9.5.06

38 tyrmistystä

38 suomalaista sairastuu tänään aivohalvaukseen, samoin huomenna.
Vaikka aivohalvauksen hoito on kehittynyt, olisi paljon parampi, ettei tämä sairaus iskisi. Jos voisi valita, kannattaisi katsoa, missä sairastuu, sillä akuutin vaiheen apu ei ole kaikkialla maassa yhtä nopeaa, ympärivuorokautista eikä yhtä laadukasta.
Aivohalvaus olisi parempi ehkäistä kuin hoitaa. Suuri osa tapauksista olisi ehkäistävissä verenpaineen asiallisella hoidolla. Korkea verenpaine on suurin niistä riskitekijöistä, joihin voimme vaikittaa. Ei siis kannata odottaa, että verenpaine kipuaa Kelan erityiskorvattavuustasolle; verenpaineen ei kannattaisi päästä nousemaan yli 140/85 mmHg -tason.
Aivohalvaus- ja dysfasialiitto on aktiivisesti kehittänyt aivohalvauspotilaiden akuuttihoitokäytäntöjä Suomessa, sillä maasta puuttuu lääkintöhallituksen kaltainen elin, joka pitäisi huolta alueellisen tasa-arvon toteutumisesta. Järjestö muistuttaa: "Suuri osa korkeasta verenpaineesta kärsivistä ei tiedä verenpainearvoaan ja aivan liian harva kohonneesta verenpaineesta kärsivä on riittävässä hoidossa." Pelkkä verenpaineen seuraaminen ei riitä hoidoksi.
Huomenna on kansainvälinen aivohalvauspäivä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Aivoverenkiertohäiriöt on todellakin kolmanneksi suurin kansansairaus ( 14.000 ihmistä sairastuu joka vuosi ) ja kallein valtimosairaus. Se vammauttaa ihmisen todella äkkiä ja vakavasti. Siksi me Aivohalvaus- ja dysfasialiitossa korostamme, että on erityisen tärkeää, että sairauden ennaltaehkäisy ja hoitoketju kokonaisuudessaan, kuntoutus mukaan lukien, saadaan toimivaksi.

Tiina Viljanen
toiminnanjohtaja
Aivohalvaus- ja dysfasialiitto ry