31.10.06

Tulehduslääkitystä sepelvaltimotautiin?

Nykylääketiede on saanut selville, että ateroskleroosissa pahaa LDL-kolesterolia kertyy valtimon sisäseinämään ja seinämä alkaa paksuuntua, jolloin valtimo ahtautuu. Ahtauma haittaa sydämen verenkiertoa ja aiheuttaa hapenpuutetta sydämessä. Jos käy niin, että paksuuntunut, rakenteeltaan muuttunut valtimonseinämä repeää, valtimo tukkeutuu, on seurauksena sydäninfarkti.

Ensi perjantaina tarkastetaan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa LL Riina Oksjoen väitöskirja, joka selvittää sepelvaltimon kovettumataudin mekanismia.

Nyt väittelevä Oksjoki on tutkinut elimistön komplementtijärjestelmää, synnynnäistä puolustusjärjestelmää, joka pyrkii torjumaan tauteja.
Sepelvaltimotaudissa LDL-hiukkaset muodostavat valtimon sisäpintaan vieraita rakenteita, joita vastaan elimistö hyökkää. Tapahtumaketju tuottaa kroonisen tulehduksen. Oksjoki havaitsi, että valtimon sisäpinnan solut saattavat innostua tuottamaan tulehdusta lisääviä ja sidekudosta hajottavia tekijöitä, jolloin repeytymän ja tulpan riski kasvaa. Oksjoki havaitsi myös mekanismin, joka estää tulehdussolujen kuolemaa ja saattaa edistää ateroskleroosin vaikutusta.

Tutkimus vahvistaa nykykäsitystä, jonka mukaan tulehdusreaktio on keskeinen ateroskleroosin kehittymisessä.
Oksjoki päättelee, että tulehdusreaktion säätelyjärjestelmää ehkä kannattaisi ohjata lääkehoidoilla.
Tulevaisuudessa siis osalle sepelvaltimotautipotilaista annetaankin tulehduslääkitystä, vaikka emme vielä voi tietää, millaista tulehduslääkitystä.

4 kommenttia:

hpy kirjoitti...

Mielenkiintoista, etenkin suomalaisille jotka karsivat paljon tuosta ikavasta taudista.

KirsiMy kirjoitti...

Edelleenhän se on Suomessa vaikea kansanterveysongelma, Hpy, mutta tällä hetkellä sairastumista on kyetty siirtämään korkeampaan ikään. Kuten Pekka Puska sanoo, ihmisille on tullut enemmän vuosia ja enemmän terveyttä vuosiin.

En tiedä, onko vielä ehditty tutkia elintapojen ja valtimon sisäseinän tulehduksen suhdetta kovin tarkasti, mutta sivusta asiaa seuranneena otaksun, että nämä uudet tutkimukset eivät suinkaan kumoa 50 vuoden työtä, vaan jatkavat sitä; onhan tulehduksen laukaisevana tekijänä ymmärtääkseni juuri tuo paha LDL-kolesteroli, jonka saanti on tanakasti turvattu ja jonka vaikutusta tupakointi tehostaa pelottavalla mekanismilla.

Anonyymi kirjoitti...

Itse välillä mietin, että onko tuo skleroosi jotenkin samantyyppistä mitä mulla on ollut maksassa. Siinähän sappitiehyeet ovat ahtautuneet (sklerosoiva kolangiitti). Aikoinaan siinäkin saattoi helpotusta olla tulehdukseen kortisonista. Mietin vielä, että jos sappitiehyet ahtautuvat, niin mitenkäs on mahdollista, että myös valtimosuonet ahtautuisivat. Tosin onhan minulla ollut maksavaltimot tukossa ja maksa mennyt kuolioon. Toivotaan kuitenkin, että sydän jaksaa toimia. Omat kolestroliarvot kuitenkin ovat normaalit.

KirsiMy kirjoitti...

Nyt meni lääkärin, ja vielä erikoislääkärin jutuiksi Tarjuska. Varmaan joku maksaspesialisti osaa esittää jotaian sinulle aiheesta. Tämähän on ainakin ateroskleroosin osalta edelleen osin kartoittamatonta aluetta ja suomalaistutkijat ovat maailman huippuluokkaa sillä alalla. Erityisesti pitää muistaa mainita Wihurin tutkimuslaitoksen johtaja professori Petri Kovanen. Jos hän sattuu esiintymään jossain, kannattaa käydä kuuntelemassa niin tietää, miten sepelvaltimotauti syntyy.

Sklerooseja eli kovettumia on kuitenkin monenmoisia: on multippeli skleroosi ja diffuusi skleroosi ja ainakin systeeminen sleroosi... Voi vain arvella, että myös skleroosien syntysyyt ovat monenmoiset, samoin varmaan hoidot...

Taitaa olla sinulla aika lailla kuitenkin sama dieetti nykyään kuitenkin kuin kenellä tahansa keski-ikäisellä ladyllä, vai kuinka?