3.4.07

Diabetes ei tule kuin salama kirkkaalta taivaalta

Tyypin 2 diabetes on erittäin yleinen, mutta vakava sairaus. Diagnoosi tehdään yleensä niin myöhään, että haiman insuliinineritys on jo heikentynyt puoleen. Maassamme on arviolta 200 000 diagnosoimatonta diabeetikkoa. Pään puskaan pistäminen ei ole viisasta, sillä edetessään diabetes tuhoaa haiman beeta-soluja. Diabetes ei ole mikään pelkkä sokeritauti, vaan se on monen elimen aineenvaihduntasairaus, jonka eteneminen kannattaa pyrkiä pysäyttämään.
Omalta osaltamme teemme viisaasti, (Edit. 4.4. klo 12 muotoilin selvemmäksi:) jos pyrimme ehkäisemään taudin puhkeamisen:
ylipainoinen pudottaa painoaan 5 %
ravinnon rasvan määrä pidetään alle 30 % kokonaisenergiasta
tyydyttynyttä rasvaa on alle 10 %
ravinnossa kuidun määrä on yli 15 grammaa/1000kcal
liikuntaa yli neljä tuntia viikossa.

Istuinpa tänään kuuntelemassa lääkefirma MSD:n tyytyväisiä edustajia, kun nämä esittelivät uudenlaista lääkettä, Januvia-nimistä sitagliptiiniä, joka on saanut Euroopan lääkeviranomaisilta juuri myyntiluvan. Diabeetikoille uusi lääke tuo uutta toivoa.
Toivoa sopii, että terveydenhuolto myös tehostaa niiden 200 000:n diabeetikon etsintää, jotka jo ovat sairastuneet ja että Kelan lääkekorvaus alkaa noudattaa käypä hoito -suositusta.
Diabetes ei kehity äkkiä, vaan vuosikymmenten kuluessa. Perintötekijät säätelevät sairastumista voimakkaasti, mutta nekään eivät pomminvarmasti sairastuta. Jos perimä on huono, on erityisen painava syy pieniin terveyttä edistäviin päivittäisiin muutoksiin.

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Diabeteksen havaitsemisen ongelma on, ettei tauti juuri aiheuta oireita alkuvaiheessa. Kolmea kansan tuntemaa klassista oiretta "väsyttää, janottaa, kusettaa" ei välttämättä esiinny lainkaan. Havaitsemiseen auttaisivat tietyn perimän omaavan ja/tai tietynikäisen (ja -painoisen) porukan säännölliset testaukset.
Työssä olevilla on työterveyshuolto, mutta työttömistä ei huolehdi kukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ylipaino on selkeä näkyvä riskitekijä. Vaikkei siitä välttämättä diabetesta seuraisikaan, kannattaa siitä olla muistakin syistä huolissaan.

Harvardin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen mukaan seuraavat elintavat auttavat ehkäisemään kakkostyypin diabetesta:

- painon tarkkailu
- liikunta
- matalan glykeemisen indeksin ruoka
- terveelliset rasvat
- tupakoinnin lopettaminen
- kohtuullinen alkoholin käyttö

KirsiMy kirjoitti...

Ensinnäkin: toivoisin edelleen, että et Jari tulisi esiintymään asiantuntijana blogiini.

Obeesia, totta ymmärtääkseni. Eilen kävi tiedotustilaisuudessa täysin selväksi, että siinä vaiheessa kun diabetes havaitaan, tauti on jo kehittynyt pitkälle. Jo taudin varhaisvaiheessa kehittyy insuliiniresistenssi; se ei pahene taudin edetessä, koska se on jo paha. Insuliinitason lasku alkaa sekin kymmenisen vuotta ennen diagnoosin tekemistä. Tämä insuliininerityksen heikkeneminen on ongelman ytimessä: ellei sitä tapahtuisi, ei diabetesta kehittyisi, kertoi akatemiaprofessori Markku Laakso. Diagnoosintekohetkellä insuliinineritys on siis vähentynyt jo puoleen normaalista.
Lääkärit ovat siis auttamattomasti myöhässä ja Kela vielä viivyttää lääkityksen aloittamista muutamalla kuukaudella. Diabetes ei tosiaan ala diagnoosista, vaan siinä vaiheessa tauti on jo päällä.
Akatemiaprofessori Markku Laakso totesi, että tyypin 2 diabetes on etenevä sairaus, mikäli sitä hoidetaan vanhan polven lääkkeillä. Edetessään sairaus tuhoaa haiman beeta-soluja ja Langerhansin saarekkeita. (Ensin molemmat kasvavat lihomisen myötä, mutta ne alkavat vähetä. Syntyy tilanne, jossa on vähemmän beeta-soluja ja vähemmän Lanerhansin saarekkeita.)

Professori Jaakko Tuomilehto työryhmineen osoitti vuonna 2001, että diabeteksen ehkäisy elintapamuutoksin on mahdollinen, jos ehkäisy toteutetaan ennen taudin puhkeamista. Siinäpä olisi nyt sitten haastetta, ei vain terveydenhuollolle, vaan meille kaikille tietenkin.

Christer Sundqvist kirjoitti...

Tuo lääkkeen vaikuttava aine, sitagliptiini, on mielestäni askel oikeaan suuntaan diabeteksen hoidossa. Lääke laskee tieteellisten tutkimusten mukaan sokerihemoglobiinin arvoja, vaikuttamalla niin, että ne laiskasti toimivat haiman beetasolut piiskataan luovuttamaan enemmän elimistön omaa insuliinia. Samalla insuliinin vastavaikuttaja-hormoni, glukagoni, laskee tehostaen entisestään verensokerin hallintaa.

Suurena ongelmana tästä seuraa Jarin mainitsema ylipaino. Insuliini lihottaa. Tästä asiasta käydään kovaa vääntöä tiedemaailmassa, mutta kaikke ne lääkärit joiden kanssa minä olen puhunut, myöntävät insuliinin (oman tai pistetyn) lihottavan vaikutuksen. Lääke saattaa vaikeuttaa entisestään diabeetikon painonhallintaa (pitää insuliinia pitempään koholla).

Tutkimuksissa 1-10 potilasta 100:sta raportoi lisäksi seuraavia sivuoireita sitagliptiinin käytön myötä: hypoglykemia, päänsärky, ylempien hengitysteiden tulehdukset, nenän ja kurkun tulehdukset, niveltulehdukset, kivut raajoissa. Käytettäessä sitagliptiinia ja metformiinia yhdessä on yleisenä haittavaikutuksena pahoinvointi. Kun sitä käytetään yhdessä PPAR-gamma-agonistin
kanssa, yleisimmät haittavaikutukset ovat hypoglykemia, ilmavaivat ja nesteen kertyminen.

Meidän ravintotoimittajien on syytä käydä kuuntelemassa näiden lääkeyhtiöiden tiedotustilaisuuksissa.

Hyvää jatkoa toivottaen,

Christer Sundqvist
ravintovalmentaja, FT

KirsiMy kirjoitti...

Veteraaniurheilija-Christer, vanhat ja uudemmatkin diabeteslääkkeet lihottavat. Tämä on akatemiaprofessori Markku Laakson mukaan yksi niiden ongelmista.
Sitagliptiini tehostaa elimistön omaa verensokeria alentavaa mekanismia lisäämällä inkretiinihormonien tasoa. Inkretiinit säätelevät kohonnutta verensokeria kahdella tavalla: ne edistävät haiman insuliinin eritystä, kun glukoositaso nouseen sekä vähentävät maksan glukoosin tuotantoa.

Itse suosittelen edelleen lukijoilleni ja myös vaihtoehtoravitsemuksen edustajille Kansanterveyslaitoksen , Sydänliiton, Diabetesliiton ja näiden yhteistyönä ylläpidettyjä Sydänmerkki- ja Pieni päätös päivässä -sivustoja. Erityisesti sydän- ja verisuonisairauksia sairastavien sekä diabetespotilaiden ja riskiryhmiin kuuluvien on turvallisinta pysytellä virallisissa ravitsemussuosituksissa eikä turvautua nopeita ratkaisuja tarjoaviin ihmedieetteihin. Atkinsin dieetti on valtimoterveydelle tutkitusti kohtalokas. Ravitsemussuositukset löytyvät netistä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sivuilta ja esimerkiksi Sydänliiton sivuilta saa erinomaista käytännön apua niiden mukaiseen terveelliseen ruokaremonttiin.

Siilimys kirjoitti...

Vereni leposokeriarvot olivat koholla. Tämän seurauksena noin vuosi sitten laskin hiilihydraatit noin 4-8 E%:iin, pidin proteiininsaantini virallisterveellisen tason ylärajalla ja täytin energiavajeen rasvalla. Nyt verensokerini on normalisoitunut ja painoni on pudonnut 14kg. Tämän lisäksi myös verenpaineeni on laskenut ja hdl:ni on erinomainen. Olen suorittanut em. proseduurin lääkärin suostumuksella ja tuella.

Minulta saa mieluusti kysellä lisää, vastailen oman vaatimattoman kokemukseni mukaan.

Siilimys kirjoitti...

..sitä piti vielä kysymäni, kun sattumalta jossain vaiheessa tulin törmänneeksi tällaiseen diagrammiin sepelvaltimotaudin muuttujista http://www.ktl.fi/org/esittely/huttunen/sepelvalt-riskin-muuttuminen.pdf . Olisi mukava kuulla Kirsi Myllyniemeltä, miten hän tulkitsee tällaista tietoa suhteessa atkinsiin, valtimoterveyteen ja diabetekseen.

Kiitos jo etukäteen!

KirsiMy kirjoitti...

Siilimys, ne diabeteksenehkäisyohjeet sisältävät selvän rasvasuosituksen.
Elämäntapatavoitteetannaltaehkäisyssä ovat kokonaisuudessaan:
Vähintään viiden prosentin painonpudotus,
energiasta korkeintaan 30 prosenttia rasvasta ja
tyydyttyneen rasvan määrä alle 10 E%,
kuidun määrä 15 grammaa/1000 kcal ja
liikuntaa vähintään 4 tuntia viikossa.

Siilimys kirjoitti...

Aivan, olen tästä tietoinen. Tahtoisin vain kovasti tietää, miksi, kun niin monissa tutkimuksissa on päädytty hyvin toisenlaisiin tuloksiin ja oma terveytenikin on merkittävästi kohentunut.

Olisi mukava kuulla kommentteja tuosta laittamastani linkistä, sitten kun joudat. :)

KirsiMy kirjoitti...

Siilimys, ennätin kommentoida edellistä viestiäsi enkä huomannut toista.

Olet löytänyt paljonpuhuvan taulukon. Professori Jussi Huttunen on yhdellä dialla kuvannut virallisten ravitsemussuositusten perustelut ja sen, miksi asiantuntijat varoittavat esimerkiksi Atkinsin dieetistä.
Diabetes ei ole mikään yksinäinen paha, vaan sillä on kavereita. Eikä diabetes ole pelkkä sokeritauti, vaan se on monen elimen aineenvaihduntasairaus. Sen ikäviä kavereita ovat sepelvaltimotauti ja aivohalvaus.

Siilimys kirjoitti...

Olen nyt hiukan hämmentynyt vastauksestasi, sillä tuon taulukon mukaanhan hiilihydraattien korvaaminen luonnollisella rasvalla vähentää sepelvaltimotaudin riskiä kaikissa tapauksissa, jopa silloin kun korvaamiseen käytetään kertatyydyttymättömiä rasvoja.

