11.4.07

Ratkaisu työvoimapulaan olisi lähellä


En kyllä yhtään ihmettele puheita siitä, että Suomea uhkaa työvoimapula. Tarjolla on rajallinen joukko, varsinkin jos täysitoimiseen työelämään kelpuutetaan vain kokeneet, ei kuitenkaan "liian kokeneet" eli 25–35-vuotiaat hyvin koulutetut, hoikat ihmiset.
Viisitoistakin vuotta työelämän ulkopuolella ilman kuntoutusta ja sosiaalista arvostusta tekee ihmiselle kummia: monelta on terveys ja raha-asiat päässeet, kas kummaa, repsahtamaan.
Jos työkyky on alentunut, ainakin julkinen työnantaja suosittelee, tai työntää, eläkkeelle. Vajaatyökykyisille osa-aikaisille ei löydy työelämästä sijaa. Mieluummin rekrytoidaan ulkomailta uusia ihmisiä työnantajien tarpeisiin kuin huolehditaan työvoiman ja ns. työvoimareservin työkyvystä.
Itse ihmettelen tämän toiminnan taustalla olevaa matematiikkaa.
Kuvassa keväisiä lihansyöjäkasveja Vantaan Viherpajasta.

6 kommenttia:

Neulekirppu kirjoitti...

Well... totta.
Pitäisi olla alle 20v., tutkinto, työkokemusta sellaiset 3-5 vuotta, perhe (lue lapset tehtynä), ruoansulatusjärjestelmän ja virtsarakon puuttumisesta sekä kyvystä tehdä töitä 24h saa lisäpisteitä...

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Tosiaan, luullakseni osuit sittenkin oikeampaan, Neulekirppu...
Tottapuhuen vielä siitä työvoimapulasta: pulaa lienee ihmisistä, jotka voisivat olla kellon ympäri työpaikalla ja tehdä hommat 500 euroa kuukaudessa palkalla. Jopa Kelan pääjohtajakin totesi viikolla, ettei Vihreiden ehdottamalla 440 euron kuukausikansalaispalkalla eläisi Suomessa.

Halo Efekti kirjoitti...

440,- euron perustulolla pelkästään ei varmaan elä, mutta se antaa huomattavasti paremman ja joustavamman pelivaran erilaisissa tilanteissa kuin nykyinen systeemi, jossa voit joutua ihmeellisiin umpikujiin monimuotoisessa sinnittelyssä toimeentulon järjestämiseksi. Jostakin on lähdettevä liikkeelle, vihreä perustulo on sellainen hyvä lähtökohta. Tarkoitushan ei ole, että työnteko lopetetaan ja ollaan perustulolla.

Työnantajien toivomukset työntekijöiden laadusta ovat kyllä epärealistisuudessaan suorastaan huvittavia/törkeitä. Allekirjoitan kaikki luettelemanne ja lisään vielä listaan kritiikittömän asenteen, joka sopeuttaa muutoksiin ja loputtoman sopeutumiskyvyn vaikka seisomaan päällään sen 24/7 provikkapalkalla.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Halo, Soininvaaran mallissa itseäni etoo ajatus, että etuutta jaettaisi jälleen kaikille, myös optiomiljonäärille.

Luin tänään Kelan hallituksen puheenjohtajan, SAK:n johtaja Pertti Parmanteen haastettelua Kelan Sosiaalivakuutus-lehdestä.

http://www.kela.fi/in/internet/liite.nsf/NET/100407090229AK/$File/Sosiaalivakuutus_2_2007.pdf?openElement

