12.5.06

Ennättääkö lääkäri ennen kaupan kassaa?

Joskus suhtaudumme fatalistisesti dementian mahdollisuuteen omassa tai lähestemme elämässä. Helsingin yliopiston soveltavan neurologian professori Timo Erkinjuntti kuitenkin muistutti tänään Carpe Diem – Alzheimer 100/10 –symposion tiedotustilaisuudessa, että muistisairauksia voidaan hoitaa.
Tärkeää vain olisi, että diagnoosi tehtäisiin ajoissa.
– Pystymme tekemään diagnoosin 5–6 vuotta ennen kuin kaupan kassa tekee sen.
Tosiasia kuitenkin on, että terveyskeskuslääkäri tekee diagnoosin samoihin aikoihin kuin kaupan kassa. Vaikka muistiongelmat vaivaisivat, ihmisten on kovin vaikea päästä muistitesteihin. Vain puolet vaikeista dementioista diagnostisoidaan tällä hetkellä. Hoitoketju ei toimi; kyseessä on "isänmaan tukkisuma". Hoitamatta jättäminen tulee kuitenkin kalliiksi. Kyseessä on pitkäaikainen, etenevä sairaus, jota ei voida parantaa, mutta jonka etenemistä voidaan merkittävästi hidastaa oikeaan diagnoosiin perustuvalla oikealla hoidolla.
Varhainen toteaminen ja asiallinen hoito antaisivat toimintakykyisiä vuosia usein kotioloissa ja toiveissa siintelee, että tauti ei ehdikään edetä dementoivaan vaiheeseen ennen potilaan kuolemaa.

Ei kommentteja: