7.7.06

Kannattaisi panostaa vanhuksiin

Säännöllisen kotihoidon piirissä on nykyään noin 77 tuhatta suomalaista ikäihmistä. STAKES on selvitellyt kotipalvelun asiakaskuntaa ja palvelun laatua yhdessä Jyväskylän yliopiston, Cydenius-instituutin ja 11 kunnan kanssa. Selvittelyn tulokset julkistettiin tänään.
Erikoistutkija Harriet Finne-Soverin johdolla toiminut työryhmä selvitti muun muassa kotihoidon asiakasrakennetta. Sitä selvitettiin mittaamalla vanhusten älyllistä toimintakykyä, välinetoimintoja, päivittäisiä toimintoja, mielialaa, kipua, ravitsemusta ja terveydentilan vakautta.
Kotihoidon laatua mitattiin ravitsemuksen, lääkityksen, pidätyskyvyn, haavojen, fyysisen toiminnan, älyllisen toimintakyvyn, kivun, turvallisuuden ja ympäristön avulla.
Selville saatiin, että Suomessa ei panosteta ikäihmisten kuntoutukseen. Lähes 90 prosenttia niistä, jotka hyötyisivät kuntoutuksesta, jää vaille fysio-, toiminta- tai liikuntaterapiaa. Päättäjät voivat puolustautua sillä, ettei muuallakaan maailmassa vanhusten kuntoutukseen panosteta.
Alkavan dementian toteamiseen ja ehkäisyyn kannattaisi kuitenkin panostaa. Näin ehkäistään tai hidastetaan laitokseen joutumista, onhan 80 prosenttia laitoksiin joutuneista vanhuksista hoidossa nimenomaan älyllisen toiminnan vajeen tähden.
Tutkimus vahvistaa arkielämän havainnon: dementiadiagnoosia ei terveydenhuollossa saada helposti aikaiseksi. Tutkimuksessa löytyi älyllisen toiminnan vaje 60 prosentilla asiakkaista, mutta dementiasairauden diagnoosi oli 16 prosentilla.
– Jotain on mennyt sormien läpi, pohti erikoistutkija Finne-Soveri.

Kertokaa kommenteissa kokemuksianne siitä, miten herkästi tai nihkeästi kokemuksenne mukaan ikäihmisten mahdollisia muistisairauksia tutkitaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Isäni aikanaan suuttui kovasti, kun usutin kotisairaanhoitajan tekemään hänelle muistitestiä, sillä hän ei halunnut luopua ajokortistaan, itsenäisyytensä symbolista. Hän ei pitänyt myöskään siitä, että "tyttölääkäri" OTTI häneltä ajokortin pois... Eeva

KirsiMy kirjoitti...

Ajokortin menettäminen on kipeä asia monelle ikäihmiselle.
Silti järjestelmä suojelee tässä kohden meitä kaikkia, myös iäkkäitä kuskeja itseään.