3.3.08

Miesten ja naisten töitä 2


Tässä muutama pominta Suomen lääkäreiden erikoistumistilastosta. Monella alalla sukupuoli ei näytä vaikuttavan uranvalintaan, mutta lääkärien erikoistumisalan valinnassa näyttää olevan siinäkin myös selviä miesten ja naisten työtä.
Sydänasioista huolehtivat jostain syystä miehet: miehillä on sekä kardiologien että sydänkirurgien tukeva enemmistö.
Myös verisuonikirurgia ja patolologia ovat miesvaltaisia aloja, samoin ortopedia. Lastenpsykiatria sen sijaan on vahvasti naisvaltainen ala.

Edit. klo 14.50 Patologitilasto

Lähde: Lääkärilaskuri, Lääkäriliitto

4 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Syväkurkkuni kertoo, että patologia on kovaa vauhtia naisistumassa, koska labralääkärillä on työt virka-aikaan eikä yleensä tarvitse päivystää. Sopii siis perhettä arvostavalle ja näistä ilmeisesti valtaosa on naisia.

KirsiMy kirjoitti...

Olen tässä miettinyt, kantavatko naislääkärit mieslääkäreitä enemmän vastuuta perheestä, ja sitä, kantavatko naislääkärit miehiään enemmän vastuuta perheestä.
Toinen juttu, mikä näissä tilastoissa kiinnostaa, on päivystystyön osuus ja pitkien työpäivien merkitys uran valinnalle muutenkin.
Olisi kiva tietää, millaiset asiat lääkärin harkintaan vaikuttavat, kun tämä valitsee erikoistumisalaansa ja toimintasektoriaan. Ennakko-oletukseni on, että naiset eivät päivystä kovin mielellään ja että pienten lasten äidit välttävät epäsäännöllistä työaikaa. Pistän tuohon edittiin patologien ikärakenteen ja sukupuolen, kun nyt näitä tilastoja innostuin koneella laskettamaan.

Kaura kirjoitti...

Samaa olen minäkin miettinyt! Itselläni on ollut tuuria saada sekä lähitutuiksi että omiin lähisukulaisiin miehiä, jotka ovat, jos ovat perheellisiä, lapsilleen läheisiä. He ovat tehneet myös töissään valintoja, jotka ovat mahdollistaneet runsaan lasten kanssa olemisen ja kodin hoitamisen. Lähipiiristä tulee ilmeisesti melko vääristynyt kuva nyky-Suomen sukupuolienvälisestä tilanteesta, ainakin jos tilastoihin katsoo. Juttelimme tästä juuri äitini kanssa, hänellä on myös ehkä turhan ruusuinen kuva nykyisistä perheenisistä :-)

Siinä mielessä tietysti patologitilastot ovat hankalaa luettavaa, kun patologeja on niin vähän! Mutta Tampereella tilanne on ainakin koko ajan naisistunut ja yliopistollisessa sairaalassa näkyvät nekin, jotka eivät ole vielä tilastoissa, koska vasta erikoistuvat.

Hauskaa tiirata noita tilastoja, kiitos!

KirsiMy kirjoitti...

Hektinen työelämä vaatii oman perheveronsa ilmeisesti aina. Omassa ystäväpiirissäni on niitäkin perheitä, joissa äiti reissaa tukka putkella maailmalla ja isä hoitaa jälkikasvun liki yksinään. Mikään epätasapaino ei tee lapsille hyvää. He ovat tällaisen työelämän viattomia uhreja.
Totta, Kaura. Tilastot antavat pelkän yleiskuvan ja paikalliset erityispiirteet peittyvät.