10.1.06

Väkivaltainen läheinen lyö oletettua useammin kasvoihin

Suu- ja leukakirurgi professori Anna-Lisa Söderholm Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta puhui 9.1.2006 Lääkäripäivillä lähisuhdeväkivallan aiheuttamista vammoista.
Söderholmin mukaan väkivaltainen läheinen lyö usein kasvoihin ja pään alueelle. Tarkoituksena on vahingoittaa toisen ihmisen identiteettiä. Pahoinpitelijä saattaa aiheuttaa läheiselleen aivovamman tai kuoleman.
Vaikka lähisuhdeväkivallasta ei juuri puhuta, noin 122000 naista joutuu vuosittain lähisuhdeväkivallan kohteeksi, fyysisestä pahoinpitelystä joutuu kärsimään 90000 naista. Uhreista miehiä on noin viisi prosenttia.
Väkivallan seuraukset ovat vakavia: 30 naista kuolee vuosittain saamiinsa vammoihin. Vakavia fyysisiä vammoja aiheutuu 7200 naiselle. Vakavista fyysisistä vammoista Söderholm mainitsi muun muassa aivovammat, palovammat, luunmurtumat, aivotärähdykset, hammasvammat, sisäiset vammat, purentavirheet, kasvojen ruhjoutuminen, silmä- ja korvavammat.
Raiskauksen ja seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Vain osa uhreista hakee akuttivaiheessa apua – yleensä raiskauksen uhri hakee apua silloin, kun hänellä on muitakin fyysisiä oireita.
Söderholm tähdensi, että lähisuhde- ja perheväkivaltaa nähneet lapset kärsivät aina näkemästään ja että lasten on aina saatava asiantuntevaa apua lapsen turvallisen ja tasapainoisen kehityksen turvaamiseksi.

In Medias Res toivoo lukijoiden kommentteja aiheesta.

Ei kommentteja: