12.9.07

Huh huh Savon Sanomat


Joskus itselleni on käynyt niin, että joku toimitussihteeri on mokannut otsikkoni ja asia on jäänyt harmittamaan, mutta Savon Sanomien tämänpäiväinen etusivun esitys on vuoden surullisin moka. Tuntuu kuin otsikontekijä olisi reväisty väärästä mediasta tai kesädekkarin äärestä. Matti Pietiläisen juttu on ihan asiallinen professori Sirkka-Liisa Kivelän haastattelu. Jutussa ei suinkaan puhuta siitä, mistä otsikko viestii, mutta moni lukee vain otsikon. Joku voi myös toimia sen mukaan. (Edit. 13.9. klo 7.50)

8 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Järkyttyneenä kuuntelin eilen uutisista tuota samaa otsikkoa. Koulussa opetettiin ennen lukemaan läpi mitä on kirjoittanut ja miettimään, ymmärtääkö sen sellainen joka ei tiedä asiasta mitään. Eiköhän sitä enää opeteta??

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Kaisa, viestinnän ensimmäisiä totuuksia on se, että ihmiset katsovat kuvan ja jos ne jotain tekevät sen jälkeen, he lukevat otsikon. Jokainen toimittaja tietää tämän. Otsikon täytyy kertoa se, mistä jutussa puhutaan. On olemassa asioita, jotka pitää osata kirjoittaa niin selkeästi, että ei tässä terveystaloustieteen kyllästämässä viestinnän ilmapiirissä joku kuvittele, että tässä on kehotus toimintaan.

Almamaria kirjoitti...

Toivoisin todella, että ns. oikeat sanomalehdet eivät vajoaisi iltapäivälehtien tasolle. Näyttää valitettavasti kuitenkin siltä, että näitä kuvaamasi kaltaisia revittelyitä alkaa olla joka lehdessä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Tämä on sitä laadun heikkenemistä ja alituista kiirettä.
Kunnollisessa toimitusprosessissa yksittäisen työntekijän arviointivirheet karisevat pois prosessin kuluessa.
Itse saan kiittää valppaita toimitussihteereitä siitä, että moni oma möhläykseni ei ole päätynyt lehteen.

Neulekirppu kirjoitti...

Olisiko aika palauttaa oikolukijoiden ammattikunta takaisin? Harva pystyy lukemaan ja stilisoimaan omaa tekstiään...

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Neulekirppu, useimmiten nuo otsikot eivät ole jutun kirjoittaneen toimittajan tekosia.
Pahimmassa tapauksessa otsikon tekee taittaja, joka tahoo tietynmittaisen otsikon. Siinä sitä sitten saattaa unohtua, että moni lukija ei lehdestä muuta katsokaan kuin otsikot – ja nekin siis ehkä visualistin käsialaa.

Neulekirppu kirjoitti...

O.k. hyvä tarkennus: En tunne media-alaa.
Harmi, että otsikon vääntäjät eivät ajattele...

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Neulekirppu, yritän keksiä, miten tuollainen otsikko syntyy. Päätoimittajahan tuosta lehdessä vastaa.