5.6.07

Kätilö tukee tai sitten ei


Aamulla luin Marikin blogia. Hän kertoi lähestyvään synnytykseen liittyvistä huolistaan.

Kätilön työ on vaativaa. Olisi suotavaa, että ammatissa toimivat olisivat tehtäviensä tasalla. Itselläni on kolme lasta.
Muistan edelleen esikoiseni kätilön Vaasan keskussairaalassa. Kätilön nimi oli Gitta. Hänestä jäi miellyttävä muisto ensisynnyttäjälle.
Toista lastani odotin viimeiset päivät Kätilöopistolla. Osastolla yövuorossa ollut Leena oli entinen työtoverini. Oli turvallista lähteä synnyttämään hänen neuvojensa saattelemana.
Kun menin kolmattani synnyttämään, synnytysosaston työntekijä totesi, että varmaan menet vielä kotiin odottamaan. Tätä työntekijää emme juuri nähneet eikä hän pysynyt oikein vauhdissa. Lopulta tuli kova kiire. "Pistä nyt vaikka minuutti", sanailivat kätilöt synnytyssalissa, kun pohtivat, mitä pöytäkirjaan pannaan ponnistusajaksi.

4 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Rakas ystävättäreni synnytti esikoisensa viime vuoden lopulla. Kaikki mahdollinen meni pieleen - paitsi että onneksi sekä vauva että äiti olivat kunnossa. Mutta muuten mikään ei toiminut, kaiken huippuna sänkyä osastohuoneeseen työnnettäessä oli tönäisty soittonappula irralleen pistorasiasta eikä yksikään hoitaja käynyt koko yönä katsomassa, miten hätäsektio-ensisynnyttäjä jaksaa...

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Hurja juttu, Kaisa. Onneksi kuitenkin lopputulos oli hyvä.

Neulekirppu kirjoitti...

Well asia, josta riittäisi tarinaa.
Vanheimman ja nuorimman synnytykset ovat olleet kohtelultaan kalseimmat. Molemmissa niissä on ollut kohtaamattomuutta ja asennevammaa.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, yhtä suuri osuus kätilön työstä kuin on synnytyksen hoitaminen teknisesti oikein, on tosiaan siinä kohtaamisessa ja asenteessa. Ne Marikin ongelmat taisivat myös liittyä juuri tähän puoleen.

Asia sinänsä on sitten tuo hoitotyön ja lääketieteen puoli. Ensimmäinen synnytykseni oli siinä suhteessa huh huh. Mukaan tuli lääkäri, joka tahtoi ommella synnytyksen jälkeen. Hän oli kuitenkin tottumaton ja sain tosi ison sisäisen verenvuodon ja sen seurauksena sitten kaikkea, mutta nämä ovat jääneet taka-alalle, koska kohtelu oli ystävällistä eukä kohtalokkaita virheitä tapahtunut.