8.1.07

Internet tuo lääkärin vaikka Utsjoelle

En tiedä, onko Utsjoki saanut jo terveyskeskuslääkäriä. Sääliksi käy ihmisiä, jotka pitkien etäisyyksien Lapissa joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan, vaikka perustuslaki takaa kaikille suomalaisille yhtäläisen terveydenhuollon.
Lääkäripäivillä johtava lääkäri Olavi Timonen esitteli Oulun seudulla kehiteltyä etälääkärin vastaanottoon ja erikoislääkärin etäkonsultaatioon soveltuvaa ratkaisua. Timonen vastasi Outussa kysymyksiin, joita toimittajat Helsingissä hänelle esittivät.
Työkalut ovat olemassa ja ovat käytössä. Ehkäpä välineet rohkaisevat nuoria lääkäreitä tulevaisuudessa niillekin seuduille, joilla ei ole kollegoita.
Videoni on tuhruinen, mutta Lääkäripäivien tunnelma välittynee. Välineeni eivät ole isojen medioiden tasolla :)

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Internet on kai ollut jo muutamia vuosia käytössä siten, että joitakin kuvia laitetaan tutkailtavaksi muualle tai vaikeassa leikkauksessa kokeneempi neuvoo jostakin?

KirsiMy kirjoitti...

Kyllä, erikoislääkärin konsultaatiossa on osattu käyttää netin mahdollisuuksia jo pitkään ja näitä työkaluja kehitetään edelleen.
Esimerkiksi röntgenlääkärin palveluksia on annettu netin kautta pitkään, mutta tämä palvelu ei tietääkseni ole ollut reaaliaikaista samassa mielessä kuin se, mistä kerron.
Tämä Tekesin uusi ohjelma tuo perusterveydenhuoltoon aivan uusia mahdollisuuksia.
Nyt vaikka Utsjoen terveyskeskuslääkärin tarvetta voidaan paikata – paikalla olevaa lääkäriä ei tosin nettilääkäri voi korvata. Potilas ja lääkäri voivat olla vaikka eri paikkakunnilla ja kommunikoivat videoitse keskenään. Samanaikaisesti, tai sen lisäksi, voidaan edelleen lähetellä esimerkiksi röntgenkuvia.
Nykyisien kuvantamislaitteiden tulosteet saadaan hyvinkin usein jo digitaalisina (ei kaikissa paikoissa tosin). Terveyskeskus, jossa on esimerkiksi labrahenkilö, vaikka ei ole lääkäriä, voi ottaa labrakokeet ja tuloskia voidaan tietoturvallisesti lähettää yhteyttä pitkin netin päässä olevalle lääkärille sieltä, missä analyysit tehdään.

muoriska kirjoitti...

Voi kun tuo uusi tekniikka toisi lääkärille kyvyn kuunnella potilasta ( kuullun ymmärtäminen) ja antaisi myös arvoa sille mitä potilas itse tietää tilastansa ja esim. hoitojen tai lääkkeiden vaikutuksesta siihen.. Niin monesta asiasta saa tapella ja sitten lääkäri vetää palkokasvin nenään ..ja haja-asutusalueella kun yksityisetkin lääkärit ovat kaukana ja sen lisäksi vielä kalliita..

KirsiMy kirjoitti...

Muoriska, kiire ja nämä keikkahommat eivät kyllä koidu potilaan parhaaksi. Liian moni lääkäri tietääkseni tekee suoritteita eivätkä siinä tohinassa kaikki muista, että jokaista potilasta pitäisi hoitaa kuin tämä olisi minun isäni, äitini tai veljeni, siskoni.
Terveystaloustiede on kylvänyt epäluuloja potilaan ja lääkärin väleihin. Potilas joutuu aina epäilemään lääkärinkin motiiveja siitä, miksi tämä ei lähetä jatkotutkimuksiin tai miksi ei määrää hoitoja.