13.11.07

Nuorten pulmiin

Lukiolainen tuli Avoimilta foorumeilta kotiin ja heitti äidille rintanapin: "Täs on sulle." En kuulu kuitenkaan kohderyhmään, joten kuvasin sen ja pistän tänne blogiin. Kyseessä on Helsingin seutukunnan nuorten palvelu osoitteessa http://www.nuoret.info/

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jepjep, avoimet foorumit ovat tapa toteuttaa Nuorisolain kahdeksas pykälä, eli nuoria pitää saada kuulla. Useimmissa kunnissa on nuorisovaltuusto, jota ei ole Helsingissä, joka on suuri menetys ja tätä käsiteltiinkin tiistain 12.11.2007 9-15:15 Avoimissa Foorumeissa. Avoimissa foorumeissa on päättäjä paneeli, jossa nuoret tenttaavat päättäjiä kysymyksillä, tällä kertaa Koskelan nuorisotalolle ei ilmestynyt kansanedustajia, kuten yleensä 1 tai 2 tulee, vaan esimerkiksi kunnanvaltuuston jäseniä tai muuten vain puolueen edustajia mm. Outi Ojala ja Tapio Laakso. Tapio Laakso kommentoi vastustustaan nuorisovaltuustolle Helsinkiin perustelemalla sen olevan epätoimiva suurissa kunnissa ja, että se nuorilla on erilaisia mielipiteitä eivätkä niitä voi vain muutama edustaa, samalla saa käsityksen, että (kuten huomautinkin päättäjälle foorumeilla) hänen mielestään suomalaisten parhaaksi valitsemaa tapaa edustaa demokratiaa on epätoimiva, koska eikö valta Suomessa ihan "aikuisten maailmassakin" sijoitu ihan 200 henkilölle eduskunnassa.

Anonyymi kirjoitti...

Lisänä edelliseen kommenttiini ne seikat, että:

1. Outi Ojala kuuluu Vasemmistoliittoon ja Tapio Laakso vihreisii

2. Avoimien Foorumeiden tämä vuoden aiheena olivat nuorisotalojen tilat ja tapahtumat.

3. Nuorilla on toki monia mielipiteitä, kuten Tapio Laakso vihreistä totesi, mutta onkohan se pahasta, kun etsitään edustajia? Ei kukaan voi edustaa kaikkia tietenkään ja jos voisi niin olisiko Suomessa yli 1 puolue tai pikemminkin yli 1 päättäjä?

KirsiMy kirjoitti...

Aavikkokettu Rommel, minkä ihmeen takia siis Helsingissä ei ole nuorisovaltuustoa, jos sellainen useimmissa kunnissa on? Eikö nuorten olisi hyvä päästä vaikuttamaan asioihin, jotka heitä itseään koskevat?
Oliko Avoimissa foorumeissa muita poliitikkoja kuin Outi Ojala ja Tapio Laakso?
Kukahan niistä nuorten asioista tällä haavaa Helsingissä päättää? Nuorisotaloista oma kokemukseni on se, että näiltä nurkilta sellainen lopetettiin jokin aika sitten ja nyt täällä ei ole mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Syy siihen, että Helsingissä ei ole nuorisovaltuustoa on mm. se, että nuoria ei oikeasti haluta päästää vaikuttamaan asioihin missään määrin vaan se on korvattu "avoimilla foorumeilla" jossa herää kysymys, mitä siellä voi vaikuttaa olen istunut siellä nyt 6 kertaa kaikista kahdeksasta järjestetystä ja olen huomannut, että siellä eivät nuoret saa vaikuttaa, toki on ilmiselvää, etteivät poliitikot tee kuten haluamme eikä tarvitsekkaan, kunhan kuuntelisivat edes.. Nuorisovaltuusto on nuorille tarvittava päättävä elin ja vaikka emme saisikaan kuin näennäistä valtaa sillä on sekin parempi, kuin 60 kymppisten 50-luvulla nuorien olleiden päätöksen alaisuuteen joutumista.
Foorumeilla oli muitakin politiikkoja, mutta enpä nimiä satu muistamaan siellä oli Tapio Laakson lisäksi toinen vihreistä ja eräs RKP:n nainen, koska Foorumit ovat kaksi kielisiä, sekä suomeksi, että ruotsiksi.
Ja mitä kysymykseen eikö nuorten olisi hyvä päästä vaikuttamaan asioihin, jotka heitä koskevat... no tietysti, mutta Suomessa äänestys ikäraja on 18-vuotta ja nuoret muuttuvat aikuisiksi tässä vaiheessa, eikä politiikkojen tarvitse pelätä nuoria tai edes yrittää hankkia heiltä ääniä.
Nuorisotalot taas ovat tällä hakaa suunattuja vain 7-13 ikäisille lapsille, eivätkä niinkään lukio ja vanhemmille yläaste ikäisille. Nuorisotaloilla on liian ohjaistettu toiminta lukiolaisille, sekä toiminnan yksipuolinen keskittymä ala-aste ikäisille. Kun tulee puhetta nuorisotaloista heti ensimmäisenä mieleen tulee ala-aste ikäiset lapset leikkimässä legoilla valvovan silmän alla, eikä niinkään mikään paikka missä voisi esimerkiksi harjoitella bändin kanssa tai pelata saman ikäisten kanssa salibändyä tai pesäpalloa. Nuorisotalojen imago on laskussa ja myös valtion antama tukikin useita nuorisotaloja joudutaan lakkauttamaankin, eikä ihme, kun ne sijaitsevat Koskelassa ja Vesalan tapaisissa paikoissa, kun niiden pitäisi sijaita suurempina taloina, mutta harvalukuisempina esimerkiksi Malmilla, Pasilassa paikoissa jotka kaikki tuntevat.

KirsiMy kirjoitti...

Aavikkokettu Rommel, siinäpä olisi jotain ideaa, että 16-vuotiaille annettaisiin äänioikeus nuorisovaaleissa, joissa valittaisiin kunnallisvaalien yhteydessä nuorisovaltuustot, joilla olisi todellista valtaa nuorison toimintamäärärahoista ja paikoista päättämisessä.
Katselin äsken Espoon Sellossa, miten teini-ikäiset pyörivät kauppakeskuksessa muun tekemisen puutteessa, jotkut huumehöyryssäkin. Nykyvaihtoehdot ovat usein urheiluseuroja ja muota maksullisia, aikuisten johtamia kilpailuhenkisiä harrastuksia, mutta nuorten omaan, vapaampaan toimintaan ei ole tosiaan tiloja eikä niihin kannusteta. Urheilukentilläkin hyvin usein näköjään pelaa jonkun seuran junnuporukka ja silloin muut häädetään pois.