18.12.07

Malaria tarttuu kyllä suomalaiseenkin


Vuosittain malariaan sairastuu 300–500 miljoonaa ihmistä ja ainakin miljoona ihmistä kuolee siihen. Koska suomalaiset matkustelevat erittäin eksoottisissa kohteissa, malariariski on aivan todellinen.
Yksi harvoista sairastuneista suomalaisista on vanha ystäväni. Hän oli työmatkalla eteläisessä Afrikassa. Ystäväni oli kokeneena matkailijana huolehtinut estolääkityssuojastaan ja oli nukkunut hyttysverkon suojassa, mutta matkan loppuvaiheessa tauti varokeinoista huolimatta iski.
Malaria-alueelle matkustavan on syytä huolehtia estolääkityksestään. Pahin malaria-alue on trooppinen Afrikka ja Oseanian tietyt osat. Myös Amazonin alueella riski on suuri. Ystäväni sai taudin tietääkseni Angolassa, joka ei edes kuulu suuren riskin alueeseen, joten varovaisuus on paikallaan.
Matkan aikana tai sen jälkeen nouseva kuume saattaa olla merkki malarian puhkeamisesta. Oireet alkavat 9–14 päivää hyttysen piston jälkeen. Joskus ne voivat tulla vasta kuukausien, jopa vuosien kuluttua. Taudin tyypillisin oire on kohtauksittainen kuume,
Malariaa aiheuttaa loinen, joka tarttuu ihmisestä toiseen hyttysen piston välityksellä.
Tauti todetaan sormenpäästä otetusta verinäytteestä ja vastaus saadaan muutamassa tunnissa.
Onko alueella malariaa? Edit. klo 21.30 WHO:n vuorovaikutteiseen malariakarttaan linkittäminen tökki, mutta Kansanterveyslaitoksen tämä palvelu ajaa saman asian ja vähän muutakin: sieltä löytyy suositus siitä, millaisen rokotussuojan tarvitset mihinkin maahan matkustaessasi.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On monia eksoottisia ja vaikeita tauteja, joita matkailija voi kohdata. Itse olin 90-luvulla keskussairaalassa infektiotautien osastolla, jossa oli potilaita myös malariaepäilyjen vuoksi. Matkailijaa voi kohdata myös erilaiset hepatiitit sekä tuberguloosi sekä salmonella ym. Taitaa tulla vielä kaikenlaisia uusia vitsauksia, joten oireet kannattaa tietty ottaa vakavissaan.

http://jaakotar.vuodatus.net/

KirsiMy kirjoitti...

Joo, Tarjuska, ja jos tartuntatauteja jatketaan, hiv ja monet muut sukupuoliteitse tarttuvat taudit ovat tietysti suomalaisille matkailijoille tilastollisesti ottaen paljon pahempi uhka kuin malaria.
Monenmoisten ruokamyrkytysten riski, muuidenkin kuin salmonella, tosiaan kannattaa ottaa huomioon matkoilla.
Tubi nyt ei yleensä ole niin herkkää tarttumaan kuin millainen maine sillä on ja aikuiset suomalaiset on calmetoitu, mutta ysköksiä ja pärskiviä ihmisiä kannattaa välttää ulkomaillakin, monesta syystä.
Sairaalaan joutuminen ulkomailla saattaa kyllä moninkertaistaa sairastumisriskejä, etenkin jos joutuu verensiirtoon. Eipä tuosta tarvinnut kuin 80-luvulla mennä lahden yli Tallinnaan, niin moni leikkauspotilas sai c-hepatiittitartunnan. Nyt on muitakin riskejä, jotka Suomessa osataan minimoida.

Anonyymi kirjoitti...

Muuten yksi paha juttu voi olla vielä ulkomailla kraanaveden nauttiminen tai jopa hampaiden pesukin siinä. Sellaiseta voi saada akuutin maksansiirtoon johtavan taudinkin, kuten on jo joku saanutkin. :( Hepatiittejakin on muitakin kuin verenvälityksellä saatavia. Kannattaa olla varovainen monessa suhteessa.

http://jaakotar.vuodatus.net/

KirsiMy kirjoitti...

Kohta ei kukaan uskalla lähteä mihinkään, kun tätä vähän aikaa jatketaan, Tarjuska.
Itse erehdyin takavuosina Kairossa pesemään hampaita kraanavedellä, kun matkatoimiston opas sanoi, että ihan hyvin voitte. Ei olisi pitänyt. No, puolentoista vuoden päästä pöpö lähti, kun synnytyksen yhteydessä sain antibioottipiikin (se antibiootti oli isossa ruiskussa, sellaisessa, millä joulukinkkuja suolataan seli luullakseni kamala hevoskuuri.

Elegia kirjoitti...

Täytyy muistaa hankkia rokotteet. Olen aika paljon reissannut, mutta toistaiseksi en ole saanut vielä yhtään mitään. Täytyy koputtaa puuta.

Muuten tuo linkkisi - se on ihan killeri. Koko selain menee jumiin, kun siitä tulee ilmoitus, että istunto on vanhentunut ja pitää logata uudelleen sisään tmv. Selain jumittuu ja se täytyy sulkea Task managerin kautta päästäkseen siitä eroon.

KirsiMy kirjoitti...

Hyvä, ettei ole mitään tullut, Elina. Itsekin olen aika vähällä päässyt, yleensä pelkillä vatsankipristelyillä...
Hyvä kun sanoit siitä linkistä. Ehkä pitää sitten vain neuvoa tie kartalle. Käyn päivittämässä postauksen. Olen pahoillani aiheuttamastani ongelmasta.

Anonyymi kirjoitti...

Veljeni poika sairasti heidän Papua Uusi Guineassa asuessaan tosi pahan malarian, luulivat, ettei lapsi siitä selviä. Onneksi selvisi. Itse en matkoilta ole saanut salmonellaa pahempaa tuliaista mutta varovainen kannattaa aina olla ja estolääkkeet syödä kun tartuntamaihin matkustaa.

http://savisuti.vuodatus.net

KirsiMy kirjoitti...

Savisuti, Papua–Uusi-Guinea on juuri tällainen malarian riskimaa.

Elegia kirjoitti...

Kirsi, eihän siinä mitään peruuttamatonta tapahtunut. Ajattelin vain infota, kun utaleena halusin mennä tutkimaan noita malaria-alueita. Nyt sitten paremmalla onnella :) Kiitos linkistä!

KirsiMy kirjoitti...

No niin, nämä perinteisemmät sivut toimivat varmemmin :)