13.3.07

Medikalisaatiota läskikapinan imussa

Lääkäripalveluita markkinoidaan maksukykyisille kansalaisille entistä tehokkaammin. Asiakkaista alkaa jo tulla kilpailuakin. Lääkäriasemat etsivät myös uusia asiakkaita.
Medikalisaatio alkaa näkyä jo minunkin silmiini näillä yksityisillä lääkärimarkkinoilla. Terveystalon asiakaslehdessä oli "Lyhyesti"-palstalla uutinen, joka oli otsikoitu Ylipainosta tuli kansansairaus. Jutussa mainostetaan Terveystalon painonhallintaklinikkaa.

Ylipaino ei ole kansansairaus. Se ei ole sairaus. Ylipainoisella ihmisellä on riski sairastua ylipainonsa tähden moneenkin sairauteen ja laihtumisella sairastumisriskiä vähennetään.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen ihmetellyt samaa (ylipainon rinnastamista sairauteen). Onpa Suomessa paljon "sairaita"!

Olen kansassi siis samaa mieltä ja olisi hyvä, jos asioista alettaisiin puhua niiden oikeilla nimillä.

Voisi ajatella niinkin, että tavallaan sairaaksi leimaaminen voidaan joskus tulkita (kys. yksilö tulkitsee) niinkin, ettei asiaan voi itse vaikuttaa. Se ei varmasti motivoi ketään muuttamaan elämäntapojaan, mistä ylipaino tavallisesti johtuu.

KirsiMy kirjoitti...

Elegia, olet varmaankin oikeassa: sairaaksi leimaaminen varmasti lannistaa monia kamppailussa ylipainoa vastaan. (Muitakin lannistavia leimoja ylipainoisten otsaan on jo julkisuudessa lyöty.)
Leimaamalla ylipainon sairaudeksi markkinavoimat voivat tarjota sairauteen lääkkeitä. Lihavuuteen on jo kehitettykin ensimmäiset mielenkiintoiset lääkkeet. Tämän ylipaino on sairaus -viestin tarkoitus on kertoa yleisölle, ettei enää hoikkuuteen ei tarvitse siis pyrkiä pelkillä poppakonsitidieeteillä ja rasvaimulla, jos elintapamuutos ei tuota riittävää tulosta tai jos siihen ei ole voimia. Nyt lääketiede voi auttaa.
Selvyyden vuoksi sanon, että tässä en puhu sairaaloisesta lihavuudesta, vaan nimenomaan ylipainosta.

muoriska kirjoitti...

Asiaa jälleen kerran , mitäpä muuta voidaan todeta.

Anonyymi kirjoitti...

Mitenköhän ylipainon pitäminen sairautena muuttaa käsityksiämme sairauksien julkisuudesta ja yksityisyydestä? Terveyden muuttumisesta yksityisasiasta osaksi julkista elämää olisi yleensäkin kiva lukea lisää. Samoin terveyden normatiivisuudesta.

KirsiMy kirjoitti...

Muoriska, kiitosksia.
Amina, pitääpä pohtia asiaa. Tuossa on paljon aihetta. Pitääpä fundeerata. Haaste on herkästi vähän yhtä postausta isompi, mutta ehkä voisi alkaa postaamalla. Palataan asiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Aminan kommentti on mielenkiintoinen: juuri tästä on kyse.

Ylipaino näkyy ja on näkynyt aina. Silti aikaisemmin ylipaino oli yksityisasia, nyt se on selkeämmin ns. sallittua, julkista riistaa.

Kaikille, myös medialle ja markkinavoimille.

KirsiMy kirjoitti...

Obeesia, siksipä täytyy minunkin siitä kirjoittaa, ei oikein voi pysytellä sivussa. Keskustelussa risteilee niin monenlaisia motiiveja, että aiheesta kannattaisi vähitellen ryhtyä tehtailemaan viestinnän väitöskirjatutkimuksia.
Eivät viestinnän ammattilaiset pilkkakirjoituksilla ja nolaamisella pyri ainakaan auttamaan ihmisiä paino-ongelmien ratkaisemiseen. Tavoite on jokin muu, mutta mikä?
Entä lääkärit? Olen kuullut lääkärien pohtivan, voiko ylipainoa ottaa puheeksi potilaan kanssa. Kovasti ihmettelen, mikä estää. Omat kokemukseni ovat päinvastoin sellaisia, että jos potilas ottaa puheeksi ylipainonsa, lääkäri väistää ongelman puhumalla elintapamuutoksesta, vaikka kaikki keinot, joita lääkäri esittää, ovat jo käytössä. Tosiasia lienee, että terveyskeskuksissa ei ole resursseja vastata ylipainoisten ihmisten kysymyksiin.
Ja poliitikot? Heidän käsissään on kansan hyvinvointi. Alan asiantuntijoita, joilla on halua parantaa kaikkien suomalaisten terveyttä, tarvittaisiin eduskuntaan kipeästi, mutta sekään ei riitä. Lisäksi kaikkien edustajien pitäisi ymmärtää kaiken aikaa päätöksentekonsa vaikutus kansanterveyteen. Ottakaa siis puheeksi kansanedustajaehdokkaiden kanssa terveyskysymykset. Kysykää heiltä, miten he ajattelevat ratkaista diabetes 2 :n nousevan haasteen.

Rita A kirjoitti...

Ilmoittaudun kiinnostuneeksi asiasta minäkin. Kiva jos kirjoitat lisää. Olen seurannut Dr Philin TV-ohjelmia ja siinä(kin) yhteydessä painoa ja terveyttä ja muuta asiaan liittyvää fundeerannut ja pundeerannut.

KirsiMy kirjoitti...

Pitää ryhtyä pohtimaan.

hpy kirjoitti...

Laihtuminenkaan ei ole aina terveellista. Vaaralla tavalla laihtuminen voi aiheuttaa pahojakin terveydellisia ongelmia.

KirsiMy kirjoitti...

Hpy, näin on. Kun nyt julkisuudessa kaikki huomio kiinnitetään ylipainoon, ihmisten käsitys tilanteesta vääristyy. Myös esimerkiksi nuorten naisten minä-kuva vääristyy.
Tutkijoissa ja valistajissa on se puute, että he useimmiten katselevat esimerkiksi ylipainoa väestötason kysymyksenä. Vaikka heillä on tiedossaan, että anoreksia on hengenvaarallinen tila, he eivät tee asiasta tarpeellisia johtopäätöksiä, vaan päättävät kiinnittää huomionsa pelkkään väestötason ylipainoasiaan.