28.7.06

Rakenteita vääristävää työllistämistä

Elokuun alusta lähtien yritykset voivat saada palkkatukea palkatessaan määräajaksi työttömän. Samoin työttömälle on tarjolla matka-avustusta, jos hän lähtee pidemmälle hommiin.
Yrityksille tai julkisen sektorin työnantajille maksettava palkkatuki nähdäkseni pistää työnantajat keinottelemaan tukityöllistetyillä. Juuri kun tukityöllistetty työntekijä on päässyt sinuiksi työyhteisössä, hän joutuu väistymään uuden tukityöllistetyn tieltä jäädäkseen odottelemaan uutta työllistämisjaksoa.
Tukitöistä ei hevin päästä takaisin kokopäiväiseen pysyvään työsuhteeseen – eikä tämä riipu välttämättä lainkaan siitä, miten hyvästä ihmisestä ja työntekijästä on kyse. Käytäntö ei nähdäkseni myöskään tue riittävästi työttömäksi jääneen ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, saati taloudellista tilannetta. Tuki pitäisi suunnata siihen, että ihmiset saisivat pysyvän kokopäivätyön. Osa-aikaiset ja tilapäiset ratkaisut ruokkivat epäterveitä ilmiöitä. Joku voi varmaan kertoa, miksei tukea makseta suoraan työllistettävälle, jos poliitikot pitävät tukea hyvänä ratkaisujna.

Ei kommentteja: