22.11.05

Tommy Lindgren ja maailman rehellisin tupakkakauppias

Digitaalisen Subtv-kanavan tupakaton viikko kiinnosti siinä määrin, että nyt on pakko hankkia talouteemme toinenkin digiboksi.
Don Johnson Big Band -yhtyeen solisti Tommy Lindgren matkasi Jenkkilään tehdäkseen suomalaisen jutun tupakasta.
Maailman rehellisin tupakkakauppias kertoo Lindgrenille haastattelussa, että hänen edustamansa teollisuus tappaa vuosittain 400 000 ihmistä. Kertomuksessa on suoranaista kehuskelun makua. Mies laskee, että tupakkateollisuuden pitää markkinoida tuotteitaan jatkuvasti uusille, nuorille ihmisille: 400 000 kuolleen tilalle kun pitää saada uusia asiakkaita. Hän vakuuttaa, etteivät he markkinoi tupakkaa alaikäisille. Sen sijaan hän myöntää, että teollisuus suuntaa markkinointiponnistelujaan erityisesti kehitysmaihin. Myöntäminen on bisneksen kannalta viisasta, sillä tupakkayhtiö Brown & Williamson Tobacco´n tutkimusjohtaja Jeffrey Wigandin todistajalausunnot kymmenen vuoden takaisessa suurissa USAn tupakkaoikeudenkäynneissä veivät pohjan väitteiltä, joiden mukaan ei ole todistettu, että tupakka on terveydelle haitallinen tuote. Nyt tästä asiasta ei ole epäilystä.
Oikeuden päätökselle tupakkateollisuuden arkistoista tuli julkisia. Tällä hetkellä intialaiset tietotyöläiset skannaavat dokumentteja yötä päivää ja uusia julkaistaan koko ajan netissä. Esimerkiksi http://www.tobacco.org/
on tämän tupakkateollisuuden vastaisen toiminnan yksi portaali. Myös tupakkateollisuus on sytytellyt omia vastavalkeitaan nettiin.
Lisäjulkisuutta USAn tupakkaoikeudenkäynnit saivat, kun ohjaaja Michael Mann teki dramaattisista tapahtumista vuonna 1999 elokuvan, jota tähditti Russell Crowe.
Jeffrey Wigand on lihaa ja verta, oikea tiedemies ja ihminen, josta on tullut tupakanvastaisen toiminnan keulahahmo. Subin dokkarin tupakkapomo sen sijaan voi aivan hyvin olla kuvitteellinen henkilö. Hän vaikuttaa liian röyhkeältä ollakseen totta. Hänellä on makaaberi terveystalousmatemaattinen maailmankuva: he säästävät yhteiskunnan rahaa 400 000 kertaa 1200 dollaria vuosittain, siis 1200 dollaria jokaiselta uhrilta. Puheet olivat sen verran karmaisevia ja fasistisia, että oli turha odottaa, että tällä tupakkapomolla olisi ollut nimeä.

Ei kommentteja: