19.5.06

Rannikkoruotsalaisetko terveitä

Suomessa kulkee vapaalla jalalla arviolta 200 000 diabeetikkoa, jotka eivät tiedä olevansa sairaita. Tyypin 2 diabeteksen ennustetaan lisäksi yleistyvän räjähdysmäisesti, ellei syöksyä saada oikaistuksi.
Diabetetutkimussäätiö jakoi eilen 300 000 euroa apurahoja diabetestutkijoille. Toivottavasti tutkimuksesta on hyötyä tämän haasteen kanssa kamppailuun.
Yksi apurahan saaneista on PPP-Botnia-tutkimushanke. Hankkeessa on tähän mennessä tutkittu noin 3 500 satunnaisesti valittua 18-74-vuotiasta rannikkopohjalaista. Heille on tehty sokerirasituskoe, josta selviää diabetes ja sokerinsidon varhaiset muutokset. Tutkittavat on myös pantu vaakaan ja mitattu ja heidän rasva-arvonsa on selvitetty. Yli puolet tutkimukseen osallistuneista suoritti kävelytestin, jonka perusteella arvioidaan fyysistä kuntoa.
Tähän mennessä tutkimusryhmä on saanut selville, että diabeteksen esiintyvyys nousee iän mukana. Alle 40-vuotiailla diabeteksen esiintyvyys on noin 1-2 prosenttia verrattuna noin 15 prosenttiin 70-vuotiailla. 45-75-vuotiaista miehistä diabetesta oli 11 prosentilla ja naisista kuudella prosentilla. Noin joka kolmas diabeetikko ei aiemmin tiennyt sairaudestaan. 15 prosenttia miehistä ja naisista on selvästi lihavia ja 40 prosenttia oli ylipainoa.
Joka kolmannen naisen vyötärönympärys oli yli 88 cm ja joka neljännen miehen yli 102 cm.
Kävelytestin tulosten perusteella kunto on hyvin huono tai huono yli puolella miehistä. Naisten tilanne oli hieman parempi. Lisäksi ryhmä on havainnut, että keskivartalolihavuus ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt kasaantuvat huonokuntoisille.

Ei kommentteja: