatkuvasti ranteessa. Se olisi aivan ihana laite ykköstyypin diabeetikolle , jollainen miehenikin on. Tiedätkö mahdollisesti jotain siitä laitteesta?

Marikki kirjoitti...

Puoli kiloa tuoreet ja kypsät yhteenlaskettuna ei kuulosta vielä kovin paljolta. Onkohan tietoa siitä, kuinka usein tämä määrä toteutuu ruokavaliossa? Kuvittelisin, että tuon määrän reilukin ylittäminen vielä lisäisi myönteisiä terveysvaikutuksia.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Muoriska, itse olen kyllä vakuuttunut siitä, että kotiruoka voi olla terveellisempää kuin työpaikkalouna – riippuu työpaikasta ja kodista tietenkin.
Terveellinen ruoka ei välttämättä vaadi hirveän suuria rahoja verrattuna epäterveelliseen.
Kaupan kevyttuotteet nyt tosin on hinnoiteltu tylysti rasvaisia, suolaisia tai sokerisia kalliimmiksi kautta linjan.
Vähävaraiselta kysytään usein enemmän vaivannäköä ruoanvalmistuksessa kuin niillä, joilla on viljalti rahaa.
Vähävaraiset kaupunkilaiset eivät voi aina syödä monipuolisesti kasviksia, mutta porkkanat ja sipulit ovat erityisesti isommissa erissä aika edullisia, samoin kaali on edullista, jos sitäpystyy syömään. Joissain tutkimuksissa on silti todettu, että varakkaat ostavat näitä edullisimpia kasviksia enemmän kuin pienituloiset. Jos tämä on tosiaan totta, se on merkillistä.
On paikkoja, joista saa joitain hedelmiä edullisesti. Puistolan Alepassa omenat ovat ainakin 20 senttiä kalliimpia kuin Malmin Prismassa, mutta halvimpia valitsemalla voi kuitenkin usein löytää noin euron kilohintaisia omenoita täältäkin.
Kalliita talvitomaatteja ja -kurkkuja ei vähistä rahoista kuitenkaan helposti osteta, puhumattakaan eksoottisista hedelmistä.

Paperivuorineuvos, kiitos kannustuksesta :)
Palaan tähän verensokerin mittaamiseen, kun ennätän. En uskalla kirjoittaa ulkomuistista.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Marikki, hämmästyttävää kyllä, emme kansana ole vielä lähelläkään tuota tavoitetta. (Perunaa ei tähän puoleen kiloon lasketa.) Erityisesti kirimistä on miehillä.

Anonyymi kirjoitti...

Puoli kiloa on banaani, päärynä ja joku muu hedelmä. Menee helposti. Mielestäni monet naiset eivät viitsi hedelmiä syödä.

ja ilman työpaikkaruokailua jäis kaikki vihannekset syömättä. Koulutuksen tuomia etuja siis.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Totta, Anonyymi. Ei ole iso juttu. Jos pitää huolen siitä, että ruokalautasen sisältö on värikästä, asia on melko varmasti kunnossa.
Porkkanaa ja puolukoita on oma vakiolisukkeeni, mutta muutakin pitää olla, jotta määrä täyttyy. Nyt on pöydällä omenoita ja keittiössä viikunoita.