24.8.07

Somalialaisten naisten silpominen lopetettava

Itä-Afrikan muslimeilla on tapana silpoa tyttöjen sukupuolielimet. Tapa estää naisia kokemasta seksuaalista nautintoa. Lisäksi se aiheuttaa muita fyysisiä ja psyykkisiä haittoja.
Suomeen on syyskuussa tulossa Somaliasta kätilö Ugaso Jama, joka on mukana pian käynnistyvässä naisten ympärileikkauksen vastaisessa hankkeessa.

4 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Vaikka kuinka puhutaan, että tulee kunnioittaa toisia kulttuureja, niin on yksinkertaisesti joitakin asioita, joita on vaikea hyväksyä saati ymmärtää, vaikka kuinka (tai ehkä jopa siksi) liittyisivät uskontoon.

KirsiMy kirjoitti...

Elegia, vaikka kirjoitin, että kyseessä ovat muslimit, tapa ei ole uskonnollinen, vaan kulttuurinen (se tosin noudattaa uskonnollisen viiteryhmän rajoja samalla). Surullista on, että nimenomaan naiset Afrikan Sarvessa pitävät tapaa yllä. Myös Suomen somalialaistaustaisia tyttöjä viedään silvottaviksi. Siksi Ugaso Jaman vierailu on niin kovin tervetullut.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti siitä on apua. Todella barbaarinen tapa, jota ei voi mitenkään rinnastaa miesten ympärileikkaukseen.

KirsiMy kirjoitti...

Silpominen on parempi nimi sille, mitä tehdään ja tätä sanaa on alettukin käyttää asiasta yleisemmin, sillä se ainakin nähdäkseni kuvaa paremmin seurauksia.

Kun olen itse ollut synnyttämässä, ihmettelin ensin Afrikasta tulleiden naisten kipupelkoa, kun he niin usein kieltäytyivät synnyttämästä alatietä. Ensin ajattelin, että he ovat niin nuoria ja kaukana omasta äidistään, joka neuvoisi... Lopulta aloin aavistella, että osa naisista, ehkä valtaosa näistä Someliasta tulleista synnyttäjistä, on kursittu niin umpeen, että alateitse synnyttäminen ei edes kävisi päinsä.
Ehkä joku tämän blogin lukija on synnytysten ammattilainen ja osaa arvioida epäilyksiäni.