(En nyt ennätä luoda tuosta hypelinkkiä, sori)
Jutun jälkeen en ihmettele, miksi mikään ei etene. Parmanne ilmeisestikin elää maailmassa, jossa kaikilla halukkailla on vakituinen kokopäiväinen toimeentulo. "Ihmisen pääasiallinen ja ensisijainen toimeentulon lähde on työ. Jokaisen edellytetään tekevän työtä, ja vasta sitten, kun työtulot syystä tai toisesta eivät ole mahdollisia, sosiaaliturva tulee avuksi. Tämän perusrakenteen tulee säilyä."
"En jaksa uskoa siihen malliin, jossa ihminen ensin saisi jonkin rahan taskun pohjalle, ja sen jälkeen voisi valita, kuinka paljon haluaa tehdä työtä. Rahan saamiseen sosiaaliturvan tulonsiirtona täytyy olla jokin syy, pelkkä halu ja ilmoitus eivät riitä" sanoo siis Parmanne.
Olin jo postaamaisillani asiasta äsken, mutta sitten ajan puutteessa päätinkin vain kertoa Relanderin ja kumppaneiden blogeista. Muuten: jos et ole käynyt Relanderin blogia lukemassa, käy. Siellä on hänen viisi vuotta vanha juttunsa perustulosta. Se on erittäin kiintoisa.

Olen tullut siihen tulokseen, että pienet mielenosoitukset ennen vaaleja ja jatkuva narina eivät oikein riitä. Maata on johtanut ja edelleen johtaa johtaa joukko ihmisiä, jotka ovat kokonaan sulkeneet silmansä pätkätyöläisten ja freelancereiden monenkirjavilta toimeentulo- ja sosiaaliturvan ongelmilta.

Sosiaaliturva ei ole enää edes mikään tilkkutäkki. Systeemi on menneestä maailmasta.
Jos oikeasti halutaan turvaa kansalaisille, koko rahanjakosysteemi ja sen perusteet pitää laittaa vastaamaan tätä päivää.

Mietin sellaista mielenosoittamisen muotoa, että kaikki sosiaaliturvan tarpeessa olevat pätkätyöläiset, freelancerit ja muut epätyypillistä työtä tekevät hakisivat esimerkiksi kolmen kuukauden ajan vaivojaan säästämättä kaikkia Kelan jakelemia etuuksia tai esimerkiksi pelkästään asumistukea. Asiakkaiden kiusaksi luotu mahdoton systeemi on Kelalle kannattavaa. Siellä on laskettu, että asiakkaat eivät hae läheskään kaikkia etuuksia, johin olisivat oikeutettuja ja tätä alhaista motivaatiota pidetään yllä hankaloittamalla hakemista. Jos kaikkia haettaisi, budjetoidut varat loppuisivat aivan kesken.

Halo Efekti kirjoitti...

Niin, viitaten rinnakkaiskeskusteluumme tuli mieleen että Parmanteen ja SAK:n rooliksi onkin tullut toimia palkansaajan etujärjestönä. Ne eivät viime vuosina ole olleet erityisen tarkkana edes omien työttömien jäsentensä etujen ajamisesta. Eli heikon asiallahan ne eivät ole (mikä on sääli työväenliikkeen radikaalin historian kontekstissä).

Mitä tulee ehdottamaasi protestiin (siis että kaikki hakisivat aktiivisesti ja sinnikkäästi Kelan kanssa rettelöiden kaikkea mahdollista mihin he ovat oikeutettuja) niin kannatan sitä lämpimästi. Lähdenkin tästä tutkimaan olisinko minä kenties oikeutettu jonkinlaiseen avustukseen, vaikka tiedänkin ettei siellä mitään sellaista tukea ole.

Tulen muuten ottamaan tämän esille omassakin blogissa, jahkahan vähän tutkailen tilannetta.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Saisikohan tässä aikaiseksi jonkinsortin konikapinan. Pätkätyöläiset voisivat hakea vaikkapa asumistukea kaikille pätkien väliin jääville jaksoille, aina yhdelle kerrallaan... Kai Kelalla on jokin omavastuuveruke sellaisen varalle, mutta jos vaikka päätöksestä voisi valittaa.
Saattaa kyllä olla, että tässä tarvittaisiin kunnon esikuntaa eikä pelkkää hengennostatusta. Päämäärä pitäisi olla selvä ja keinot niin yksinkertaiset, että menisi päättäjille ja Kelan herroille jakeluun. Mielenosoitus ainakin näkyi olleen liian hieno ja humaani, vaikka se oli Hesassa ainakin tosi upeaa taidetta...