24.11.05

Tappava epidemia vai outo epidemia?

Mikrobit ovat arvaamattomia, myös tiedotuksellisesti, sanoi mikrobiasiantuntija, tutkimusprofessori Pentti Huovinen tänään Helsingissä.
Huovinen esiintyi Lääketieteen toimittajien seminaarissa.
Kun aikoinaan useampi ruotsalaissuunnistaja kuoli lyhyen ajan sisällä selittämättömästä syystä, Iltalehti otsikoi: ”Tappava epidemia leviää Suomeenkin.” Lehden lööppi muuttui kuitenkin Helsingissä muotoon ”Outo epidemia leviää Suomeenkin”. Pelkoja herättelevät lööpit lisäävät irtonumeromyyntiä. Kyseinen otsikko oli ilmeisesti mennyt liian pitkälle.
Suunnistajatapauksessa epidemia ei levinnyt Suomeen.
Professori Huovisen ja Lääkärilehden toimittaja Ulla Järven yhteisenä aiheena oli Tohtori vastaan toimittaja. Esityksen kuluessa selvisi, että asiantuntijalla on väliä: Nykyisin, kun journalisitinen teksti rakennetaan usein pitkälti asiantuntijahaastattelujen varaan, avainasiaksi on tullut luotettavan asiantuntija löytyminen. Valitessaan asiantuntijaa toimittaja valitsee jutun näkökulman: halutaanko aiheena olevaa ilmiötä esimerkiksi vähätellä, liiotella vai eritellä tieteellisen viileästi. Kahden asiantuntijan haastatteleminen toisikin moneen juttuun särmää.

Ei kommentteja: