10.1.06

Lahden radikaali uudistus: 150000 uutta työtöntä

Presidenttiehdokas ja Kauppakorkeakoulun yrittäjyyden professori Arto Lahti arvioi, että Suomessa on 150000 "poliittista suojatyöpaikkaa". Menneinä aikoina sanapari "poliittinen suojatyöpaikka" yhdistettiin joihinkin valtion korkeisiin virkamiehiin, joille annettiin poliittisen aktiiviuran jälkeen kiitokseksi jokin virkanimitys. Lahti on ottanut ilmaisun uusiokäyttöön:
– Meillä on turhaa väkeä yhteiskunnan palkkalistoilla kaikkialla ylimmästä valtionjohdosta Sodankylän kunnan poliittisesti valittuun siivoojaan, Lahti toteaa uusimmassa kampanjatiedotteessaan.
Ajatus siitä, että Suomeen olisi luotu järjestelmä, jossa siivoojan virkoja luotaisiin kiitokseksi poliittisesta toiminnasta on uskomaton. Toimittajana olen äärimmäisen kiinnostunut tällaisista "pakastesiivoojista". Todella mielelläni teen juttuja aiheesta.
Nykyään tuskin missään on "turhia" siivoojia. Siivoustyötä tehdään tässä maassa aivan liian vähän eikä alalle ole tunkua. Luultavasti korkeasti oppinut professori ei tiedä, miten paljon fyysistä ponnistusta henkisen työn tekijä jättää jonkun toisen suoritettavaksi. Professoritkin tuottavat paljon turhaa paperia ja sotkevat korkeakoulujen käytäviä...
Puhe tai vihjailu siitä, että työnantaja tai yhteiskunta tulisi hyvin toimeen ilman tätä tai tuota työpaikkaa ja että 150000 työpaikka on olemassa vain siksi, että turvataan työntekijän ansio, ovat nyky-Suomessa uskomattomia. Ehkäpä juuri tämänkaltainen yritystalouden opetus on suorastaan syynä kroonistuneeseen työttömyysongelmaan.
Presidentti Lahti on nyt kampanjoimassa 150000 uuden työttömän saamiseksi. Ehkä on aivan hyvä, että nämä ajatukset tulevat julkiseen keskusteluun.

Ei kommentteja: