17.5.06

Kuka maksaa statiinit? Ketä hoidetaan?

Toissapäivänä kolme potilasjärjestöä vetosi lääketeollisuuteen ja Lääkkeiden hintalautakuntaan uusien kolesterolilääkkeiden korvattavuuden puolesta. Asiasta päätetään huomenna.
Tänään Suomen Lääkäriliitto vetosi asiassa Lääkkeiden hintalautakuntaan. Kuten kansanterveysjärjestöt, myös Lääkäriliitto kiinnitti huomiota siihen, että korvattavuuden epääminen johtaisi potilaiden epätasa-arvoon.
Lääkkeiden hintalautakunta ehdottaa, että korvattavuus myönnettäisiin vain periytyvää korkeaa kolesterolia tai sepelvaltimotautiin liittyvää rasva-aineenvaihdunnan häiriötä sairastaville. Lääkäriliiton mukaan tämä ei riitä: käypä hoito -suosituksen mukaista hoitotulosta ei aina saavuteta vanhemmilla, halvemmilla statiineilla ja se mahdollisesti voidaan saavuttaa näillä uusilla lääkkeillä.
Huomenna siis näemme, kenelle ja miten lasku lankeaa: korvaako Kela, tuleeko lankeaako lasku tulevaisuudessa lisääntyvänä sairastuvuutena vai suostuuko peräti lääketeollisuus alentamaan tukkuhintojaan. Ainakin jälkimmäistä sopii vahvasti epäillä.

Ei kommentteja: