19.10.06

Valokuvatorstai: Syksy


Valokuvatorstain aiheena on Syksy.
Syksy on sienten aikaa. On kuitenkin tärkeää tuntea ne sienet, joita kerää. Myrkkysienen syöminen voi koitua kohtalokkaaksi. Kaksi valkeaa kärpässientä tekee ihmeitä elimistölle: potilas alkaa oksentaa, munuaiset lakkaavat toimimasta ja noin 1,5 litran vetoinen maksa kutistuu muutaman päivän kuluessa naisen nyrkin kokoiseksi. Yleensä potilaat hakeutuvat hoitoon parin päivän päästä. Tällaisessa pahassa sienimyrkytyksessä saattaa ainoa apu olla maksansiirto, mikäli siirrännäinen saadaan ajoissa. Aika mitataan kuitenkin vain päivissä.

Maksan korvaaminen jollain keinotekoisella koneella tai kantasoluhoidoilla on vielä niin kaukaisessa tulevaisuudessa, etteivät alan spesialistit esitä siitä edes arvioita.

Itselläni on elinluovuskortti lompakossa siltä varalta että henki lähtee. Kovin suuria lahjoituksia en muuten kykene maailman parantamiseksi tekemään, mutta olen jo velkaa elinsiirtokirurgialle oman siskoni hengen, joten pidän tätä dokumenttia erittäin tärkeänä.

Edit. 20.10. klo 20. Laitoin kuvan isompana omalle kotisivulleni. Totta on, että siinä on valoisia pilkkuja, Neulekirppu.

23 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen kuva. Kuuluuko tuo sinisieni syötäviin?
Mieluummin kyllä tuhoan maksani punaviinillä kuin parilla

tälläisellä
... :)

Anonyymi kirjoitti...

Uskomaton kuva; onko tuo tosiaan aito väri. Hieno silti.

Luonnossa yleensä sininen väri kielii myrkyllisyydestä ja siksi käsittääkseni esimerkiksi elintarviketeollisuus välttelee sinistä väriä.

hpy kirjoitti...

Olen sakar'n kanssa samaa mielta, ja valkoviinikin kelpaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin ihmettelen onko tuo väri aito - kerro heti!!!! :)

Mutta oli ajankohtainen varoitus ja hyvä tietoisku. Minä en ole ainakaan tiennyt mitä valkea kärpässieni ihmiselle tekee, vaikka sen toki tiedänkin ettei sitä syödä pitäisi...

Sumea, tuokin oli mielenkiintoinen tieto!

KirsiMy kirjoitti...

En ole sienispesialistti, Sankar. Siksi en syö sinisieniä enkä neuvo muitakaan syömään.
Sumealle ja Kaisalle: aito on väri. Otin sen viime vuonna Viikin ulkoilualueelta. Väri on kaunis ja näyttää myrkylliseltä minunkin mielestäni. Tämä sieni on kuin hyytelöä.
Sankarille ja Hpylle sen verran, että kirroitunut maksa on koko lailla eri näköinen kuin sienimyrkytyksen kokenut maksa. Tulos on silti sama: ilman maksaa, kuten ilman sydäntäkään, ihminen ei elä. Kirroosi tulee hitaammin. Se voi aiheutua alkoholista, mutta sen voi kyllä aiheuttaa sairauskin, kuten siskolleni kävi.

Anonyymi kirjoitti...

Sinisiä sieniä en ole ennen nähnyt, mutta violeteista minulla on jopa kuvia.

Sienimyrkytyksistä ei nykyisin paljon puhuta. Ihmiset taitavat olla jo sienten tuntijoita tai sitten hyvin varovaisia.

KirsiMy kirjoitti...

Olet tietenkin koko lailla oikeassa, Obeesia, mutta et aivan. Nykyihminen tietää paljon enemmän kuin aiemmat sukupolvet. Nykyisin on sienineuvojia ja televisiosta saa ohjeita. Lisäksi on hyviä sienikirjoja. Esi-isämme oppivat aika ikävällä tavalla sen, mitä sieniä voi syödä, mitä ei.
Silloin tällöin yllättäen joku syö juuri tappavia valkoisia kärpässieniä, kun luulee niitä herkkusieniksi.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa osuva valokuvatorstain teema sulla. Tosiaankin viime viikolla vietettiin Euroopan elinsiirtopäivää. Nuo kärpässienimyrkytykset ovat surullista kuultavaa vuosittain. Välillä mietin, että mikä saa ihmiset poimimaan niitä herkkusieninä? Todennäköisempää kai on Suomesta löytää valkoinen kärpässieni kuin herkkusieni, joten poimikaa vain niitä sieniä, jotka todella tunnette. Pahalla onnella menee maksa ja munuaisetkin niitä maistellessa. Onnea saattaa olla matkassa, jos sattumoisin löytyy sopiva siirrännäinen, mutta siitäkään ei ole takeita. Isä aikoinaan opetti, että ne sienet on syötäviä josta tulee maitoa...tiedä sitten onko se tänä päivänä oikeata oppia. Lisäksi jotku luontaistuotteet tuhoavat myös maksaa. Ulkomailta ei kannata tilata mitään epämääräisiä tuotteita.

sisko "Tarjuska"

KirsiMy kirjoitti...