En kai minä aivan väärin ole tullut lukeneeksi?

(Blogissani on muuten myös spostiosoite, jos tahdot kommentoida asioita privaatimmin :))

Siilimys kirjoitti...

..piti tietenkin sanomani toisin päin, eli että rasvan korvaaminen hiilihydraateilla _lisää_ sepelvaltimotaudin riskiä. Pahoitteluni. :)

KirsiMy kirjoitti...

Dia kertoo ainakin selkeästi sen, että kova rasva kannattaa korvata pehmeillä rasvoilla tai hiilihydraateilla.
Pehmeää rasvaa, kuten monityydyttämätöntä rasvaa, ei saa ravinnosta poistaa, muuten valtimotaudin vaara kasvaa. (Sydänliiton salaattiresepteissä on aina öljykastike :) Suomessa Sydänliitto ei koskaan ole ehdottanut rasvatonta ruokavaliota, vaan sitä, että rasvan määrään kiinnitetään huomiota ja rasvan laatuun samoin :)

Siilimys kirjoitti...

Jeps,
ymmärrän tämän niin että olen ainakin tässä asiassa vähähiilihydraattisine ruokavalioineni oikealla tiellä, kun vain kiinnitän riittävästi huomiota saamieni rasvojen koostumukseen. :) Pääsen ohittamaan sitten molemmat riskitekijät...

Kiitos paljon vastauksista! :)

KirsiMy kirjoitti...

Siilimys, niiden hiilihydraattien, mitä nautimme, pitäisi olla ravitsemussuositusten mukaan kuitupitoisia; tuo kuitusuositus oli se 15 grammaa/1000 kcal ja ravinnossa tulisi olla ainakin puoli kiloa kasviksia päivässä :)
Tutustu Pieni päätös päivässä -sivuihin ja Sydänmerkki-sivuihin. Ne on tehty juuri näiden molempien sairauksien ehkäisyyn :)

Anonyymi kirjoitti...

Minusta on todella törkeää, että lähetit Jarin muille sivuille. Mistä moinen käytös? Kommentti oli todella asiallinen.

KirsiMy kirjoitti...

Kuka olet A.K.? En tahdo tänne sivuille häiriköintiä. Seuraavan kerran laita linkki omaan blogiisi.

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi. Ei ollut tarkoitus häiriköidä, poista toki viestini, jos se on sinusta häirintää. Lueskelen usein blogeja ja yleensä niissä on tilaa erilaisille näkemyksille.

Mutta ehkä tämä on väärä paikka minulle jo senkin takia, että tykkään esiintyä anonyyminä. En bloggaa itse, mutta ravintoasioista kirjoitan nimimerkillä Anonyymi Karppaaja. Siitä kirjaimet A.K.

Hyvää jatkoa!

KirsiMy kirjoitti...

Tulin allergiseksi näille ravintokeskusteluille siinä vaiheessa, kun joku hiilihydraattien vastustaja soitti blogissani kommentoineen asiantuntijan esimiehelle blogikeskustelun johdosta, A.K.
Niin kauan kuin puhutaan asiasta ja sivistyneesti, ok.
Olet tervetullut keskustelemaan, mutta näillä ehdoin: emme puhu esimerkiksi siitä, miksi olen plokannut yhden kommentoijan pois täältä ja että silloin kun ravitsemuksesta puhutaan, kunnioitetaan tämän blogin rajausta. Oma asiantuntemukseni ei riitä ravitsemuskiistelyyn. Lähden siitä, että valtion ravitsemussuositukset ovat terveyden kannalta parasta tietoa. Tästä lähtökohdasta kiistely on aivan all right, mutta ei tässä blogissa. Suosittelen, että perustata oman blogin siihen tarpeeseen. Tulen sinne mielelläni keskustelemaan, jos minulla on näkökohtia.
En halua rajoittaa sananvapautta, mutta en myöskään halua, että kiistely peittää alleen asioita, jotka koen tärkeiksi.