11.12.07

Uusi terveyshumpuuki kerää rahaa epätoivoisilta


Hoito, joka alentaa kolesterolia, parantaa syövän, aidsin ja allergian ja tappaa parasiitit on keksitty. Kyseessä on energialääketiede-humpuuki, joka USA:ssa nousi marraskuussa otsikoihin, kun The Seattle Times varoitti lukijoitaan energiakoneista.
Enenrgiakoneet voivat olla yhtä hyvin television kaukosäätimen kuin höyrykoneenkin kokoisia. Ne skannaavat elimistöä ja etsivät sieltä terveysongelmia.
Homma perustuu täydelliseen petkutukseen, jonka tarkoituksena on kerätä tietysti ihmisten rahat. Monet määrätyistä hoidoista ovat vaarallisia ja monet lain vastaisia, lehti kertoi.
The Seattle Timesin tutkivat journalistit jäljittivät konetehtaat Unkariin ja Kreikkaan. Näillä ihmekoneilla on tarkoitus huijata miljoonia dollareita epätoivoisilta ihmisiltä, lehti arvioi.

Alkuperäinen artikkeli on kadonnut päivityksen myötä, mutta päivitetty versio on tarjolla:
9.12. 2007 The Seattle Timesin juttu tietokoneavusteisen energialääketiede-diagnoosikoneen maahantuontiyrityksestä. USA:n Lääke- ja elintarvikevirasto FDA, siis Food and Drug Administration, kielsi laitteen maahantuonnin, koska sen vaikutuksesta ei ole tutkimusnäyttöä.

14 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Käärmeöljykauppiaita on ollut maailman sivu, näin tech-aikana pitää rahojen höpläyttämiseen sinisilmäisiltä olla tekninen laite ja antaa terapiaa ja/tai diagnosoida.

Tulee mieleen Bonk-taide. Onkohan nämä apparaatit hienoa designia?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

No, pääasia on kai tosiaan uskottavuyuden tavoittelu, kun ihmisiä yritetään huijata.
Siinä alkuperäisessä uutisessa tosiaan kerrottiin, että laitteiden koko vaihtelee kaukosäätimen kokoisesta höyrykoneen kokoiseen. Jo sitä lukiessani tuli mieleen kierrätystaide.
Kuvia laitteista ei Seattlen lehdessä ole ollut; pelkkiä kuvituskuvia vain.Tein siis itsekin tähän juttuuni pelkän kuvituskuvan. Pikkubroidinsiniset silmät on peitetty tunnistamisen vaikeuttamiseksi.(Hänellä ei ole tällaista ihmekonetta :).
Tein itsekin vanhasta stereoiden kaukosäätimestä energaikoneen, mutta se taisi mennä roskikseen, kun siivosin konettani.

veteraaniurheilija kirjoitti...

Joo, näistä humpuukihömpötyksistä minulla on terveysluennoillani tapana tehdä viihdettä. Pysyy porukka hereillä kun välillä heittää jotain oikein raikasta huuhaata. Kuten esimerkiksi tarinaa "pyörteistetystä vedestä". Tiesithän sinä, Kirsi, että tietyllä tavalla vesiputkessa kiertävä vesi tuo terveyttä?

Vakavaksi pistää tässä ihmisten epätoivo. Epätoivon jättämän aukon täyttäisi parhaiten luja usko Jumalaan, mutta tuolta suunnalta valitettavasti haetaan opastusta aniharvoin. Kansankirkon yhä enemmän vesittyvä sanoma on lisäämässä minun epätoivoani tällä hetkellä. Jos Vapahtaja tulisi takaisin tänään, tunnistaisikohan hän meissä alkukirkon sanoman vapautuksesta? Tarvittaisiin uusi Urho Muroma, joka antaa tepsivät keinot Pyhälle Hengelle puhua ja vaikuttaa meissä ihmisissä. Minulla on kymmeniä tunteja Muroman puheita kasetilla. Niitä on hyvä kuunnella humpuukin keskellä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Christer, tiesin ;) Vesi kun on aina terveellistä, ellei se ole saastunutta.
Uskonnosta ja huuhaasta puheenollen: silläkin suunnalla on tarjolla monenmoista humpuukia. Pahimmoillaan ovat johtaneet Lääkärin hoidoista kieltäytymisiin tai äärimmillään joukkoitsemurhiin.

Yleensä tämän humpuukin tunnistaa ennen pitkään siitä, että siinä joku käärii helppoa rahaa.

Neulekirppu kirjoitti...

Huh joo. Bisneksen vuosi etiikka joutaa aina romukoppaan. Kunhan vaan tulee rahaa, niin kaikki on silloin hyvin. Raha on rakkautta, siitä kieltäytyminen hulluutta ja toisen/oman edun vahingoittamista?

Minusta ihmisissäkin on aika paljon vikaa, kun uskotaan tuollaiseen "käärmeöljyyn" vai onko tässä itse tyhmä kun ei tosiaan kaupallista kaikkia luulojaan ja uskomuksiaan?

Neulekirppu's weblog

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Neulekirppu, jos kaikki muu toivo on mennyt ja kauppias on vakuuttava, ihminen mielellään uskoo, koska se pitää yllä toivoa.
Se nyt on aika vaaratonta, jos uskoo johonkin magneettirannekkeisiin, mutta jos ottaa vastaan hoito-ohjeita tällaisen energiakoneen diagnoosin perusteella ja nauttii sen määräämiä lääkkeitä, saattaa hoito olla pahempi kuin sairaus.

Elina kirjoitti...

Totta, kyllä ihminen voi uskoa ihan järjenvastaisiakin asioita, jos vain tarpeeksi haluaa. Laihdutuspillerit on hyvä esimerkki (etenkin ne, joiden mainoksissa kehutaan, että mitä enemmän syöt ruokaa, sen paremmin laihdut).

Itse olen niin skeptinen, että vaadin kunnon faktat ennen kuin pistäisin rahaa moiseen.

Paitsi, että tulihan sitä itsekin aikoinaan tilattua laihdutuskuuri, mutta kyseessä ei ollut ylipaino eikä terve halua laihtua (vaan anoreksia).:D

Elina kirjoitti...

Niin siis piti vielä mainita, että sama varmasti pätee terveysvouhotukseenkin.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

ja laihdutuspillerit ovat sitä humpuukin aluetta, missä tavoitetaan niitä, jotka eivät viitsi tehdä mitään laihtuakseen, mutta mielellään laihtuisivat.
Tosiaan, sitten on vielä joukko, jonka ei missään tapauksessa pitäisi laihduttaa :(
Ja totta sekin, että lätkäisemällä pakkaukseen merkintä kevyt tai jotain terveyteen viittaavaa saadaan monia ihmisiä ostamaan ties mitä. Pahalaatuisin esimerkki, johon itse olen haksahtanut, olivat ne kiinalaiset omenalastut, jotka raikkaasta pakkauksesta huolimatta maistuivatkin kamalilta. (Kirjoitin niistä joskus. Sitten huomasin, että niitä ehdoteltiin kaninruuaksi ja lopulta Suomeenkin sitten kantautui tuo kiinalainen lemmikkieläinten ruokaan liittyvä skandaali, joka mediassa on taas hautautunut...)

halo efekti kirjoitti...

Heh, Kirsi, tuo omenalastuepisodi osoittaa miten viisaskin menee vipuu ;D

Mediaan kyllä hautautuu äkkiä kaikki asiallinen kirjoittelu kuten juuri kiinalaisen lemmieläinruoan myrkkyskandaalit (ja sitä samaahan on myös jouluaikaan niin ajankohtaisissa leluissa), joten mä ainakin nykyään lähtökohtaisesti epäilen kaikkea kiinalaista joko a)myrkylliseksi tai b) lapsityövoimalla tuotetuksi.

