25.9.07

Meriläinen: Läskikapina ei mollannut lihavia

Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen käytti Sydämen eilisessä juhlaseminaarissa puheenvuoron, jossa hän kumosi kohta kohdalta median taannoiseen Läskikapinaan kohdistaman kritiikin; lehden lukijoiltahan kritiikkiä ei juuri tullut.
  • Hesari ei markkinoinut konsernin muita lehtiä eikä laihdutusklubiaan kampanjalla.
  • Se ei markkinoinut laihdustustuotteita eikä -lääkkeitä.
  • Hesari ei syyllistänyt ylipainoisia ihmisiä.
  • Se ei liittoutunut rikkaiden kanssa köyhiä vastaan.
  • Se ei harrastanut terveysfasismia eikä terveysterroria.
  • Se, että Hesari esitti laskelmia siitä, kuinka kalliiksi lihavuus tulee, oli journlistinen välttämättömyys.
Jos oikein kuulin, Meriläinen tunnusti, että vähän hömppää tuli kapinassa Hesariinkin.
(Sori, valtamedia, että esitän listan tiiviisti.)
Muistin virkistämiseksi vielä: Verkkolehti InMediasRes kirjoitti aiheesta tammikuussa Hesarin rahajutun jälkeen: Hesari kiusaajien kuorossa

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun lopetin Hesarin tilauksen läskikampanjan takia, asiakaspalvelija kysyi syytä. Minä sanoin niin kuin asia on eli että juttusarja loukkasi minua.
Asiakaspalvelija sanoi, että samansisältöistä palautetta on tullut runsaasti. Pyysin välittämään palautteen eteenpäin. Hän lupasi.

Käytit tiivistelmässä ilmaisua "ei juuri tullut" Onneksi sentään ei Meriläinen täysin kieltänyt palautetta.

Me lihavat olemme aika nöyriä, on ollut pakko olla. Se selittää kai, miksi emme suuremmin joukoin ole ottaneet yhteyttä. - Jos se nyt sitten on edes totta.

Sanon kuten ennenkin: lihava on sallittua riistaa. Sitä saa kiusata myös Hesarissa.

KirsiMy kirjoitti...

Puhui asiakaspalvelutyöntekijä sivu suunsa, Obeesia. Virallinen Hesarin totuus tuli tuossa yllä. Jade-lehden päätoimittaja Marja Aarnipuron mielestä Läskikapina-nimi oli onnitunut. Tästä Meriläinen sentään totesi, että ensimmäinen myönteinen palaute.

"Ei juuri tullut" on mielikuva, jonka sain, mutta päätoimittaja Meriläinen painotti sitä, että kielteinen palaute tuli toisista viestimistä, ei lehden lukijoilta.

Niin, Obeesia, itse mietin kyseisen viestinnän vaikutuksia ja tavoitteita. Toimittajana tiedän ja itsekin kirjoitan aiheista, jotka ovat kiusallisia ja arkoja joillekin ihmisille. Toimittaja ei voi vetäytyä kirjoittamasta, vaikka asia olisi jotenkin kiusallinen, mutta näin massiivinen panostaminen yhteen kansansairauksien väestötasoiseen riskitekijään panee mietteliääksi. Odottaisi kai seuraavaksi tupakkalakkoa ja kieltolakiteemaa, perusterveydenhuollon kuntoonlaittamisälämölyä, kasvavan epäterveellisen ja terveelliseksi väitetyn ruokatarjonnan kimppuun käymistä...

Minusta ihmisellä on suoja-alue. Lihavuuskeskustelu ei suomalaisessa julkisuudessa ole todellakaan pelkkää terveyskeskustelua. Ulkonäköseikoille pannaan lopulta usein suurempi paino kuin terveydelle.

Anonyymi kirjoitti...

Kun lopetin Hesarin tilauksen "läskikapinan" takia, kysyi asiakaspalvelija syytä. Ehkä kertoo ylipainoon liittyvän häpeän määrästä, etten kehdannut sanoa sitä.

Nämä ehkä itse muutaman ylikilon kanssa punnertavat, eivät tajua miten herkästä asiasta voi olla kyse syömishäiriöiselle.

TV2:n Inhimillisessä tekijässä, Tunteet puntarissa oli mielestäni asiallista keskustelua. Ihailuni kasvoi entisestään Virpi Hämeen-Anttilaa kohtaan. Ei laihduttamisen vuoksi, vaan sen syvän ymmärryksen ihmisyyttä kohtaan, joka meiltä helposti unohtuu.

KirsiMy kirjoitti...

Kiitos tästä kommentistasi, Anonyymi. Juuri näiden asioiden tähden minäkin pidän tätä asiaa esillä, vaikka ison median arvostelu on tylsää työtä sinänsä.

Elegia kirjoitti...

Tupakoitsijat ovat jo se toinen "ryhmä", jota surutta voidaan mollata julkisestikin. Asioista on hyvä keskustella ja niin edespäin, mutta joku taso olisi hyvä pitää yllä. Minuakin riepoo syyllistäminen, mollaaminen ja väheksyntä, jota lähes aina näissä jutuissa kohtaa.

KirsiMy kirjoitti...

Elegia, luulenpa, että tupakoitsijoiden mollaaminen ei onnistuisi Hesarilta. Olisi arempi aihe.