Tarjuska, olen kyllä muistanut isän opetukset, mutta olen oppinut lisäksi keräämään tatteja, jotka ovat tosi hyviä, samoin suppilovahveroita ja mustia torvisieniä, jotka on suht. helppo tunnistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Onpa tosiaan huima väri sienissä! Syksyistä suomalaista metsää on ikävä.

Anonyymi kirjoitti...

Eräs tuttavani sairastui vakavasti kun hän oli syönyt sieniä ravintolassa. Kyllä niiden kanssa täytyy olla tarkkana.
http://tekosyy.vuodatus.net/

Heluna kirjoitti...

Jäin myös ihmettelemään sienten sinisyyttä. Sinisiä sieniä ei varmaan tulisi mieleenkään poimia syötäväksi. Sininen on myrkyllinen väri.. Myös muiden ruokien suhteen.
=)

KirsiMy kirjoitti...

Tekosyy, tuota olen minäkin miettinyt. Nykyisin tuodaan Suomeen kaikenlaista ulkomailta. Suomessa elintarvikevalvonta on tarkkaa, mutta kaikkialla maailmassa näin ei ole. Toivoisin, että ravintolat tarjoaisivat vain suomalaisia ja suomalaisen laadunvalvonnan läpäikäyneitä sieniä tai sitten selkeästi esimerkiksi kanttarelleja, joita Virosta tuodaankin; niitä ei voi sekoittaa muihin.
Oma lukunsa olisi muuten vielä sienten radioaktiivisuus. En ole lainkaan opettanut lapsiani syömään metsäsieniä, koska Tsernobylin ydinonnettomuuden saasteet eivät vielä ole kadonneet metsäsienistä. Lapset syövät meillä vain herkkusieniä.
Maitokivelle vain että kun on kaikenlaisia telkkariohjelmia, joissa syödään mitä sattuu... ja lisäksi huumeveikkoja, jotka henkensä uhalla etsivät sienistä kiksejä.

Heluna kirjoitti...

Ihminen kuulema syö pääasiassa silmillään.. ja jos ruassa on jotain sinistä, niin ruokahalu vähenee..
:D

Anonyymi kirjoitti...

Ällistyttävää! Näyttävät ihan smurffeilta! Oletko varma että ne eivät liikkuneet?

Tant C kirjoitti...

Ihania!
Ja pelottavia.

-C-

KirsiMy kirjoitti...

Korpun, smurffeja minäkin pälyilin, mutta itse epäilin, että niitä on lähistöllä ja että ne syövät näitä. Tosin kaikkihan tietää, että smurffit syövät smurffimarjaja.
Maitokivi, minulla ei herännyt ruokahalu näitä katsellessa. Valokuvaamisen halu heräsi. Minusta ne olivat kauniita.

Unknown kirjoitti...

Olisko siinä sienessä valkoisia pilkkuja, vähän kuin kärpässienessä?
Jos oli niin se saattaisi olla viherkaulussieni.

http://sienet.luontonetti.com/fi/sivut/stropharia_aeruginosa.htm

ja

http://www.hlasek.com/stropharia_aeruginosa_a7152.html

Näyttääkö samalta?

Anonyymi kirjoitti...

Onpa ihmeellisiä sieniä. Hienon värisiä silti. Kierrän kaikki sienet aina kaukaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Taisi mennä lajinmääritys uusiksi. Epäilen, että et nähnyt smurffimarjoja lähistöllä - no etpä tietenkään koska ne oli syöty! Tämä looginen päätelmä todistaa lähes aukottomasti että ne olivat SMURFFEJA.

KirsiMy kirjoitti...

Neulekirppu, eivät näyttäneet tutuilta. Nämä sienet olivat kuin geeliä eikä niissä ollut valkeita pilkkuja ja ne tosiaan olivat noin tummansinivihreitä kuin kuvasta näkyy.
Ehkä joku sienitieteilijä tupsahtaa ratkomaan probleemiamme.

Anonyymi kirjoitti...

Aiempi viesti jossa viitattiin viherkaulussieneen (Stropharia aeruginosa) oli oikeaan osuva. Kuvassa on joko se, tai hyvin samankaltainen tarhakaulussieni (Stropharia cyanea). Itse en usalla arvata kumpi on kyseessä, kun lakin väriin vaikuttaa ikä, sää, kasvupaikka ym seikat. Olisi hyvä nähdä sieni kädessä ja myös altapäin.

Valkoiset täplät ovat suomuja, jotka ovat jääneet nuoren sienen heltastoa suojaavasta renkaasta. Hyytelömäisyys oli ilmeisesti pinnan paksu limakerros joka johtui aiemmista sateista. Sienen malto on sisältä valkea ja tavallisen sienen tuntuinen.

Kumpikaan laji ei ole syötävä, mutta ei toisaalta mikään rankka myrkkysienikään. Oletan että niistä tulisi lievä ja ohimenevä suolistomyrkytys, pahoinvointia ym., mutta en ole selvittänyt tarkemmin onko juuri noita lajeja syöty ja minkälaisin seurauksin.

terv Jouni Issakainen
tupsahteleva sienitieteilijä

KirsiMy kirjoitti...

Kiitos mykologi Issakaiselle asiantuntijan sanasta.

Nyt siis tiedämme, ettei näitä sinisiä kaunottaria kannata ainakaan ravinnoksi käyttää. Tekstiilivärjäykseen kentis...