13.9.07

Valokuvatorstai: Klassikko


Valokuvatorstain tämän päivän haaste on Klassikko.
Charlie Chaplin on pitänyt pintansa perheemme laajassa videokirjastossa vuodesta toiseen. Chaplinin Poika, Kaupungin valot, Diktaattori ja Kultakuume osataan kai kohtaus kohtaukselta ulkoa. Hyvä elokuva kestää kulutusta.

22 kommenttia:

Lunara kirjoitti...

"Hyvä elokuva kestää kulutusta." Tuo sanomasi on toden totta! Ja kyllä, elokuvien klassikoista Chaplinin tuotoksissa on kyse.

Ville kirjoitti...

Nämä klassikot eivät tulleetkaan mieleen... Chaplinina ei ole tullut vähään aikaan telkkarista, ois hyvä sivistää harriporter ajan lapsia kunnon elokuvilla.

Anonyymi kirjoitti...

Klasikko ja vielä elävä sellainen, vaikka Charles itse onkin jo poistunut.

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisi varmaan näin aikuisiällä katsoa Chaplinia uudelleen. Joskus pentuna sitä on tullut nähtyä viimeksi.

KirsiMy kirjoitti...

Lunara, kiva, että olet samaa mieltä.
Ville, meillä lapset ja nuoret ovat Chaplin-faneja, mutta olen itse ja lapseni ovat myös Potter-friikkejä (tosin pitää sanoa, että Harry Potter on ennen kaikkea fantasiakirjojen sankari; Potter-leffat eivät minun listoillani yllä lähellekään kirjojen tasoa. Chaplin sen sijaan syntyi ja vaikutti ennen oheistuotteiden aikaa. En tiedä, millainen nykyelokuva olisi, ellei Chaplinia olisi ollut. Sen arvaan, että Chaplinin filmeistä olisi tehty nopeasti heikosti kyhättyjä kirjoja, joita ei olisi ehditty kirjoittaa ja toimittaa kunnolla, mutta kirjojen ulkoasu olis loistelias. Chaplinia olisi raastettu mediassa vaikka minne (raastettiinhan häntä omanakin aikanaan).
Niin, Jussi, ajankohtainen edelleen: Chaplin lähti köyhyyttä pakoon Englannista ja poliittista ahdasmielisyyttä pakoon Yhdysvalloista. Hänessä köyhät, syrjään sysätyt ja vainotut saivat puolestapuhujan, jota edes kuolema ei vaientanut.
Elegia, suosittelen: annos Chaplinia viikottain pitää arvot terveinä.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt täytyy myöntää, että on Chaplinin mentävä aukko sivistyksessä: olen viimeksi nähnyt Chaplin-leffan hyvin nuorena ja pienenä. Luulen, että näkökulma olisi jo vähän toinen. Klassikon tosiaan tuntee siitä ettei katsomiskerta/lukukerta kokemusta latista, vaan rikastaa.

KirsiMy kirjoitti...

On vai, Kutuharju! Kokeile vaikka Kaupungin valoja tai Chaplinin poikaa.

Raija kirjoitti...

Chapliini on todella myös klassikko! Hyvä oivallus.

Unknown kirjoitti...

;D oivallinen klassikko. Löysin takavuosina kangasta, jossa oli Chaplin. Tietenkin ostin heti. Nyt se pääsee tilkkupeittoon.

KirsiMy kirjoitti...

Saturation, kiitos.
Neulekirppu, siinäpä oivallista tilkkupeittoainesta.

SusuPetal kirjoitti...

Ehdoton klassikko, kyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana klassikko.Viime kevään elokuvakurssilla katsottiin ja analysoitiin hänen elokuviaan, silloin viimeksi nähty ja nautittu.

Outi kirjoitti...

Hauska muisto tuli mieleeni. Elämäni ensimmäinen tutkielma oli kyseisestä pussihousuherrasta. :) On se paperinippu vieläkin tallessa. Kirjoituskoneella on naputeltu ja millä innolla...

KirsiMy kirjoitti...

Savisuti ja Outi, olisipa hipeää koota kaikki eri-ikästen ja eritaustaisten ihmisten Chaplin-analyysit johonkin samaan paikkaan.

KirsiMy kirjoitti...

Nyt pitää pikkuisen vetää takaisin puheitaan. Perheemme leffa-asiantuntija kertoo, että Chaplinista tehtiin jo omana aikanaan oheistuotteita, kuten sarjakuvia. Myös jotkut elokuvantekijät yrittivät matkia häntä.

Mari kirjoitti...

Chaplinin poika on yliveto! Pitäisi taas kaivella noita klassikkoja jostain... Kiitos muistuttamisesta!

KirsiMy kirjoitti...

Chaplinin poika on minunkin suosikkejani.
Chaplinin pitkät leffat ovat sellaisia, että niitä ei väsy katselemaan. Sitten kun oikein hurahtaa, käy kuten meillä: Kultakuumeesta on yhtä aikaa löytynyt ehkä viisi vähän toisistaan poikkeavaa versiota.

Liisa kirjoitti...

Ilman muuta! Klassikko!

Anonyymi kirjoitti...

Minä pidän hyvin paljon myös Chaplinin elokuvista, niihin ei väsy ja on niissä sanomaa vielä tällekin ajalle. :)

KirsiMy kirjoitti...

Liisa ja Leena, kiitos kommenteistamme.

Anonyymi kirjoitti...

Ou yee...Pitihän se kai arvata, että mitä täältä löytyy. Oikein klassikkojen aatelia, Chaplinia. Hieno keräilykohde. :)

KirsiMy kirjoitti...

Joo, löytyy varmaan suurin osa Chaplinin tuotantoa, Tarjuska. Ne eivät ole pelkkää keräilykamaa.