14.9.07

Nätit kuvat ja flässi eivät riitä, nettipalvelulta kysytään käytettävyyttä

Vierityspalkki-blogissa keskustellaan siitä, mikä nettisuunnittelun osa-alue mahdollisesti on keskeisin.
Itse olen pitkään ihmetellyt, eikö esimerkiksi Soneralla, Sampopankilla (verkkopankki), kirkolla tai Kansaneläkelaitoksella ole nettipalveluidensa suunnittelussa lainkaan käytettävyysasiantuntijaa.
Kelan kohdalla olen epäillyt, että tiedon helppo saatavuus ei välttämättä edes ole internetpalvelun tilaajan intresseissä. Muiden ongelmia en ole osannut käydä edes arvailemaan.
Käyttäjien keski-iän noustessa ja asiakaspalvelun kutistuessa nettipalvelun selkeys ja helppokäyttöisyys sekä etsityn tiedon helppo löytyminen ovat ensisijaisia asioita verkon asiointipalveluissa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lisää huonoja esimerkkejä löytyy mm. kuntien sivuilta. Esimerkiksi Tampereen kaupungin sivustoa on uudistettu, mutta yhä edelleen sieltä on vaikea löytää sitä tietoa, mitä tarvitsee. Ainakaan ihan heti.

Onhan kaupunki kaikkineen tosin hirveän monipuolinen kokonaisuus.
Mutta jos käsketään etsiä tietoa netistä, se pitäisi olla sieltä helposti löydettävissä. Kyse on myös kuntalaisen perusoikeudesta saada tietoa.

KirsiMy kirjoitti...

Maailma on kai muuttunut niin kovaa vauhtia, että julkinen puoli ei ole kankeine rakenteineen ehtinyt joka lähtöön.
Jos olisi ollut nöyryyttä pyytää asiantuntija-apua, olisi varmasti löytynyt kovaa konsultointiosaamista aika sopuhintaan. Julkinen taho jättäytyy usein palvelunrakentajan armoille, kun ostajalta puuttuu tieto siitä, mitä ollaan ostamassa. Ongelmallisinta on, jos virkamieheissä on niitä, jotka puhuvat asioista täydellisen tietämättömyyden tuomalla varmuudella ja päätökset tehdään heidän perässään.
Tämä lienee samaa ongelmavyyhteä sen terveydenhuollon potilastietojärjestelmien ostamisen osaamisen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

"täydellisen tietämättömyyden tuomalla varmuudella" mainiosti ilmaistu! Röyhkeys jolla peitetään täydellinen tietämättömyys -- liian monen johtavassa asemassa olevan pömpöstin piirre.

Ja asiaan. Tiedän pari nettipankkia, joiden tietotekniikka on pahasti mutkalla, ja mikä 'huvittavinta' -- toimii hälyyttävän katkonaisesti. Sitä on vain luotettava, että siellä jossain toimimattomien toimintojen takana ne omat sentit vielä lojuvat.

KirsiMy kirjoitti...

Kutuharju, pari? Eihän noita ainakaan Suomessa ole vallan hirveesti.
Sampopankin hommissa on käytettävyyden ongelmien lisäksi tai osin niihin liityen ollut sellainen hauska piirre, että kun menet verkkopankkiin, aukeaa omalla selaimellani tyhjä näkymä. Pitää arvata, että kannattaa klikata kerran, niin alkaa tilillä olevat sentit näkyä. Jotain selainkohtaisia ongelmia niillä taitaa olla, mutta en ole nippelimaakari, vaan sisältömaakari.

Halo Efekti kirjoitti...

Tiedon, pikkutiedonkin, nopea löytyminen on olennaisin asia verkkopalveluissa. Harvalla on aikaa pyöriä siellä kuin puolukka siellä täällä. Kaikki muu tulee sen loogisuuden jälkeen. Tai no, annetaan sen verran periksi että verkkopankissa tärkeintä lienee varmuus ja luotettavuus. :)

KirsiMy kirjoitti...

Tuo on totta, Halo Efekti. Loogisuus on avain. Ja käytettävyysasiantuntijat tietävät, mikä on loogista, myös sen, mikä ihmisten mielestä loogista.
Verkkopankin suhteen olen kyllä samaa mieltä. Silti alkoi harmittaa, kun jossain vaiheessa verkkopankin aloitussivun osoite muuttui, käyttöliittymän ulkoasu vaihtui ja sitten kun vielä alkoi näkyä blanco sivu. Pankki on yhtä loistava asiakaspalvelija kuin Sonera; jos sinne jättää jonkin palveluviestin tunnuksillaan, on epätodennäköistä, että siihen vastataan. Joskus jopa olen saanut perätessäni vastausta sellaisen vastauksen, ettei heille edes ole tullut mitään kysymystä. Hups. Etttä katosi. Pankin palvelusta.