7.9.07

Sosiaalialalla ei ole töitä Helsingissä


Sosiaali- ja terveysalalla puhutaan jostain uhkaavasta työvoimapulasta. Omassa lähipiirissämme tätä puhetta kummastellaan oikein joukolla. Työvoimaahan on liian kanssa, sitä pitää pyrkiä työntämään eläkkeelle tai työttömyyskortistoon, vaikka haluaisivatkin ja voisivat vielä tehdä töitä.
Nyt on niin, että Helsingin kaupunki ei löydä mitään paikkaa kokeneelle osa-aikaeläkkeellä olevalle korkeakoulutukinon suorittaneelle sosiaalityöntekijälle, ei kerrassaan mitään.
Ennen kuin hakeudutte esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan täydennyskoulutukseen, varmistautukaa, ihmiset hyvät, siitä, että potentiaalinen työnantaja oikeasti on kiinnostunut ikäisistänne työntekijöistä. Ministerien puheilla ei tässä suhteessa ole mitään käytännön merkitystä.
Lähes painotuoreessa Vanhustenhuolon uudet tuulet -lehdessä 5/2007 on ministeri Paula Risikon haastattelu, jonka tein kesällä. Ministeri Risikko siinä juuri arvelee, että vanhustenhuoltoon hakeudutaan usein, ei aivan nuorina, vaan elämänkokemuksen siivittäminä ja aikuiskoulutuksen kautta.
Näyttää siltä, että ainakaan yksi kuntatyönantaja ei lainkaan ole varautunut työvoiman ikääntymisen mukanaan tuomiin haasteisiin. Vaikuttaa myös siltä, että erityispalvelupuolella panostetaan pelkkään vaipanvaihtoon. Ollaan menossa entistä kauemmas kuntouttavasta hoitotyöstä.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen ollut määräaikaisena Tsadilla sos.&terv.huollossa yht. yli 6 v. Ei vakinaisteta. Jos haen vakituista työtä, en kelpaa. Koska kaupungin määräaikaista työntekijää varten pitää hakea virantäyttölupa (täyttää lomake!). En kelpaa pidempiin sijaisuuksiin, koska olen liian vanha (alle 50-v.), mikä suoraan sanottiin (...pitäisi maksaa kaikki ikälisät). Minä tahdon pois täältä!

zache kirjoitti...

Hei, jos viitataan kuollut puu mediaan niin pistetään sit kans tarkat tiedot siitä mikä lehti ja numero on kyseessä, ettei tartte arpoa sitä.

Ei sillä, että olisin menossa juoksujalkaan lukemaan vanhustenhuollosta, mutta joku muu voi olla kiinostunut. Itselläni vaan särähti tuo silmään, kun ärsyttää tuo sama tapa muutamalla teknologiatoimittajalla olla kertomatta mistä lehden numerosta on kyse.

KirsiMy kirjoitti...

Joo, Polgara, ja ajattele, että joskus olet vielä sen viisi vuotta vanhempi! Kilpailussa työvoimasta sellaiset kunnat tulevat ajan oloon voittamaan, jotka kohtelevat työntekijöitään ihmisinä.

Zache ;)
Vanhusten huollon uudet tuulet 5/2007 on lehti.
En tarkoittanut ärsyttää. (Sitä juttua ei löydy netistä.) Harvoin viittaan omiin juttuihin, mutta nyt ristiriita oli niin ajankohtainen.

Unknown kirjoitti...

Ylipäätään alalle kuin allalle koulutetaan ihmisä välittämättä siitä, onko alalla töitä. Hyvänä esimerkkinä terveydenhuolloin maisterit, joiden on niillä papereilla tavattoman vaikea löytää töitä, jos taustalla ei ole sairaanhoitajan tutkintoa ensin.

Mitättömien, olemattomien tai muuten relevanssia vailla olevien koulutusten taustalla on yksinomaan se, että yliopistot ym. sivistyslaitokset saavat rahoitusta sen mukaan, mitä tuubista tulee ulos.

Anonyymi kirjoitti...

Television eilisen Elämä pelissä -ohjelman mukaan työttömien keskimääräinen elinikä jää huomattavasti alle esimerkiksi kunnanjohtajien ja sairaanhoitajien keskimääräisen eliniän.

Mitä tästä opimme? Työttömäksi työntämällä ja/tai jättämällä saadaan myös ratkaisu suurten ikäluokkien vanhenemisongelmaan. Työttömät kuolevat pois nuorempina eivätkä kuormita sairaina vanhuksina pitkään sosiaalipalveluja.

KirsiMy kirjoitti...

Neulekirppu, juuri noin.
Ja lisäksi työnantajat mieluiten palkkaavat nuoria ihmisiä, joille ei tarvitse maksaa kuin pelkkää harjoittelijan palkkaa. Sosiaalialalla, esimerkiksi toimeentulotuen jakajina, on läjäpäin ihmisiä, joilla ei ole sosiaalityöntekijän koulutusta lainkaan ja on siis huonompi palkka. Nyt myös työkkäristä kahdeksan euron päiväpalkalla saa toki edullista orjatyövoimaa julkisiinkin laitoksiin.

Obeesia, joo. Se lyhyempi ikä ei edes ole mitään mystiikkaa, vaan koostuu olemattomista terveyspalveluista, piittaamattomasta kohtelusta tilanteissa, joissa ihminen hakee tukea itselleen, epäterveellisestä ruoasta ja itselääkinnästä. Halvinta mielialalääkettä on alkoholi ja kun terapiaa ei suostuta antamaan, kuten tässä blogissa muutama päivä sitten kerrottiin, ellei ihminen ole töissä, niin kierre on erittäin mahdollinen. Tämä suomalainen yhteiskunta on nykyisin sellainen syrjäänsysääjien yhteiskunta. Nykyisin sysitään kaikkia, jotka eivät ole työelämässä: vanhuksia, lapsia, työkyvyttömiä, työttömiä...
Jo pitkään ollaan sysitty työttömiksi paljon nuorempia kuin suuriin ikäluokkiin kuuluvia. 50-luvulla syntyneet ovat "ikääntyneitä" ja "keski-iän ohittaneita" tässä retoriikassa.
Selitykset ovat aina jotain puutteellista koulutustasoa, hyvä kun ei lukutaidon puutetta. Tosiasiassa yli neljännes Helsingin työttömistä on korkeakoulututkinnon suorittaneita. Ja ihan turha syrjäänsysijöiden on puhua jostain puutteellisista atk-taidoista, se aika on taaksejäänyttä elämää. Työttömiksi sysityt ihmisethän täällä bloggaavat täyttä päätä.
Kuntatyönantajalta pikemminkin puuttuu kokonaisuuksien hallintaa. Valtaa on annettu liian alas. Laitosten johtajat tekevät lyhytnäköisiä linjauksia ja säästävät euron, mutta heidän säästönsä tuottaa kymmenen euron kulut.

Anonyymi kirjoitti...

Asiaapa kirjoitat jälleen, kunta on kyllä yksi pahimpia työntekijöiden riistäjiä kumma kyllä? Enimmäkseenhän kuntapuolella työskentelevätkin "kiltit tytöt" joita on helppo kyykyttää.

KirsiMy kirjoitti...

Huoh, niin.

Halo Efekti kirjoitti...

Sama pätee alalla kuin alalla. Viittä vailla viisikymppiselle (esim. minä) ei Mollin sivuilla löydy yhtään ainoata paikkaa mitä voisi vakavalla mielellä edes realistisesti hakea (kaupallinen , taloushallinnollinen ja IT tutkinnot on amk-tasolta ja kokemusta ko. tehtävistä yli 20 vee). Jos kuitenkin hakee jotakin, työnantajat eivät vaivaudu edes laittamaan kieltävää vastausta vaan hakemukset menee suoraan mappi ööhön.

Ja sitten horistaan työvoimapulasta. Käsittämätöntä bullshittia! :(

KirsiMy kirjoitti...

Muutamaa työpaikkaa olen itsekin hakenut, kun olen teinnyt olevani pätevä ja pystyvä, mutta paikkoihin on valittu aivan toisella vuosikymmenellä synteyneitä.
Huippu oli julishallinnon viestinnän paikka, johon soitin ja kyselin, millaista ihmistä he hekevat (olisin ollut korkeakoulututkintoa, täydennyskoulutusta ja työkokemusta myöden huippuosaaja). Sanoi puhelimessa "tiedusteluihin vastaa" -nimeron henkilö, että viisikymmentä on ehdoton yläikäraja. Hain kuitenkin, ihan piruuttani. En valittanut, vaikka päätöksessä tuli valitusosoitus. Ajattelin, että valitan asiasta julkisuudessa aina sopivassa käänteessä. EN olisi voinut kuvitellakaan meneväni työpaikkaan, jonka olisin saanut valitustietä.