9.8.07

Valokuvatorstai: Tuore


Ravitsemussuositusten (pdf) mukaan meidän pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia päivässä.
Nyt on se aika vuodesta, jolloin tuoreita kasviksia on saatavilla edullisesti.

Ravinnon tuoreus on erittäin tärkeä terveyteemme vaikuttava asia. Ruokamyrkytys (pdf, EVIRAn selvitys) ei ole leikin asia kohdalle sattuessa.
Valokuvatorstain tämän viikon aihe on Tuore.

29 kommenttia:

Outi kirjoitti...

Tähän aikaan vuodesta välipalankin voisi syödä suoraan marjapensaista. :) Taatusti tuoretta.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä teksti ja kuva.Pisti ajattelemaan,kun ei noita "rehuja" tule paljon syötyä.

KirsiMy kirjoitti...

Näin on, Outi. Meillä on kirsikoita puussa eivätkä ne ole edes yhtä happamia kuin nuo kuvan hedelmät.
Penalandia, kiva. Myös se sinun tuore kalasi on sitä terveysruokaa.

Anonyymi kirjoitti...

Muistan, kun sisareni piti syödä lääkärin määräyksestä seitsemän sitruunaa päivässä! Nykyisin hän ei voi syödä sitrushedelmiä lainkaan...

KirsiMy kirjoitti...

Minkä tähden siskollesi määrättiin sitruunoita, Nohna?
Ymmärrän hyvin, jos tuollaisen kuurin jälkeen sitruunat eivät maistu.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin toteutettu tuoreusteema!
Minä en muuten syö juuri lainkaan hedelmiä (satunnaisesti omenoita), mutta kaikkea muuta rehua (porkkanaa, kaalia, salaattia, kurkkua, tomaattia jne.) kylläkin. Ovatkohan, Kirsi, ne hetelmät välttämättömiä, jos vetää runsaasti muita rehuja?

KirsiMy kirjoitti...

Ei ole pakko syödä sitruunoita tai muitakaan etelän hetelmiä, Elegia.
Suositus puhuu kasviksista. Niihin sisällytetään hedelmät, vihannekset ja juurekset sekä marjat, joita perinteisesti suomalaisessa ruokavaliossa on ollut melko runsaasti. Monipuolisuuteen kuitenkin kannustetaan.
Perunat eivät sisälly tähän puolen kilon suositukseen, ne tulevat erikseen. (Lautasmallissa perunaa tai riisiä tai vastaavaa on neljännes ateriasta.)

Anonyymi kirjoitti...

Tuoreita ovat mutta vähän kyllä kirpeitä! Ehkä kesällä voi mennäkin tuo puoli kiloa - talvella tekee tiukkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kirsi, mielestäni sitruunakuurilla koitettiin auttaa sellaseen ihon vaalealaikkuisuuteen mitä ilmeni aina kesällä. En nyt muista sen nimeä. Jonkinlainen pigmenttihäiriö kai se oli / on. Tuskin se ainakaan täysin parani. Se on semmonen jännä kun osa ihosta ruskettuu, toiset kohdat ei.

KirsiMy kirjoitti...

Savisuti, tarkoitako, että puoli kiloa sitruunoita päivässä? Et kai.

Nohna, kiitos tuosta tiedosta. Kun ennätän, pitääpä katsella asiaa.

SusuPetal kirjoitti...

Oisikohan savipuoli-ihottuma tuo, mistä Nohna mainitsi, siinä muuten pigmentiltään ruskeat läikät eivät kesällä rusketu, vaan jäävät vaaleiksi muun ihon päivittyessä.

Noista vihannesten hinnoista, niin eivät ne mielestäni niin kauhean halpoja ole, jos tomaatit maksavat pari euroa kilo ja kurkustakin saa pulittaa saman verran, kirsikat neljä euroa litra. Omenoita sai eurolla kilo.
Helposti saa menemään kymmenen euroa vihanneksiin ja hedelmiin yhdellä kauppareissulla ja se on niin iso summa joillekin, olen huomannut, että jäävät ostamatta. Valitettavasti.

Anonyymi kirjoitti...

Puoii kiloa kasviksia...vaan ei kyllä noita sitruunoita, kiitos! Tosin munuaissairaana pitäisi välttää kasviksia, sillä niissä on runsaasti kaliumia, joka on kiellettyjen listalla. Toki sitäkin pitää saada, mutta hyvin rajoitetusti. Yksi hedelmä päivässä on sallittua. En oikein ole toteuttanut sitä ohjetta vielä, kun ei tilanne ollut niin paha kuin ensialkuun kuviteltiin. Kesällä tuli syötyä kyllä kielletyn paljon mansikoita.

KirsiMy kirjoitti...

SusuPetal, tuo on kyllä totta. Yleensä valitan näistä kasvisten hinnoista, mutta itse olen nyt kesällä ryhtynyt kilpailuttamaan kauppoja. Olen löytänyt kaupassakäyntialueeltani paikkoja, joista saa kolmanneksenkin halvemmalla esimerkiksi tomaatteja kuin lähialepastamme, joka nyt tosin onkin kallis vihanneskauppa.
Etkö tykkää sitruunoista, Tarjuska? Niin, nuo sairaudet tuovat tullessaan joskus niin ongelmallisia ruokarajoituksia, ettei meikäläinen ymmärräkään. Eikö karambola esimerkiksi ollut oikea kiellettyjen hedelmien ykkönen munuaispotilaille? Onko Munuaistautiliitolla muuten omia reseptisivuja, kuten Sydänliitolla esimerkiksi?

Anonyymi kirjoitti...

Komppaan Susua - kotimainen kurkku melkein 4 eeroa, tomaatit yli 2 eeroa. Ja minä en syö hedelmiä myöskään, vain kasviksia! Että ongelmassa ollaan. Onneksi Liiteri tarjoaa taas paprikaa ja kesäkurmitsaa halvalla sekä sipulia - ulkomaista, kyllä. Että sieltä haen tänään kassilliset, riittää apetta viikoksi, kun oikein niitä porkkanoiden ja kaalien kanssa sijoittelen. Sitruunat ja limet on muuten poikkeus hedelmäosastolla, mutta minulle ne ovat mauste *virn* =D

KirsiMy kirjoitti...

Ei minullakaan aina ole aikaa valita halvimpia. SIlti siis Polgara, kotimaista kurkkua saattaa saada noin 2,5 eurolla. Lähiketjukaupassa tomaatit maksavat mainitsemasi summan, mutta jo pelkästään tästä isompaan saman ryuhmän liikkeeseen raahautuen säästää noin 40-50 senttiä kilo tomaatissa.
Ja ihan totta, Polgara: Itseltäni meni vähän aikaa ennen kuin huomasin, että tuo saksalainen ketju myy oikeasti halvemmalla kasviksia. Kun sen havaitsin, olen ryhtynyt niiden kanta-asiakkaaksi.

Mari kirjoitti...

Meiltä löytyy vihannesten ääripäät valokuvatorstain kuvistamme. Täydentävät toinen toistaan.

Viime viikonlopun Saksan matkalla tuskastuin vihannesten puuttumiseen. Aamupalapöydästä lähti suomalaisiin suihin kaikki koristevihannekset, muualla niitä ei sitten juurikaan näkynyt, jollei varta vasten tilannut salaattia. Siinä muuttuu pahimmankin "rehunvihaajan" mieli.

KirsiMy kirjoitti...

Hehheh, Mari.
Saksalaiset ovatkin lihomassa pikavauhtia.
Itse olin useita vuosia sitten Saksassa. Tältä matkalta muistan tuoreet kirsikat, joita oli joka paikassa, samoin tuoreet aprikoosit. No, olut ja makkara ovat yhtä lailla Saksalaista kansanruokaa. Haastattelin taannoin rekkakuskia, joka tuskaili saksalaisten raskaita tarjoiluja, joten taisin itse olla vain vähän valistuneemmassa ympäristössä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuoreeks terveeks!

Allyalias kirjoitti...

Hedelmät ja vihannekset sopivat vain tuoreina. Juustokin saa vaikka olla pikkuisen homeessa :) Raikas kuva!

