9.1.07

Lupa hymyillä liikkuessa

Professori Timo Lakka Kuopion yliopistosta ei pinoa selkäämme raskaita taakkoja, vaikka puhuu terveysliikunnan puolesta.
Lakka kertoi tänään lääkäripäivillä, ettei terveydekseen liikkujan tarvitse irvistellä hiki otsalla päivittäin punttisalilla tai lenkkipolulla; vähempikin riittää. Sairauksien riski pienenee merkittävästi kävelemällä, hiihtämällä tai harrastamalla mitä tahansa muuta liikuntaa kaikkiaan esimerkiksi 30 minuutin päivittäinen (vaikka 10 minuutin jaksoissa).
Kaikkein eniten terveysliikunnasta hyötyvät ne, jotka ovat liikkuneet vähiten :) Pienestä aloitetaan, esimerkiksi 10 minuuttia on hyvä, opasti professori Lakka.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja sitten joku toinen professori sanoo, ettei liikunnasta ole hyötyä ellei hiki nouse pintaan ja syke ylitä jotain ties mitä ja jos ei ole riittävän pitkäkestoista. Mutta minä uskon mielelläni tätä sinun proffaasi.

KirsiMy kirjoitti...

Usko vaan, Kirsti, tätä minun proffaani. Hän on liikuntalääketieteen asiantuntija.
Nämä tiedeuutiset ovat siitä mutkikkaita, että koko ajan pitäisi selittää käsitteitä.
Nyt siis kysymme, mitä hyödyllä tarkoitetaan. Vastaamme: tässä hyödyllä tarkoitetaan vakavien kroonisten sairauksien riskin pienenemistä, ei esimerkiksi suorituskyvyn nousua tai rasvanpolttoa :)

Kaisa kirjoitti...

Eläköön tämä proffa! Minä sinnittelen aamuisin vartin joululahjastepperissä, ja sen jälkeen kyllä totisesti syke on koholla ja hiki valuu... MUTTA teen siis jotakin viisi minuuttia enemmän kuin millä proffa käskee aloittamaan! :) Ehkä pian jo 20 min...

Ilmeisesti tämä kiltti proffa ei paheksu sitäkään, että "kuntoilija" katsoo elokuvaa Elisabet I steppaillessaan...? :)

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka nuo suositukset ovat pieniä, niin kyllä niillä vaikutusta on sellaisiin ihmisiin, jotka eivät liiku lainkaan (ja sellaisiakin on, vaikkei uskoisi). Olisi se tietysti kiva, jos puolen tunnin liikunta veisi vähän rasvaakin pois...

KirsiMy kirjoitti...

Kuten huomaat, Kaisa, liikunta on iahn mukava harrastus ja tuntuu mukavalta, kun sitä ei tarvitse pakosti tehdä otsa rypyssä ja hampaat irvessä, ellei esimerkiksi ole mieltynyt sellaiseen olotilaan.
Niinpä niin, Iines. Kun kesällä oma sauvakävelyni tyssäsi Venäjän metsäpaloihin, alkoi paino heti nousta. Samalla mielialani laski. :(
Liikunnasta tuleva hyvänolontunne on sellainen houkutin, jota on vaikea vastustaa, kun on päässyt sen makuun.

Marikki Kuusi kirjoitti...

Tuota sanomaa pitäisi levittää laajemmin! Se rohkaisi kyllä monia tekemään edes vähän. Joskus sellaiset vähintään tunti hikiliikuntaa kerralla viisi kertaa viikossa -tyyppiset kehoitukset voivat olla vaikutukseltaan lähes päinvastaisia, jos resurssit eivät tunnu antavan myöten mitenkään, että tavoitteen voisi edes teoriassa saavuttaa.

KirsiMy kirjoitti...

Marikki, näin minunkin ajatukseni kulki. Siitä syystä tein tämän postauksen.
Nykyään ihmiset ovat kamalissa suorituspaineissa. Jopa liikunta ja seksi, joiden pitäisi tuoda hyvää mieltä elämään, tarjoillaan hirveinä suorituksina. Lenkillä olisi ilonpilaajien mukaan syytä käydä nähdäkseni aina verenmaku suussa. Tosiasia kuitenkin on, että verenmaku suussa tehty treeni varsinkin äkkiseltään on suoranainen terveysriski monelle. Professori Lakka kannusti rauhalliseen aloittamiseen.