19.1.06

Liian lyhyt vyö?

Suomessa on meneillään suuri kansallinen diabeteksen ehkäisyohjelma, jonka puitteissa tehty laaja väestötutkimus on juuri valmistunut. Tutkimus paljastaa, että tyypin 2 diabetes on luultua paljon yleisempi sairaus. Tutkimukseen kutsuttiin satunnaisotannalla 4500 miestä ja naista. Tutkittavien ikähaitari oli 45–74 vuotta.
Tutkimus vahvisti havainnon, että kansa lihoo ja että Suomi-neidon vyötärö on kadonnut: 69 prosenttia miehistä ja 76 prosenttia naisista ei löydä Diabetesliiton valikoimista enää itselleen vyötä.
Tutkimustulokset muuttavat asiantuntijoiden käsitystä diabeteksen yleisyydestä: tähän asti on arvioitu, että maassamme on kaikkiaan ehkä 200 000 diabeetikkoa. Näyttää siltä, että diabeetikkoja on sittenkin mahdollisesti lähes 400 000, arvioi Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska.
Dehkon ohjaus- ja seurantaryhmän puheenjohtaja professori Matti Uusitupa ennakoi epäilyksiä, että vöitä pitäisi pidentää; vöitähän on suorastaan lyhennetty viime aikoina. Uusituvan mukaan epidemiologiset tutkimukset yksinkertaisesti paljastavat, mihin riskirajat tulee asettaa.

Ei kommentteja: