19.4.07

Valokuvatorstai: Mikrokosmos


Vesi on elämän lähde ja perusta. Kaikilla ei ole riittävästi vettä; jotkut pesevät ensin pyykkinsä ja astiansa vedenottopaikalla, juottavat eläimensä ja lopuksi ammentavat perheen juomaveden. On tärkeää, että vesi on puhdasta. Sen happamuutta ja mikrobiologista koostumusta seurataan.
Vesi voi näyttää hyvältä, tuoksua kelvolliselta, mutta saattaa olla, että lähempi tarkastelu paljastaa jotain aivan muuta. Jos juomavedessä on esimerkiksi liikaa bakteereita, nitriittejä, nitraatteja, rautaa, kuparia, lyijyä, torjunta-aineita, arseenia tai muita myrkkyjä, se saattaa muuttua elämän eliksiiristä terveyden menoksi.
Kuvassa ChemBio -messuilta kuvattuja analysointivälineitä.
Valokuvatorstain tämän viikon aihe on Mikrokosmos.

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vesi nousemassa kaikin tavoin ihmiskunnan suurimmaksi ongelmaksi. Vedestä olemme nousseet ja veteen tai puhtaan veden puuteeseen tiemme myös päättyy.

KirsiMy kirjoitti...

Helanes, tuo oli kuin manaus, mutta tiirailemme nyt tässä vaiheessa mikroskooppiin ja mietimme, miten vedessä lilluvia pöpöjä nitistetään ja myrkkyjä poistetaan emmekä nosta käsiä pystyyn.

Anonyymi kirjoitti...

JOs kuvaa vettä mikrokosmos-aiheeseen, niin tällainen ei olisi tullut heti mieleen. Osuvaa!

KirsiMy kirjoitti...

Tuima, se on vähän kiinni siitä, minkä parissa puuhastelee ;)
Ja kerran katsottuaan juomavettä vähän tarkemmin luultavasti vähän jokainen kiinnostuu tuosta pienempien otusten elämänpiiristä.

Liisa kirjoitti...

Hyvä oivallus! Puhdas vesi tullee vielä kalliimmaksi kuin öljy.

KirsiMy kirjoitti...

Niin, Liisa, vettähän riittää – jopa siinä määrin, että merien pinnat saattavat nosta ja peittää vielä kaupunkeja, mutta juomakepoista vettä...
Merivettä osataan muuttaa juomavedeksi, mutta järjestelmien kehittämiseen pitäisi panostaa aivan toisella tavoin kuin nyt, jos siitä mielitään ratkaisua puhtaan juomaveden puutteeseen.

Memmu kirjoitti...

Tärkeä aihe, vesi.

Mari kirjoitti...

Taas hyvä, kantaaottava kuva teksteineen Kirsiltä. LAittaa ajattelemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olen viime aikoina ajatellut, että jos joku ihmiskunnan kaataa, niin flunssa. Ovat sen verran sitkeiksi muuttuneet.

Mutta kuva ja kommentit antoivat tosiaan ajattelemisen aihetta. Hieno, kirkas kuva. Jostain syystä pidän tuosta kirkkaudesta ja tuosta sinisestä.. liekö evolutiivinen juttu sekin. Vaistomainen hinku puhtaaseen..

KirsiMy kirjoitti...

Memmu, vesi on tärkeää :)
Mari, kiitos. Toivottavasti emme ala ajatella liiaksi ennen vesilasin juomista.
V, on niitä historian kukuessa ollut koviakin kulkutauteja, Espanjantautia ja ruttoja, lavantauteja ja sellaisia pelottavia tauteja kuin ebola-viruksen aiheuttama sairaus...
Suurin osa sairauksista riehuu kaukana meistä ja meidän hyvinvoivista, rikkaista teollisuusmaistamme. Sairaudet, köyhyys, huono hygienia ja monenlainen puute rasittavat lähinnä maailman köyhimpiä.

Hansu kirjoitti...

Vesi on totta tosiaan elämänehto!

SusuPetal kirjoitti...

Sinänsä jännää, että tuollainen läpinäkyvä, lähes hajuton ja mauton aine on niinkin tärkeää.
Kuten ilma.

KirsiMy kirjoitti...

Hansu :)
Susupetal, vesi on vähän kuin siivoustyö: yleensä sitä ei huomaa, mutta jos se puuttuu, sen merkitys korostuu.

Unknown kirjoitti...

Vedessä on totta tosiaan mikrokosmoksen äiti!

KirsiMy kirjoitti...

Sinäpä sen sanoit, Neulekirppu.

Anonyymi kirjoitti...

Vesi vanhin voitehista.

Sen merkityksen ymmärtää vasta, kun se loppuu, kun vesi menee jäähän (putket / kaivo jäässä) tai se kuivuu, kuten kuivina kesinä täällä tai esim. Afrikan maissa. Tai sinne lorahtaa jotain sopimatonta. Silloin sen ymmärtää kun sitä joutuu etsimään muualta, kantamaa purnukoita, ämpäreitä, tonkia, mitä astioita sattuu löytämään.

Afrikkalaisten veden tärkeydestä olen kirjoittanut joskus: "Ei Felix, sinun ruskeissa silmissäsi pitäisi olla veden väike,sinun maattoman talonpojan pojan ruskeissa silmissä. Sinä olet nähnyt jo kuivuneen kaivon, sinä olet nähnyt auringon polttamat silmut, jo viisivuotiaana sinä olet nähnyt mustan sumun laakson yllä.Liian monena yönä."

Kuinka moneen tarkoitukseen vettä tarvitaankaan. Kirjoituksessa kuvataan aikaa, jota eletään monissa maissa. Mutta eipä tuo aika ole kovinkaan kaukana meidänkään historiassa. Meidän äitien aikana pyykki pestiin ulkona ilman koneita, ja lehmät kävivät juomassa samasta paikasta. Ajatuksia herättävä teksti.

Kuva on mielenkiintoinen. Ei vettä, rantaa missään. Vain kirkkaus ja puhtaus kuvaamassa teemaa, muistuttamassa vedestä. Hieno aihe.

KirsiMy kirjoitti...

Mehtäsielu, samantapaisissa mietteissä tätä postasin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kuva aiheeseen. Itselleni tuli ensimmäisenä mieleen mikroskooppi ja jääleikkeet! Totta sitä ajattelee mikä on lähellä ja kuvaakin..siksipä en nyt sitten itse kuvannutkaan...

KirsiMy kirjoitti...

Nelmi, minullakin oli ehdolla kuvia niistä leikkeistä ja mikroskoopeista, mutta päädyin tähän vedettömään vesikuvaan.

Anonyymi kirjoitti...

qamvrxEsimerkiksi Tampereella on alueita, joissa ei vielä saa hanasta puhdasta vettä. Ihmiset hakevat kanistereilla juomavetensä muualta, koska heidän porakaivoissaan on arseenia ja/tai kolibakteereja. Kuivina kesinä kaivot ehtyvät kokonaan.

KirsiMy kirjoitti...

Niinpä niin, Obeesia. Samoin haja-asutusalueilla kuivempina kesinä joudutaan turvautumaan kauppojen hanoihin ja tankkiautoihin.
Täällä Helsingissä saa hanasta juomakelpoista vettä, jonka mikrobiologinen koostumus taitaa olla laadukkaampaa kuin monen pullotetun veden. Silti ostavat paljon pullotettua vettä täälläkin.
Vaasassa ainakin on niin pahanmakuista hanavettä, että en edes maista sitä, vaan suosiolla ostan aina siellä käydessäni kaupasta vettä.