27.1.06

Lääkkeiden yhteisvaikutukset hallintaan

Suomessa käytetään paljon lääkkeitä. Lääkkeillä on aina sivuvaikutuksia, osa niistä on haitallisia. Ongelmat mutkistuvat, kun potilalla on useampia lääkkeitä. Haittavaikutuksia ei tule vähätellä, sillä Suomessa kuolee vuosittain yksin kipulääkkeiden aiheuttamiin haittoihin arviolta 100–300 ihmistä. Yhdysvalloissa kuolee lääkehaittojen seurauksena 106000 potilasta vuosittain. Lääkehaitat on siellä yleisempi kuolinsyy kuin onnettomuudet, diabetes tai keuhkosairaudet.
Lääkkeiden yhteisvaikutusten arviointi on vaikeaa. Tämä ei johdu tiedon puutteesta, vaan tiedon runsaudesta, kertoo dosentti Kari Laine Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. Nyt on suomalais–ruotsalaisena yhteistyönä toteutettu terveydenhuollon ammattikäyttöön varoitusjärjestelmä nimeltä SFINX (Swedish Finnish INteraction X-referencing). Tämä järjestelmä helpottaa reseptinkirjoitustilanteessa lääkärin työtä: hän pystyy selvittämään potilaansa lääkityksen kokonaisvaikutuksen esimerkiksi internetin yli Terveysportin kautta. SFINX on tarkoitettu myös apteekkien ja kotisairaanhoidon käyttöön. Tietokantaan pääsee myös kommunikaattorilla.
Suurimman edun Sfinxistä saa potilas, jolla on omalääkäri ja joka käyttää säännöllisesti samaa apteekkia.
Sosiaali- ja terveysministeriö on rahoittanut suomalaisen osuuden hankkeesta.
SFINX ei ole ainoa tuote markkinoilla. Pari vuotta sitten tuli käyttöön Tekes-rahoituksen turvin kehitetty Versa Interact -apteekkiohjelmisto.

Ei kommentteja: