11.1.07

Valokuvatorstai: Avara


Valokuvatorstain tämän viikon aihe on Avara.
Meilahden sairaala-alueella on silmä- ja korvalääkäreiden kaunis opetusrakennus, jota uhkaa purku. Helsingin kaupunki suunnittelee tämän kauniin rakennuksen purkamista. Tilalle aiotaan rakentaa eteläisen ja läntisen alueen potilaille tarkoitettu päivystyssairaala.
Suunnitelmista ei juuri ole julkisuudessa jostain syystä puhuttu. Suunnitelma on kuitenkin erittäin ongelmallinen erityisesti sen tähden, että se lisäisi toteutuessaan entisestään kaupunkilaisten alueellista terveyden eriarvoisuutta; varakkaampien asuma-alueiden ihmisten pääsy erikoissairaanhoitoon olisi paljon helpompaa kuin Malmin sairaalan päivystyksestä. Toinen ongelma on, että erittäin kaunis 60-luvun rakennus jyrättäisiin maan tasalle.
Kuvassa on koulutusrakennuksen käytävää.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielelläni tuossa tilassa odottaisin silmä- tai korvatutkimusta. Katon "ritilät" ja käytävän kaunis kulmikkuus luovat tunnelmaa. Viivasuorat sairaalakäytävät ovat luotaantyöntäviä. Miksi rakennuskultturi ei aina myötäile ihmisen mieltä?

Kiitos kuvasta!

Anonyymi kirjoitti...

Hieno aiheeseen sopiva kuva ja kiitos valaisevasta taustakertomuksesta asiaan. Kuva saa kertomaasi vasten uutta merkitystä: myös avaruus (siis kuvan, ei se "oikea" avaruus) saa uuden merkityksen taustoja ajattelemalla.

Hansu kirjoitti...

Todella avara ja valoisa kuva, ei tule ainakaan ahtaan paikan kammoa!

Anonyymi kirjoitti...

Valoisaa, avaraa.

Ja purkuun siis :(

hpy kirjoitti...

Jos se puretaan, paikasta tulee viela avarampi.

KirsiMy kirjoitti...

Hpy, erehdyt. Ei tule avarampi, jos puretaan, vaan tilalle tietenkin on suunniteltu korkea sairaalarakennus, joka toteutuessaan peittää sekä Naistenklinikan että silmä- ja korvaklinikoiden näköalat sairaala-alueelle päin :(
Paju, tämä ei ole vastaanotto-, vaan opetustila.
Elegia, Hansu ja SusuPetal, kun itse menin opetusrakennukseen sisälle, ihastuin taloon. Talo on hyvin 60-lukulainen ja siinä on monia oivalluksia, jotka avautuvat katsojalle vasta vähitellen. Erityisen upea on esimerkiksi luentosalin voimakkaasti nouseva katsomo.
Rakennus on sillä tavoin maastoutettu Meilahden sairaala-alueeseen, että moni kulkee siitä ohi oivaltamatta, että siinä on kokonainen talo.

Anonyymi kirjoitti...

Hienot tilat. Outoa että halutaan purkaa.
Hyvää torstaita Kirsi :)

Anonyymi kirjoitti...

Meilahden sairaala-alue on tullut aikalailla tutuksi, mutta tämä osio ei varmaankaan, kun en tunnista siellä käyneeni. Tosin, jos se on opetustila, niin siksipä onkin jäänyt katsastamatta. Kaunis paikka. Tulee hieman haikea mieli, kun vanhojen kauniiden sairaaloiden tiloja puretaan ja uutta karumpaa tehdään tilalle. Kirurginen sairaalakin on minulle paljon mieluisampi, kuin Meilahden Hilton. Alue on jo ennestään buukattu vähän liiankin täyteen. :( Surulla mietin sitä päivää, jolloin elinsiirtotoiminta siirretään Kirralta Meilahteen ankeisiin tiloihin.

Anonyymi kirjoitti...

Avaraa ja valoisaa näkyy olevan. Tosin olen sitä mieltä, että tilan avaruus ei pääse koskaan täysin oikeuksiinsa valokuvassa. Sellainen paikka olisi koetttava itse.

Anonyymi kirjoitti...

Koulurakennusta on kuvattu täälläkin - samixii =)

KirsiMy kirjoitti...

Niinpä, Marko :(
Ahmatti, olin tunnistavinani entisen opinahjoni sinun blogisi kuvasta. Yliopisto on vain kokenut remontteja sitten minun päivieni, joten kommentoin vähän varovaisesti :)
Sumea, olet oikeassa, monella tavoin.
Tarjuska, onneksi Kirra sentään säilyy sairaalakäytössä. Kodikkuus kyllä menee transplantaatiohommista, kun siirtyvät puhtautta ja persoonatonta ammattitaitoa viestiviin neutraaleihin ja suoraviivaisiin tiloihin. Muuten: tämä rakennus on siis heti pian vasemmalla, kun olet juuri tulossa sisään sairaala-alueelle, aivan silmä- ja korvaklinikan välittömässä läheisyydessä, niiden kyljessä. Vilkaise vähän alaspäin niin näet sen pienen åuutarhan, joka tuosta kuvani ikkunasta pilkistää (oikealle jää Terkon talo).

Anonyymi kirjoitti...

Katto on hieno! Ja näkymä ulos. On se kumma että pitää kaikki purkaa... Kuten Paju sanoi, suorat sairaalakäytävät ovat ikäviä. Oman kokemukseni mukaan ne tuntuvat potilaista lähinnä loppumattomilta (ja samalla kertaa ahtailta - eivätkä useinkaan johda mihinkään hyvään).

Liisa kirjoitti...

HPY kerkesi nappaamaan minunkin kommenttini. :) Mutta sainpa samalla vastauksenkin.

Muuten sairaaloissa on ehkä avaraa siksi, ettei ole varaa palkata tarpeeksi hoitohenkilökuntaa. Toisaalta paikasta riippuen on kovinkin ahdasta.

Kuva on hyvä. Kaarevuus lisää tilan tuntua.

Anonyymi kirjoitti...

Avara ja kaunis on tila, mutta avara ei ole päättäjien mieli. Sääli kaunista tilaa.

Salka kirjoitti...

Kaunis on rakennus ja näkymät varmasti avarat. Harmi jos purkavat... Kiva kuva!

Outolintu kirjoitti...

Kaunista on. Harmi, jos purkavat.

KirsiMy kirjoitti...

Tämän purkamisen ympärillä leijuu vaiteliaisuuden muuri :( Ei ihme, että terveydenhuollon menot karkaavat käsistä, kun nelikymppinen talokin on jo tiensä päässä.
Liisa, sairaaloiden henkilökuntapula tosiaan ajoittain hijentää yksiköitä, mutta toistaiseksi henkilökuntapulassa kyse on enemmänkin siitä, että hoitohenkilökunnan palkkaus on niin surkeaa, että koulutetut ihmiset eivät pysy hommissa :(
Pauliina, Ninni, Salka ja Outolintu, surku tulee, jos puskutraktori tämän pian tasoittaa.

KirsiMy kirjoitti...

Kuulin äsken, että rakennus on jo kokonaan tyhjennetty ja ensi viikolla sinne ei enää saa lainkaan mennä, joten kohta pamahtaa ja nämä tilat ovat sitten muisto vain. Tilalle tulee 2000-luvun laadulla rakennettuja tehoneliöitä tontin täydeltä :(