Neulekirppu kirjoitti...

Sanoin juuri tyttärelleni tuosta lapsityövoimasta, että ostaa mieluummin vain sen yhden paidan ja maksaa siitä kotimaisuudesa enemmän, jotta voi olla edes jotenkin varma, että pieni lapsi ei ole sitä tehnyt nälkäpalkalla.
Tosin nythän kyllä tuli ilmi, että ei sekään ole 100% varmaa.
Ennen kuin itse kasvatettiin pellavat, niin tiesi mieten se on tuotettu ja missä. Siinä saattoi olla sitä lapsityövoimaakin, mutta kokonaan toisessa merkityksessä kuin näissä globaaleissa firmoissa, jotka ovat ilman omaatuntoa kaikkialla.
Neulekirppu's weblog

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Halo, viisaudesta en nyt tiiä. mutta vipuun menemisestä kyllä siis. AIna ei tiedä, millainen tuote on ennen kuin on kokeillut.
Kuluttaja ei kai kykene eettisiin valintoihin kovin hyvin; pitäisi tietää aika valtavasti asioita. Siksi noita median herättelykampanjoita tarvitaan, vaikka ne eivät luullakseni korjaa asioita pysyvästi.

Kyllikki kirjoitti...

Ja taas heitetään lapsi pesuveden mukana pois. En tiedä mistä koneista nyt puhutaan, mutta minä olen käynyt eräällä klinikalla lääkärin hoidossa myös jossain `koneessa` En viitsi tarkemmin selitellä :-) Eilen jätin viimesen verenpainelääkkeen pois (oli enintään jo 4), kun verenpaine oli jo liian alhainen ja huippasi. Tänään soitti lääkäri, kolestroliarvot ovat ihanteelliset. Vuosi sitten tarjosi statiineja :-) Noudatan hiilihydraattitietoista ruokavaliota. Lääkärin määräämät hivenaineet ja vitamiinit ovat auttaneet. Nyt voin vähennellä niitä pikkuhiljaa ja keskittyä ruokaan vielä enemmän, sillä se on hyvä lääke rasvoineen kaikkineen... Nyt olen aika pitkälle oma lääkärini, mutta tämä lääkäri pelasti minut aikoinaan, tavislääkärien kynsissä olisin jo kuollut ja kuopattu. Oma sitkeyteni on muutenkin pelastanut minut ja perheeni, siltä mikä vielä pelastettavissa on sairauksien kynsistä. Vuoden 2008 alussa alan kasvattamaan erilaisia ituja, niin tulee noita luonnollisia vitamiineja omasta takaa. Ja jouluna en mässäile enkä laihduttele sen jälkeen, vaan nautin hyvästä terveellisestä ruuasta vuoden jokaisena päivänä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kyllikki, oletko tutustunut ihmekoneeseen? En tiedä,, onko niitä vielä tullut Suomeen. Valmisteluja näyttää joku netissä jo tekevän hankkiakseen lisää kannatusta kyseiselle uskomushoidolle

Terveellinen ruoka on tosiaan terveyden perusta, varsinkin kun puhutaan sepelvaltimotaudista tai kakksotyypin diabeteksen ehkäisystä.
Kun tauti on jo olemassa, edelleen terveellinen ruoka on(sydanmerkki.fi tai sydanliitto.fi) taudin pahenemisen ehkäisyä.
Oma neuvoni on, että potilaiden ei kannata luopua lääkkeistä eikä myöskään valita "täydentävää" lääkitystä oman ymmärryksensä perusteella. Viisas toimii hoitoratkaisuissa yhdessä laillistetun lääkärin kanssa. Tottakai voi valita omankin tiensä, luottaa vaikkapa energialääketieteeseen tai kiviterapiaan, poppamiehiin tai shamaaneihin. Siitähän ihmiskunta lähti ennen koululääketieteen kehittymistä. Kyseinen ratkaisu vain sisältää koululääketieteen näkökulmasta joskus suuriakin riskejä.