30.6.07

Tuskaa




Nuori festarivieras oli varustettu asianmukaisesti. Niinpä hän seurasi tyynen raukeana ympäristön vilkasta menoa.
Korvat on syytä suojata kovalta, pitkäaikaiselta melulta kuulovammojen välttämiseksi.

Otteet taulukoista: Terveyskirjasto

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meidän sukulainen on saanut tinnituksen Kuopion musiikkikeskuksen konsertista. Vaiva jäi pysyväksi. Ei varmasti ole kivaa, jos korvassa soi koko ajan.

KirsiMy kirjoitti...

Eipä käy kateeksi.
No, konserttia ei oikein voi mennä kuuntelemaan kuulosuojaimet päässä.
Tinnituksestä ja sen syistä on laajalti juttua Terveyskirjastossa:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=ati

Anonyymi kirjoitti...

Tuskassa ainakin on kuulosuojaimet olleet tarpeen. Istuskelin tänään ystäväni kanssa Finlandia-talon takana ja musiikki kuului sinnekin ihan riittävän hyvin. Itse alan tarvita korvatulppia jo elokuvissakin, kipukynnys on sen verta alentunut.

KirsiMy kirjoitti...

Ulla, nytpä otit esiin toisen kipeän korvajutun: ovat rakentaneet noita dolby surroundeja leffateattereihin. Moneen elokuvaan on rakennettu voimakas äänimaailma ikään kuin katsojat olisivat keskellä leffan kuvaamaa todellisuutta.
Voimakas äänimaailma on jo tullut myös koteihin kotiteatterijärjestelmien mukana.

Kaikki elokuvat eivät ole taidetta.
Dolby surround on todella upea työkalu taiten käytettynä, jos saan sanoa.
Mieleeni on jäänyt Steven Spielbergin Schindlerin lista, jonka keinot olikin riisuttu näennäisesti vähiin: lähes mustavalkoiseen toteutukseen ja niukkaan äänimaailmaan. Sielläpä sitten pistoolinlaukaus ja varmistimen naksaukset tekevät vahvan vaikutuksen, kuten myös sen pienen tytön punainen takki muuten mustavalkoisessa ympäristössä.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Itse pidän musiikin kuuntelusta lujalla äänenpaineella. Mutta siis hyvillä hifilaitteilla ja hyvillä kuulokkeilla.

Ihmisen tasapainoelin tekee mielenkiintoisen tempun yli 92 db äänenpaineella. Se tuottaa kutkuttavaa mielihyvää, siis suurimmalle osalle ihmisistä. Hyvällä äänentoistolla voi minusta olla 110 db äänipaine mutta hyvin harva musiikkikeikka on varustettu hyvällä äänentoistolla ja hyväkuuloisella miksaajalla. Liberte-ravintola on näitä harvoja mestoja, joissa pieni äänentoisto on kasattu rahaa säästämättä.

Jossain kuulotutkimuksessa havaittiin että korvaa rasittavat juuri konserttien huono äänentoista ja erityisesti halvat kuulokkeet, joissa on taajuusaluepiikkejä eli jotkin äänitaajuudet korostuvat huikeasti. Eli vaikka kuuntelisi alle suositelluissa db määrissä n 85 db niin halvat kuulokkeet "jyrsivät" kuulokarvoja.

Mutta liian kovaa on liian kovaa.

Se on suomalaisessakin bändikulttuurissa nyt outoa muotia, että itseään arvostava bändi ei säästele volyymia, "voimaa". Että yleisö on jyrättävä 140 db äänivyöryllä, oli äänentoistolaitteiden laatu mikä tahansa.

Halvat vaahtomuovitulpat eivät muuten auta yhtään eli kuvan tyttö ei ole mitenkään sojattu tuon tason mättökonsertissa.

KirsiMy kirjoitti...

Arhii, kun minun oli pakko ympätä tuo enkeli kuvaan koristeeksi, kun hän olis niin kaunis. Se kuulosuojainbeibi on tuon nuorempi: hänellä on täysin eristävät kuvut korvilla, ei kuulu mitään.
Vaikka en ole äänentoiston asiantuntija, rohkenen olla samaa mieltä kanssasi ensinnäkin noista halvoista kuulokkeista, toisekseen konserttienkin äänentoistosta. Joskus kai laatu vain yksinkertaisesti korvataan volumella.