Avustusjärjestö World Vision tekee Intiassa aids-työtä. Se myy työn hyväksi käsin helmistä tehtyjä merkkejä.
CDC:n viikkoraportti 5.6.1981 oli historiallinen: tästä raportista lasketaan maailman hiv-epidemia alkaneeksi.
Vuonna 1981 kukaan ei tiennyt, mikä taudin aiheuttaa. Ensimmäiset hiv-lääkkeet, AZT:t, tulivat markkinoille vuonna 1991. Jo vuonna 1996 lääketarjonta parani huomattavasti ja sairastuneet saivat aivan uutta toivoa. Tällä hetkellä käytössä on parikymmentä aids-lääkettä. Nykyisin monet aids-potilaat voivat toivoa jo kuolevansa vanhuuteen tai aivan muihin kuin immuunikadon aiheuttamiin sairauksiin. 25 vuodessa on siis kuljettu pitkä tie. Lääkehoidossa on yhä monia ongelmia täällä Suomessakin, mutta silti hoito on hyvin tehokasta. Suomessa lääke on potilaalle ilmainen. Maailmalla, esimerkiksi Afrikan köyhissä maissa, moni nuori kuolee saamatta apua.
UNAIDSin mukaan hiv-tartunnan saaneita oli vuoden 2004 lopulla maailmassa arviolta 36–44 miljoonaa. Hiv/aids on sairaus, jonka helposti kuka tahansa testaamaton, joka harrastaa suojaamatonta seksiä muussa kuin uskollisessa parisuhteessa testatun kaverin kanssa, voi saada tai tartuttaa sen. Siis kuka tahansa. Tauti tarttuu homoihin ja heteroihin yhtä hyvin. Itämisaika on kolme kuukautta. Sitä ennen ei tastitulos ole luotettava. Suomessa tehdään noin 200.000 diagnostista aids-testiä vuosittain.
Nykyisin suurin osa Suomeen tuliaisina tuoduista tartunnoista tulee Thaimaasta ja heteroseksistä. Tallinnan prostituoiduista tautia kantaa noin seitsemän prosenttia.
Hyvää maailman aids-päivää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti