2.8.07

Muisti pätkii, saisinko apua

Olen yrittänyt muistella, mikä oli se sanonta, jossa puhuttiin sanansa syömisestä. Ei tule mieleen. Otan kiitollisena vastaan apua.
Niin pahasti muistini ei kuitenkaan pätki, ettenkö muistaisi eduskuntavaalien alla annettuja lupauksia. Nyt rakennetaan valtion budjettia. Samalla punnitaan Kokoomuksen moraali: onko annettu lupaus pakko pitää vielä vaalivoiton jälkeenkin. Tarkoitan siis hoitajien palkkoja...
Lupaus on mielestäni lupaus. Äiti opetti meitä joskus, että millainenhan se nyt oli, joka sanansa syö...

Mutta nyt asiaa erityisesti vihreille:
No, jos hoitajilla on huonot palkat koulutukseensa nähden, paljon heikommin ovat asiat koulutukseen nähden niillä akateemisesti koulutetuilla ihmisillä, jotka ovat piilotyöttömiä, työttömiä, pakkoyrittäjiä ja tempputyössä. Hoitoalalla sentään on työtä. Moni maisteri tulisi varmaan mielellään hoitohommiin nykyisilläkin hoitajien palkoilla. (Kukahan Suomen koulutuspolitiikkaa johtaa?)
Muistaakseni teillä oli ennen vaaleja huolta pätkämaistereiden ongelmista. Muistaako joku?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Politiikon muisti on lyhyt. Lyhytmuistisuutta aletaan paikata vasta, kun seuraavat vaalit koputtelevat ovella.

Kaisa kirjoitti...

Ennen mies maansa myö kuin sanansa syö, tätäkö hait?

Ennen vaaleja suhtauduin aika kyynisesti niihin lupauksiin. Eihän niillä ikinä vileä ole mitään merkitystä ollut...

KirsiMy kirjoitti...

Sinäpä osuvan sananparren löysit, Kaisa. Tämä sopii tilanteeseen kuin sormi nenään.
Mihinkäs hintaan se Suomi mahtaa olla kaupan?
Äiti kuitenkin käytti jotain muuta.

Elegia, niistä vaalikauden lopulle painottuvista toimenpiteistähän nyt jo puhutaan. Näin on.

Anonyymi kirjoitti...

---ja jos minä sanani syön, niin mörkö minut vieköön---

Pätkätöitä on niin monella alalla, niin monella työntekijällä, niin monenlaisen koulutuksen omaavalla - eivät ainoastaan maisterit ole ongelma! Nih! Minä olen tehnyt pätkiä 5 v. samassa paikassa. Eräs koulutetumpi 8 v. samassa tsadin yksikössä. Näin sitä vaan kaupunki ja valtio kiertävät kauniisti työsopimuslakia.
Ja mitä lupauksiin tulee, nehän on tehty ricottaviksi!

KirsiMy kirjoitti...

Polgara, tuo kuulostaa myös tutulta, mutta sekään ei kuulosta äitini hokemalta.
Soitin jo äidillekin ja kysyin, mutta tällä kertaa se ei tullut kuin apteekin hyllyltä, kuten useimmiten.

Juupa juu, Polgara, julkishallinto tempputöineen on ollut jo kauan normaalin töissäkäymisen ja normaalien töiden saamisen ongelma. Alunperin hyvä tukityöllistämissysteemi olisi pitänyt ajoissa lakkauttaa. Jo vuosia julkinen hallinto on pelannut tukityöllistämisvaroin. Tosiasiassahan tämä on vain rahan siirtämistä taskusta toiseen, sitä momenteilla pelaamista, joka on silmänlumetta. Yksittäisen työllistetyn kannalta työllistämistuella palkatuksi tuleminen ei ole hyvä asia. Se ei juuri koskaan johda vakinaiseen työsuhteeseen, koska työnantaja ei edes etsi vakituisia työntekijöitä, vaanitselleen halpaa työvoimaa. Siksi moni hyvä työllistämistuella palkattu ihminen saa lähteä, kun jakso on täynnä, vaikka olisi miten hyvin tahansa tehnyt hommansa.

No, eksyin julkistyönantajan yhteen ongelmaan aika syvälle. Mutta ne pätkät ovat tosiaan ongelma erittäin monella julkisen sektorin työpaikalla. Tässä kuntien ja valtion on syytä laskea kokonaiskustannukset, jotka ihmisten jatkuvasta tilapäisjärjestyksestä aiheutuvat. Ongelmat säteilevät terveydenhuoltoon, työssäjaksamiseen, maksuista suoriutumiseen ja moneen sellaiseen juttuun, joita en osaa aavistaakaan.
Totta, Polgara, että pätkää ja työttömyyttä on monella alalla, mutta olen halunnut kiinnittää huomiota siihen, ettänykyisin jatkuvasti toistellaan, että työttömät ovat matalasti koulutettuja. Tämähän on asioihin perehtymättömien puhetta. Jos vähintään neljännes, lähes kolmannes Hesan työttömist on suorittanut akateemisen loppututkinnon, ei maisterityöttömyyskään ole aivan mitätön yhteiskunnallinen ongelma. Kukaan ei koskaan ole tainnut laskea, miten paljon hukkaanheitettyä koulutusta Suomessa on.
Työttömyys ja pätkätyöläisyys ovat isoja haasteita verrattuina johonkin hoitoalan mahdolliseen alipalkkaukseen. Hoitoalan perusteettomat pätkät pitäisi saada loppumaan, samoin yliopistojen ja kaikenkarvaisten projektihommien pätkät ja yhteiskunnassa pitäisi panostaa pysyväisluonteisempien työpaikkojen syntyyn ja tukemiseen. Hommapitäisi aloittaa julkishallinnosta.

Halo Efekti kirjoitti...

Kaisan sananparsi on minullekin tuttu. Netissä oli myös "sika se on, joka sananasa syö" - mutta se ei ollut mulle tuttu ennestään.

"Jos työ olisi herkkua, niin herrat tekisivät sen itse." Sopii myös tähän, vai mitä? ;D

KirsiMy kirjoitti...

No justiinsa sitähän minä hain, Halo Efekti.