11.12.06

Asuntopula

Siskontyttö on asunnon loukussa, ei kahden, vaan pienen: kuusihenkinen perhe asuu kolmen huoneen ja keittiön vuokra-asunnossa löytämättä ketään, joka tahtoisi vaihtaa pienempään.
Tulee oma lapsuus mieleen: meidän 9-henkinen perheemme asui kolme vuotta 48 neliön kaksiossa ennen kuin kaupungilta löytyi meille asuntoa. Paikka oli Helsinki ja aika 60-luku. Nyt paikka on Helsinki ja kyseessä 2000-luku eikä edelleenkään lainkaan isoja asuntoja. Mistä on kyse?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No kyse on siitä, että monet suurperheestä pienperheeksi jääneet ihmiset jäävät näihin isoihin asuntoihin asumaan kun pienempään ei kannata siirtyä, koska vuokra ei olennaisesti laske.

Maiju

Kaisa kirjoitti...

Täällä maalla tilanne on päinvastainen: isot kerrostaloasunnot eivät tahdo mennä kaupaksi, sillä useampilapsiset perheet jo mieluummin rakentavat/ostavat omakotitalon. Asuin kerran kerrostalossa jossa oli vuositolkulla myynnissä 5-huoneinen asunto. Tästä(kin) näkee hintatason eron Suomenmaan eri seuduilla...

KirsiMy kirjoitti...

Maiju, on niin helppo jämähtää paikalleen ja niin vaikea ruveta karsimaan vuosikymmenten kuluessa kerättyä kamakasaa. Monelle kai riittäisi pienempi asunto, jos ei olisi niin tautisesti tavaraa.
Omien 60-lukukokemusteni pohjalta tiedän, että ahtaassa asuminen rassaa.

Voi Kaisa, pitää kertoa siskontytölle, että Lapualla olisi asuntoja.
Kyse on aina kuitenkin työstä – asunnon perään ei kannata muutttaa, jos työtä ei ole – ja pienten lasten kyseessä ollen tietenkin myös sosiaalisesta verkostosta.

KirsiMy kirjoitti...

Pitää vielä palata tähän postaukseen. Siskontyttö soitti tänään ja kertoi, millaisen vastauksen oli saanut isännöitsijätoimistosta, kun oli tiedustellut yhtä vapautuvaa asuntoa: asunto oli jo mennyt (vaikka asukkaat eivät ole vielä edes sanoneet itseään irti).
Kaupungin vuokra-asuntojen jakaminen täällä Helsingissä ei ole mitenkään oikeudenmukaisella pohjalla. Kiirellisyysluokkaan yksi ei pääse vielä sillä perusteella, että perheessä on kuusi ihmistä ja kaksi makuuhuonetta! Siinä saa vielä siskontyttö odotella useita vuosia, että pienemmät tulevat kouluikään. Ei kai se ketään haittaa, että kaksi isoav koulutyttöä nukkuu samassa kohtalaisen pienessä huoneessa ja muu perhe eli isä, äiti ja kaksi pienempää lasta (joista kumpikaan ei ole vauvaikäinen) nukkuvat kakkki neljä samassa. Mikäs kiire tuollaisen perheen nyt on saada isompaa?