On ikävää, että Yle meni rakentamaan
elävän arkistonsa sellaiselle tekniselle ratkaisulle, joka rajaa mäkkikäyttäjät ulkopuolelle. Vähän lohtua antaa, että Mtv 3 on 50-vuotisjuhlansa kunniaksi julkaissut
Parhaat sekunnit, mainoksia vuosikymmenten varrelta, ja ottaa mäkkikäyttäjätkin huomioon.
3 kommenttia:
Eiköhän se taida toimia ihan laillisesti mäkillä, ainakin ne osuudet missä ei ole DRM:ää käytetty (käsittääkseni ei vielä missään, mutta tuo M$:n tekniikka valittiin jotta "tehokkaita" kopiosuojauksia voidaan ottaa käyttöön tulevaisuudessa).
tehokkaita lainausmerkeissä, koska ne eivät ole tehokkaita niin kauan kun rauta / käyttöjärjestelmä on avointa. Linuxiin esimerkiksi ei saa ikinä tehtyä yleisesti tehokasta kopiosuojausta niin kauan kun käyttäjällä on mahdollisuus sörkkiä konetta.
Eli suurempi kysymys on miten tuo vaikuttaa esimerkiksi linuxin käyttöön kouluissa jos vaikka ylen elävän arkiston tapaiset tai EU:n kokoukset lähetetään yhden yrityksen omistuksessa olevassa formaatissa, jota muut ei saa käyttää. (Suomesta löytyy useampikin firma jotka tekee linuxin oppilaitoskehitystä.)
Käytännössä esimerkin teknologian hallinnasta voi nähdä musiikkimaailman uutisista.
Tuosta uutisesta voisi kuvitella, että levy-yhtiöt olisivat vapaaehtoisesti poistamassa DRM:ää digitaalisesta musiikista, mutta kun ei. Kyse on siitä, että iPod dominoi "mp3" soittimien markkinoita ja se tukee ainoastaa Applen DRM:ää (jota vain apple saa käyttää) tai avoimia formaatteja. Nuo kaksi täyttävät n 75% digitaalisen musiikin markkinoista ja loput suojatuttekniikat tappelevat jäljellä olevasta kutistuvasta neljänneksestä.
Nyt suuret toimijat vain lopettivat päänsä seinäänhakkaamisen ja rupeavat myymään iPodeissa toimivaa musiikkia.
Apple voitti, microsoft hävisi.
Joopa joo, Zache, mutta siis ei arkistot avaudu, eivät millään selaimella. Mäkkikäyttäjänä olen tottunut plug and play -vaikeusasteeseen. Harvoin on aikaa lähteä tutkimaan, miksi palvelu ei pelaa. Tämä vain nyt kaivelee.
Kopiosuojat sun muut ovat hankalia käyttäjälle. Sonyn minidisciltä on nähdäkseni myös ihan turha yrittää siirtää mitään, vaikkapa haastattelunpätkää, mäkille, ei onnistu. Joku kaveri katsoi minua kummastuneena aikoinaan Stocmanin tiskin takaa, kun kysyin, eikö tosiaan onnistu: "Eihän sitä niin käytetä." Hänen mielessään ei edes käynyt, että joku toinen voisi tehdä minidiscillä jotain muuta kuin kuunnella musiikkia...
No, Sonyn minidisc ei siis kommunikoi mäkin kanssa ja nyt ei Ylen elävä arkisto kommunikoi mun kanssani. :(
No niin, nyt löytyi tapa päästä näihin arkistoihin. Voisivat kyllä ottaa oppia MTVstä ja panna jotain infoa mäkkikäyttäjille. Siis jos joku muu mäkkikäyttäjä ei ole saanut ylen arkistojen videoita auki, niin sehän on tämä Firefox-selain. Asensin kyseisen koneelleni äsken. Safarissa eivät arkiston videt nimittäin näy, eivät Netscapessa eivätkä Explorerissakaan... Kaikkea ei viitsi eikä jaksa koko ajan kokeilla, kun on tuo työkin häiritsemässä räpeltämistä :)
Lähetä kommentti