Lääkärintyön periaate on, että aina pyritään tekemään potilaan paras, sanoo arkkiatri Risto Pelkonen. Hänen mukaansa hoito pyritään tekemään potilaan tahdon mukaan. Aina ei potilaan tahto kuitenkaan ole tiedossa ja hoidon jatkamisesta neuvotellaan omaisten kanssa.
Hoitolinjasta sovitaan hoitoneuvottelussa. Hoitoneuvottelussa on lääkäri, potilas ja omaiset, ellei potilas muuta toivo. Aktiivisesta hoitolinjasta luopuminen on vaikea päätös, sanoo Pelkonen.
Tekniset mahdollisuudet lyhentää tai pidentää elämää ovat lisääntyneet ja vaikeuttaneet hoitolinjausten tekemistä.
Lääkärin etiikan mukaan tulee antaa aktiivista hoitoa niin kauan kuin se näyttää tehoavan, mutta kun hoito ei tehoa, sitä ei ole mieltä jatkaa; silloin siirrytään toisenlaiseen hoitovaiheeseen, esimerkiksi kivunlievitykseen.
Arkkiatri Pelkosta haastateltiin tänä aamuna Ylen aamun peilissä.
Lääkärin etiikka (pdf).
Hippokrateen vala.
4 kommenttia:
Tuo on vaikea juttu, olen paljon asiaa miettinyt. Vanhusten kohdalla ehkä helpompi päättää aktiivihoidon/parantavan hoidon lopettamisesta mutta miten tehdään nuoremman ihmisen kohdalla? Tilanne saattaa näyttää siltä ettei toivoa ole mutta aina on pieni toivo kuitenkin, niin kauan kuin on elämää. Ihmeitäkin voi tapahtua ja on tapahtunut!
Ihmeille on tilaa, mutta useimmiten me lähellä olevat emme uskalla kysyä kuolemaan liittyviä asioita. Hoitavat ihmiset joutuvat tekemisiin hullujen reaktioiden kanssa. Se voi olla äärimmäistä tyyneyttä yhtä hyvin kuin huutoa. Viiden vuoden saattokeikan jälkeen tajusin, että olisin saanut tietoa esim. mitä fyysisesti kuollessa tapahtuu. En vain halunnut.
Niin, Savisuti. Toivoa on niin kauan kuin on elämää, sanotaan. Mutta tehottoman hoidon jatkaminen tai lopettaminen ei olekaan ikäkysymys, vaan aivan muuta.
Pelkkänä symbolisena eleenä ei ole esimerkiksi mielekästä rasittaa muutoinkin heikossa kunnossa olevaa potilasta, joka on lääketieteen keinojen ulottumattomisssa.
Asiat eivät ole yksinkertaisia. Lääkärien etiikkaan kuuluu olla elämän puolella ja siihen meidän muiden on voitava luottaa, muuten menee pohja pois koko lääkärintyöltä.
Läheisen kuoleman tai oman kuoleman ajattelu tuntuu kauhistuttavalta, Anonyymi. Siksi emme niitä kysele. Siksi asioita mieluummin sivuutetaan.
Lähetä kommentti