17.8.07

Köyhällä ei ole lapsilisää


Tänä aamuna radiossa Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton puheenjohtaja Elli Aaltonen totesi, että köyhillä ei ole lapsilisää.
Totta tosiaan: toimeentulotukiluukulla lapsilisä lasketaan hakijan tuloksi.
Sosiaalipoliitikot puhuvat lapsilisästä universaalina etuna, siis etuutena, joka koskee kaikkia tulotasosta riippumatta. Tällä keinoin sanotaan lapsilisien tason pysyvän sellaisena, että siitä on myös vähävaraisille lapsille ja lapsiperheille hyötyä. Ja höh.
Nykyinen sosiaaliturva on ansiosidonnaista, kaikilta osin. Jos olet köyhä, tarvitsisit lapsilisää lasten vaatehankintoihin. Jos olet rikas, pistät lapsilisät pankkiin odottamaan aikaa, että lapsesi lapsilisärahoilla ostaa oman asunnon tai auton opiskelemaan lähtiessään.

13 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

käsittämätön tämä maa. Tämä on aivan käsittämätön. Kun on köyhä eurokin on iso raha.

Anonyymi kirjoitti...

No helvata. Siitä on niin pitkä aika kun lapsoseni tuli täysi-ikäisten kerhoon että en ole tullut tätä edes ajatelleeksi. Kyllä perustulomallin aika on NYT, tämä tilkkutäkkiperusturva on niin sekava että ei saa, vaikka saakin.

KirsiMy kirjoitti...

Enpä olisi minäkään asiaa tullut ajatelleeksi, ellei Elli Aaltonen olisi sitä sanonut ääneen. Olen kyllä sen tiennyt. Tuppaa vain olemaan niin, että ne epäkohdat huomataan, jotka koskettavat itseä, muihin ei riitä paukkuja. Hyvä, että Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto pitää ääntä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten puolesta, mutta vaadittaisiin laajempaa kansalaismielipiteen ilmaisua. Mielestäni ajattelevien suomalaisten joukko ei ole uusitsekästä. On erittäin vähän sellaisia, jotka eivät soisi perusturvaa kaikille ihmisille. Tähän vähemmistöön kuuluvat tietenkin haalivat itselleen rahaa ja vaihtavat pinkin jääkaapin trendin vaihtuessa limeen ja hankkivat uuden alcantralla verhoillun sohvaryhmän trendin vaihtuessa mieluummin kuin suovat perustulon niille, jotka joutuvat henkensä pitimiksi jonottamaan päästäkseen ehkä epäpätevänä toimeentulotukea jakavan työntekijän armolliselle vastaanotolle sossuun.
Öh, tulipa siinä. Olen tässä kesän ajan tehnyt hommaa, josta paljastuu, että onnen lahjat eivät käy tasan.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei taida olla ainoita asioita, joissa köyhille annetaan, ja otetaan se sitten toisaalla pois.. kun muistaisin.. keväällä oli juttua juuri jostain korotuksesta, joka oli saajan kannalta lopulta plus miinus nolla. Ihmisten halveksimista sellainen.

Itseä ei koske tuo asia siinä mielessä, että ei käydä sosiaaliluukulla. Mutta ei ole meilläkään varaaa laittaa lapsilisiä säästöön lasten tulevaisuutta varten. Kaikki menee elämiseen. Kadehdin niitä, jotka voivat sen tehdä.

KirsiMy kirjoitti...

Oikeastaan etuuden universaalista luonteesta on jo luovuttu, kun kaikista köyhimmiltä on se otettu pois. Ehkä on sitten tullut aika ottaa se kaikista rikkaimmilta pois ja antaa kaikkein köyhimmille. Tämä voisi käydä ehkä verotusperusteita muuttamalla: tietyn kynnyksen jälkeen, siis sanotaan nyt, että perheen tulot ylittävät 6000 euroa kuukaudessa, lapsilisistä saatu hyöty liudentuisi verotuksessa pois. Näin saatu säästö voitaisiin kohdentaa sitten kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lapsiperheiden hyväksi.
Mutta aivan ensiksi tietenkin tällaiset vääryydet, joita on lapsilisien laskeminen perheen tuloksi toimeentulotukea määrättäessä, täytyy ehdottomasti poistaa. Haluaisin myös tietää, onko nykykäytäntö suorastaan perustuslainvastainen.

Anonyymi kirjoitti...

On se niin väärin...Onneksi en enää itse kuulu tuohon tulonsaajan kastiin. Muistan kuinka vuosia sitten töissä eräs kateelline työkaveri totesi, että olenko laskenut tarpeeksi hyvin, että lapsenteko kannattaa ja saan siitä tarpeeksi hyötyä. Sanoinkin, että mitä hyötyä muka? Hän tokaisi, että saanhan lapsinlisän. Muiden työtovereiden kanssa naurettiin, että saan lapsinlisää ja laitan ne korkeakorkoiselle talletustilille ja elän sitten vaan niillä koroilla. :) Tosiaan ei tänä päivänä pienituloiset juurikaan pääse hyötymään noilla rahoilla, mutta ehkä ne ns. hyvätuloiset kylläkin.

KirsiMy kirjoitti...

Taisi olle eilen, kun radiossa joku nuori mies paheksui sitä, että jotkut hankkivat lapsia, vaikka eivät ole laskeneet, kykenevätkö ylläpitämään niitä. Oho.
Ja lapsilisien kadehtijoista muistuu mieleen, kuinka paljon kedehtijoita olikaan ennen meidän äidillä, kun äiti sai lapsilisää seitsemästä lapsesta. (Mitäs nyt ruokamenoista ja vaatteista...)

Anonyymi kirjoitti...

Asiaa puhut tai siis kirjoitat, mutta minä en ainakaan odota mitään erityistä tältä nykyiseltä hallituskokoonpanolta. Bisneksethän niille tärkeintä on.

KirsiMy kirjoitti...

Niin, Vanha Harppu, hallituksen ensimmäiset puheet ovat nyt olleet sen suuntaisia, että varaikkaita kannustetaan antamalla lisää etuuksia ja helpotuksia, vähävaraisempia ja köyhiä kannustetaan ottamalla pois etuuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Nykyään kun olen jotenkin jatkuvasti herkässä tilassa, tämä kirjoituksesi sai minut järkyttymään todella. Jormaollilat saavat lapsistaan lapsilisää, joka on ehkä lastensa karkkirahan suuruinen. Ja köyhä taas joutuu "maksamaan" lapsilisästään, kun se lasketaan heti tuloihin. Miten tässä maailmassa asiat voi olla niin v****n väärin taas!!!

KirsiMy kirjoitti...

Niin, Ahmatti, tervetuloa kanssani ihmettelemään. Mutta milläs ne muuten niitä verohelpotuksia rahoittaisivat?

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Tämä ilmiö on juuri osa sitä näytelmää, minkä nimi on näkymättömät yhteiskuntaluokat.

Monet hyvin toimeentulevat ihmiset joiden kanssa olen keskustellut, vaivaantuneesti ja ainakin epäsuorasti viestittävät, etteivät usko yhteiskuntaluokkiin. Että on liioiteltua, dramatisointia ja paisuttelua väittää, että Suomessa olisi yhteiskuntaluokkia, että kaikki olemme sivistettyjä hyvinvointieurooppalaisia.

Suomi ei ole yksi maa.
Menestyvät ihmiset kannattavat tasaveromallia "tasa-arvoisempana" mutta mielikuvissan turvautuvat oudosti siihen että Suomihan on sellainen hyvinvointiyhteiskunta - vaikka terveydenhuollon investoinneissakin olemme pahimman minimineljänneksen seurassa Euroopassa.

Suomessahan on 1989 lähtien hiljaa virkamiesten ahkeruudella ruuvattu verolainsäädäntö tasaveromalliin Viinasen potkustartin jäljiltä - eli elämmä jo tasaveromaassa - jo 3/4 Euroopan maista omaa proggressiivisemman verotuksen vähäosaisten hyväksi!

Tämä maa on vedetty oikeistolaiseksi piilokokoomuspuolueen ansiosta, sosdemien oikeistolaisen wannabeporvari-identiteetin ja "valtiosta vapaan" itsetunnon vuoksi.

"Vapaus olla köyhä ja ylpeä siitä" on matalapalkkapolitiikan suoma iskulause kansalle, jonka olisi parasta ymmärtää olevansa osa valkoista Suomea, jossa kukaan ei halua olla työläinen. Ja jossa köyhän tulisi hävetä pimeässä ja hiljaa.

KirsiMy kirjoitti...

Joopa joo, Arhi. Muista se Orwellin viisaus Eläinten vallankumouksesta: Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia. Jotkut ovat vain tasa-arvoisempia kuin toiset.
Nuo terveydenhuollon menot ovat mielenkkintoinen juttu. Suomessa terveydenhuoltoon pannaan huomattavasti vähemmän rahaa kuin hyvinvoivassa Euroopassa ja jotkut asianosaiset kehtaavat jopa ylpeillä asiantilalla. oikeastihan tämä on ensinnäkin noloa, toisekseen tyhmää ja kolmanneksi epätasa-arvoistavaa kansalaisten kohtelua.
On ollut mielenkiintoista seurata demareiden vaalienjälkeisiä pesänselvitysyrityksiä ja lyuödä vetoa, millaisiin päätelmiin ne lopulta tulevat.
Hei, Arhi, kaikkihan työläisiä haluavat olla. Sauli Niinistökin julistautui ensin työläisten pressaksi ja sittemmin työläisten puhemieheksi. Jokainen pätkätyöläinenkin haluaa olla työläinen, jokainen työtän tahtoo olla työläinen... sinä myös olet työläinen, kuten vanha viisu toteaa.
Olisi hauskaa ottaa samanlaiseen kierrätyskäyttöön myös vaikkapa sana porvari tai sana oikeistolainen. Emmekö alkaisi leikkiä laajemmalla repertuaarilla?