24.7.06

Laihdutusta netissä

Netissä neulovat ovat herättäneet hämmästystä ja jopa närkästystä insinöörinäkökulmasta asioita katselevissa. Neulojien ja laihduttajien blogit kertovat siitä, että vuorovaikutteinen julkaisualusta sopii ihmisille, jotka mielellään jakavat kokemuksiaan keskenään.
Sillä välin, kun jotkut lääkärit vielä pohtivat, kehtaako ylipainon ottaa puheeksi asiakkaan kanssa ja terveysjohtajat pohtivat, riittävätkö resurssit, jos ylipaino otetaan puheeksi, monet bloggaajat ottavat itse oman painonsa puheeksi netissä.
Netin vahvuudet laihdutuksen tukena ovat ilmeiset: blogissa laiduttava löytää usein vertaistukea. Blogin etuna on, että sekä laihduttaja että kommentoija voivat pysytellä anonyymeinä ja vuorovaikutus on julkista, se alistetaan julkiselle arvioinnille; kukaan ei voi blogissa olla pitkään esimerkiksi ilkeä saamatta siitä ankaraakin palautetta eikä kukaan voi uskottavasti asettua toisen yläpuolelle.
Blogissa laihduttava kohtaa herkästi sen saman ihmedieettimaailman kuin lehtien palstoilta tietoa hakeva kansalainenkin, mutta moni blogi osoittaa, että asiallinen tieto on mennyt perille.
Laidutusblogien kautta avautuu myös neulojien ja taksikuskien verkosto. Se, mille nähdäkseni olisi saumaa, olisi laihduttavat nettikokit. Ihania ruokablogeja on paljon, mutta en ole törmännyt sellaisiin, missä lähtökohtana olisi esimerkiksi sydänpotilaalle tai diabeetikolle sopiva ruokavalio. Tähän mennessä sentyyppisiä ruokaohjeita on löytynyt kansanterveysjärjestöjen ja jopa verkkoklinikan nettisivuilta, mutta blogien puolella ei tällaista taida olla.

Ei kommentteja: