10.9.07

Jos tarvitset lääketietoa, tässä sinulle 900 sivua sellaista


Postinkantaja oli tunkenut laatikkoomme paksun kirjeen: rikki menneessä kuoressa oli Lääketietokeskuksen ja Otavan Lääkeopas 2008–2009 -kirja. Esittelen kirjan, koska opuksesta on iloa tavalliselle lääkkeenkäyttäjälle. Luullakseni Lääkeopas on hyödyllisempi maallikolle kuin Pharmaca Fennica. Kirjassa on artikkeleita muun muassa vanhusten lääkehoidosta, myrkytyksistä ja lääkekorvauksesta.
Lääkeopas esittelee ennen kaikkea kaikki Suomessa käytössä olevat lääkevalmisteet sekä opastaa niiden käytössä. Lääketietokeskus tarjoaa samaa tietoa suoraan netissäkin. Yli 900-sivuisen kirjan hinta on hieman alle 30 euroa.
Kirja ja nettitieto eivät korvaa lääkärin ja apteekin ohjeita. Erityisesti lääkkeiden yhteiskäytössä tarvitaan lisäohjeistusta.

10 kommenttia:

Ari kirjoitti...

39v koulutus asentaja. töissä ollessani ammattinimike oli vaununkorjaaja.v melkein 20v:tta. Elatuksia maksan 144€ kuukaudessa.vuokra 667€. Sain just kelasta päätöksen, lääkkeistä alennusta. Työkkäri vaatii todistusta huonosta kunnosta, . Pakkohan tässä pärjätä. Asia on loppuun käsitelty.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Millaista todistusta työkkäri muuten vaatii, Ari? Tarjoavatko ne työkkäristä sinulle töitä vai kiinnostaako niitä vain se, voidaanko sinut poistaa työvoimasta? Onko kukaan tarjonnut sinulle lääkärintarkastusta? Kuntoutusta?

Tarjuska kirjoitti...

Mulla on jokusen vuotta vanha Potilaan lääkeopas. Ihan hyvä kirja, kun tarvitsee tarkistaa lääkkeiden sivuvaikutuksia tai jotain muuta tärkeää asiaa. Pitäisköhän jossain vaiheessa ostaa uudempi. Tosin joitain tietoja löytyy kyllä varmaan myös Yliopoiston Apteekin kotisivustoltakin lääkkeistä.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Joo, se edellinen julkaistiin vuonna 2004. On kuulemma tullut uusia lääkkeitä myyntiin ja vanhoja poistunut.
Kävitkö vilkaisemassa sitä Lääketietokeskuksen linkkiä? Sieltä löytyy myös tietoa.
Paljon lääkkeitä käyttäville hyötyä on, mutta sitten tulevat ne lääkkeiden yhteisvaikutukset, joista ei tällaisiin kirjoihin pystytä raporttia tekemään. Lisäksi lasten ja vanhusten lääkitys, jotka molemmat ovat luku sinänsä, sillä lääkkeet vaikuttavat heidän elimistössään toisella lailla kuin aikuisten...

maiju kirjoitti...

Tällainenkin on netissä:
http://www.laakeinfo.fi/

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Maiju, sekin on Lääketietokeskuksen sivusto, samaa dataa luullakseni.

Anonyymi kirjoitti...

Terveyskirjasto.fi, tai googlaamalla lääkkeen nimellä löytyy tietoa netistä. Kirja vanhenee, mutta netissä usein uusinta tietoa.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Terveyskirjastosta löytyy myös tosiaan tietoa. Tuo entryssä oleva linkki Lääketietokeskuksen sivuille on lääkkeistä puheenollen hyvä. Kirjat vähitellen tietenkin vanhenevat, mutta niillä on puolensa.
Googlaaminen on sitten laji, jossa aika menee tiedon kriittiseen seulontaan, kun on kyse lääkkeistä.

Anonyymi kirjoitti...

Jo on medikalisoitunut yhteiskunta. Opi sitten siinä sitten hoitamaan itseäsi kun asiantuntijat hoitavat sut hautaan. Kelakaan ei korvaa kuin aspartaamilla ja muilla aineilla makeutettuja/myrkytettyjä kalkkitabletteja.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Itse olen lääkkeiden turhaa käyttöä vastaan, Anonyymi. Parempi on, jos ei tarvitse lääkkeitä, mutta on olemassa ihmisiä, jotka eivät selviä hengissä ilman lääkkeitä.
On myös ihmisiä, jotka olisivat kuolleet vuosikymmeniä sitten, ellei heidän verenpainettaan olisi lääkitty.
Lääkkeitä pitää käyttää sairauden ja kivun hoitoon ja niitä voidaan käyttää myös silloin, kun kuoleman tai vammautumisen riski on ilmeinen, mutta esimerkiksi potilaiden vaientamiseen ja henkilökunnan mukavuudeksi ei potilaita saa "lääkitä". Lääkkeitä ei saa käyttää ihmisten myrkyttämiseen eikä elämän tuhoamiseen. Vielä keväällä en olisi uskonut, että tällaista on tarpeen edes kirjoittaa.