15.11.07

Tietoa työtaistelun alkamisen varalle

Eräs potilas kyseli tänään, voiko labraan mennä, jos työtaistelu realisoituu. HUS on julkaissut neuvontapuhelinluettelonsa. Pahaa pelkään, että (09)10023 ruuhkautuu tavallista pahemmin, mutta sieltä siis terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat terveyteen ja sairauksien hoitoon liittyviin kysymyksiin ympäri vuorokauden totuttuun tyyliin HUS-alueen ihmisille.
Laittakaa tänne tietoa muista sairaanhoitopiireistä, jos tiedätte. Päivitän tätä postausta itsekin.

Jos työtaistelu toteutuu, olisi varmaan toivottavaa, että työnantajien vaatimia flunssatodistuksia ei haettaisi terveyskeskuksista, sillä niihin kohdistuu kova paine, kun erikoissairaanhoidon yksiköt takkuilevat. En ole vielä nähnyt ohjeita asiasta. Varmaan niitä on annettu ja ehkä tiedotettukin.

4 kommenttia:

muoriska kirjoitti...

Niin, ja työnantaja kun vaatii, niin se on pakko toimittaa.

Siinä mielessä tehyläisten hommat ja valitukset pakkotyöstä ihmetyttää. Niihän sitä sodanaikanakin tehtiin mitä kynnelle kyettiin .

Tuo suuri prosenttikorotus on ehkä se mikä pitäisi ottaa järkevästi käteen ja hylätä.
Kun sairaanhoitajissakin on eri tasoisissa töissä olevia. Jyvitettäisiin vaatimusten mukaan sitä palkkaa.
Jotenkin tuntuu siltä että nyt matkitaan Virolaisia viime vuodelta.

EI terveydenhuolto ole ainoa ala jossa ns. ei oikein ole lakko-oikeutta.

Mitäs jos poliisit ja vartijat laittaisivat laput luukulle. Tai puolustusvoimien väki alkaisi olemaan.. istumalakossa.

Vaikka sairaanhoitajien työ ei enää ole niin kutsumustyötä, mutta kun siihen on lähtenyt on sitoutunut johonkin. Ihan niinkuin poliisinkin tulee olla nuhteeton ja esimerkillinen.

Eli järki käteen siellä Etelä-Suomessa. Aloittakaa yleisellä korotuslinjalla ja neuvotelkaa lisää ihmisiä osastoille sen sijaan. Ei uupumusta rahalla makseta.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Huomenta, Muoriska. Tässä eilen illalla katselin televisiosta keskustelua, jossa oli Tehyn ja HUSin edustaja sekä demareiden ja Kokoomuksen puheenjohtajat. Potilasta ei Päivärinnan ohjelmassa edustanut kukaan. Potilaasta on tullut tämän työtaistelun hiljainen kärsijä. Juuri viimeksi eilen tapasin ihmisen, joka normaalisti odottaa neljännesvuosittain patologin lausuntoa omasta tilastaan, mutta nyt syöpätutkimus peruutettiin Tehyn työtaistelun tähden. Pelko hiipii monen potilaan puseroon.
Tosiasia on, että tämä työtaistelu on edelleen, tänään säädettävästä pakkotyölaista huolimatta, vaarallinen.
Suuri osa hoitaajista joutuu valtavaan omantunnon kriisiin, jos työtaistelu toteutuu. Tehy kun on työtaistelussa siirtynyt selkeästi pehmoilusta koviin ottesiin käyttäen potilaiden hätää aseenaan. Tämä on monta astetta kovempi keino kuin vuoden 1995 hoitajalakko ja monta astetta kovempi kuin kovempi kuin lääkärienkin vähittäinen julkiselta alalta valuminen, johon palaamme hoitajien työtaistelun jälkeen, arvelen.
En usko Tehyn taholta esitettyyn ajatukseen siitä, että sairaanhoitajan työ ei enää olisi kutsumustyötä. Sellaisen ajattelutavan leviäminen tekisi sairaaloista yhtä turvattomia paikkoja kuin miksi koulut yhtäkkiä muuttuivat runsas viikko sitten. Meidän on voitava luottaa niihin ihmisiin, jotka meitä hoitavat, kun olemme sairaita ja toisten avun varassa.

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

En katsonut eilistä keskustelua - olisi varmaan pitänyt..
Minulla on vähän ristiriitainen olo tästä työtaistelusta. Entisenä ammattiyhdistysaktiivina ja itsekin kovan työtaistelun läpikäyneenä kannatan työtaistelua, mutta sitten toisaalta tuntuu tosi pahalta, että tässä joutuvat "maksumiehiksi" syyttömät osapuolet, ts. apua tarvitsevat.
Alunperinkin olisi pitänyt palkata lisää työntekijöitä hoitoalalle, etteivät ne, joilla on työpaikka, uupuisi.
Irtisanoutuminen on rankka keino ja jotenkin niin lopullinen.
Henk.koht. sairaslomalaisena mietin, miten helposti/vaikeasti pääsen ensi tiistaina omalääkärille, jos sairaanhoitajat eivät ole töissä. Aikaa hänen vastaanotolleen en enää saanut.

Liisa kirjoitti...

KYSin torstaina avattu puhelinneuvontapalvelun numero on 0800-30305 (maksuton).

Huomenna (la) avataan erilliset verkkosivut toiminnasta poikkeusolosuhteissa, joille pääsee
www.psshp.fi:n kautta.

Tiedot eilisestä Savon Sanomista.