Liisa kirjoitti...

Lapsenlapseni imeskeli ainakin kolme viipaletta sitruunaa pelkiltään. Ihmettelimme, pitkääkö hän siitä todella. Lopuksi lausumahan: Ei ollutkaan hyvää. Mutta tuli kunnolla testattua!:)

KirsiMy kirjoitti...

Helanes :)
Allyalias, pilaantuneiden käyttäminen tosiaan olisi leikkiä terveydellä; siksi tuo ruokamyrkytyslinkki. EN tosin neuvoisi syömään homaista juustoakaan.
Hauska juttu, Liisa. Lapset Siinäpä lapsen tapa tutustua makujen maailmaan.

Unknown kirjoitti...

Ihanan raikas kuva!

KirsiMy kirjoitti...

Neulekirppu, tällä helteellä sitruunojen katseleminen tuntuu tosiaan kivalta.

Anonyymi kirjoitti...

Palaan vielä kommenttivastaukseesi. Musililla ei ole omia reseptisivuja. On vain munuaispotilaan ruokavalio-opas, joka maksaa 20 euroa. Karampola on "myrkkyä" munuaispotilaalle ja siitä voi tulla hengenvaarallisia oireita. Samoin on kyllä greippihedelmäkin elinsiirron saaneille, sillä siinä on jotain joka ei sovi yhteen hyljinnänestolääkityken kanssa. Sitruunaa en kyllä sietäisi syödä sinällään. Kakuissa ja simassa menettelee. Siitä saa muuten happovaivoja. :)

KirsiMy kirjoitti...

Minustapa olisi tärkeää, että niitä ruokaohjeita olisi tarjolla nimenomaan potilasryhmille, jotka eivät pärjää minkään yleisten ravitsemussuositusten eivätkä minkään kokkikirjojen varassa.
Oikein hyvä, että Munuais- ja maksaliitto on teettänyt ravitsemusoppaan, mutta keittokirja ja nettiversio olisivat varmasti tarpeen.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeasti se on Munuaispotilaan ruokakirja "Suolapurkki syrjään - maut valloilleen". Kirjassa on ohjeita ja ohjeeen annosmäärä. Lisäksi on maininta kalorimäärästä, proteiinista, natriumista sekä kaliumista eli niistä aineosista, joita täytyy rajoittaa.
Musilin lehdessä on ajoittain myös ruokaohjeita. Netistäkin näköjään löytyy joitain ohjeita:
http://www.musili.fi/fin/ravitsemustietoa/

KirsiMy kirjoitti...

Hyvä. Ehkä tarvetta olisi siis vain siitä, että tieto löytyisi helposti.

Hansu kirjoitti...

Ruokamyrkytyksen kynsiin viime kesänä joutuneena voin todeta tietäväni miten tärkeää on huolehtia ravinnon tuoreudesta. Sain kyseisen taudin turkkilaisesta ruokapaikasta, en omasta ruoasta. Ei ole hirveästi tapauksen jälkeen kiinnostanut lähteä syömään samantyyppisiin saati siihen samaan ruokapaikkaan!

KirsiMy kirjoitti...

Hansu, meidän keskimmäinen sai muutama vuosi sitten ruokamyrkytyksen. Kun soitin terveydenhuoltopalvelujen neuvontaan ja kerroin oireet, ensimmäinen kysymys sieltäpäin oli: "Oletteko käyneet jossain hampurilaispaikassa?" Vastasin, että joo. "Sairastuiko joku muu?" "Ei." "Söittekö samaa ruokaa?" "Emme. Vain tämä sairastunut söi nugetteja."
Elintarvikehygienia on ammattitaitoasia. Itse pelkään aina kuollakseni ruoan valmistamista isolle porukalle. Olisi kauheaa aiheuttaa ruokamyrkytys koko suvulle. Yleensä olen onneksi saanut apua juhlatarjoiluihin sukulaiselta, joka on alan ammattilainen.
Arkisessa syömisessä olen kieltänyt perheeltä ruoan lämmittämisen toiseen kertaan.