Tämä on Kirsin blogi. Olen pienemmän ja heikomman puolella aina kun voin. Olen poliittisesti sitoutumaton.
24.11.07
Pillerin ja pillerin ero
Viranomaisille lääkkeen ja ravintolisän ero on selkeä. Kuluttajille näin ei välttämättä ole. Pilleri kuin pilleri.
Sama kai se, ostaako tuotetta, jota sanotaan lääkkeeksi, rohdosvalmisteeksi vai ravintolisäksi. Vai onko? Tuskin niillä on oleellista eroa? Kuluttaja saattaa päätellä pakkaustekstin perusteella, että ravintolisä tai rohdosvalmiste ehkä on jopa tehokkaampaa kuin lääke.
Joku menee terveyskauppaan ostoksille syystä, että julkisuudessa puhutaan siitä, että ihmiset käyttävät turhia lääkkeitä.
Lääkkeet käyvät Suomessa läpi tiukan myyntilupamenettelyprosessin, jossa niiden laatu, turvallisuus ja teho arvioidaan ennen kauppaan tuloa ja valmistajalle asetetaan velvoite seurata lääkkeen turvallisuutta edelleen myyntiluvan jälkeen.
Lääkkeenä myytävässä valmisteessa on tuotenumero ja myyntilupanumero.
Entä kasvirohdosvalmiseet, perinteiset kasvisrohdosvalmisteet, antroposofiset valmisteet ja homeopaattiset valmisteet? Myös nämä ovat lääkkeitä, tarkemmin sanoen Lääkelaitos puhuu lääkevalmisteista ja laitos myöntää näiden valmisteiden myyntiluvat. Toisin kuin lääkkeitä, lääkevalmisteita voidaan yleensä myydä muuallakin kuin apteekeissa eikä niiden lupamenettelyssä ole yhtä tiukkaa seulaa kuin lääkkeiden lupamenettelyssä. Lääkevalmisteiden myyntiluvan myöntämiskriteereistä saat tietoa alhaalla olevasta linkistä.
Varsinaisten lääkkeiden ja rohdoksien lisäksi myynnissä on myös ravintolisiä. Niiden tuoteturvallisuus kuuluu elintarvikevalvonnan piiriin.
Valistuneempi kuluttaja on helposti ymmällään tuoteviidakossa. Kuluttajan valinnan tueksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on juuri tehnyt uuden Onkohan tämä humpuukia? (pdf) -esitteen. Suosittelen. Esite opastaa tuoteselosteiden ja mainosten kieleen ja kertoo, mitä tuotteista on lupa väittää ja millä ehdoilla.
Lisätietoa:
Hyödyllinen, vaikka jo viisi vuotta vanha esitys Lääkelaitoksen ylilääkäri Sari Ekoholm, Rohdosvalmisteet (pdf).
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Kommenttini ei liity tähän postaukseen. Tuli vain mieleen, että aiemmin kirjoitit tarpeesta saada hoitotyön käytännöt ja eettisen perustan esiin. Uusimmassa Dialogi-lehdessä on ajatuksia (ja huolta) herättävä kirjoitus sairaanhoitajakoulutuksesta ja ennen kaikkea sitä opiskelevista. Kirjoittaja on itse amk-lehtori, anonyymina.
Kiitoksia, Hevosmies. Laitoin aiheesta ihan oman entryn. Asia on arka ja pohdinnan arvoinen.
Muutenkin olen taas äimistellyt sitä, miten Suomella on varaa kouluttaa ihmisiä työttömiksi. Luin tänään luovan ja lahjakkaan nuoren kirjailijan ja historianmaisterin Kaisa Ikolan blogia ja hämmästelin sitä, miten yliolkaisesti ja sydämettömästi maa kohtelee ihmisiä, jotka antaumuksellisesti, vaivojaan säästämättä, mitään ahnehtimatta tekevät työtä Suomen hyväksi.
Työvoimaviranomaisille tänään iso riskukimppu.
Lähetä kommentti